Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Φορτώνουν χρέη οι επαγγελματίες

Με τη μορφή «χιονοστιβάδας» κινούνται τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες που παραμένουν κλειστές εδώ και τρεις εβδομάδες, και τα οποία όχι μόνο δεν προβλέπεται να εξαφανιστούν τη νέα χρονιά, αλλά αντίθετα να γιγαντωθούν.

Μέτρα όπως η μείωση ενοικίου, η αναστολή πληρωμών και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, κάθε άλλο παρά λύνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από τον περασμένο Μάρτιο, με αποκορύφωμα το lockdownτου Νοεμβρίου, που ακόμη δεν ξέρει κανείς πότε θα αρθεί και αν θα προλάβουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της εστίασης να πάρουν μια «ανάσα» την περίοδο των Χριστουγέννων.

Δυσοίωνες προβλέψεις εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί, πρόκειται να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού κώδικα. «Μιλάμε για μία αγορά η οποία κατρακυλά, που τα έξοδα ανεβαίνουν εκθετικά, γιατί έχουμε έναν χρόνο στην πλάτη μας, από τον Μάρτιο που ισχύουν όλα αυτά, δεν είναι σημερινά, και δε θα πάνε απλά τον Απρίλιο, αλλά είναι στον αέρα. Είναι πλέον χρέη που θα μπουν, σύμφωνα και με τον κ. Κουρμούση, όταν κάναμε την τηλεδιάσκεψη, στη ρύθμιση -άκουσον άκουσον- για τον πτωχευτικό κώδικα. Άρα δεν ξέρει κανείς τη βόμβα θα σκάσει και πότε θα σκάσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μείωσης των ενοικίων και της υποχρέωσης καταβολής του 60%, ο κ. Δημητρίου τόνισε πως σαφώς πρόκειται για θετικό μέτρο που έχουν αξιοποιήσει οι επαγγελματίες, όμως διερωτήθηκε πως, με τα μαγαζιά κλειστά, θα μπορέσουν να πληρώσουν ακόμη και αυτό το μέρος του ενοικίου.«Γι’ αυτό δεν έχει γίνει καμία κουβέντα. Και δεν είναι μόνο το ενοίκιο, είναι το ρεύμα, τα κοινόχρηστα, όλα τα έξοδα που έχει μια επιχείρηση που έκλεισε ολόκληρο τον Νοέμβριο. Άρα έχει ένα τεράστιο ποσό να πληρώσει, χωρίς να έχει από κάπου να πάρει χρήματα», τόνισε και πρόσθεσε πως αντίθετα από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν ίσχυσε καμία αναστολή πληρωμών, παρά μόνο για κάποιες ρυθμίσεις. «Πρέπει να το γνωρίζουν οι συνάδελφοι, γιατί κάποιοι μπορεί να είναι και εκτεθειμένοι, να μην τα πλήρωσαν, ενώ έπρεπε», πρόσθεσε.

Ζητούν να ανοίξει η αγορά

Όλα τα Επιμελητήρια της χώρας θεωρούσαν ότι το λιανεμπόριο έπρεπε να ανοίξει πιο νωρίς, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ, ενώ καθημερινά δημιουργούνται ουρές σε τράπεζες και εταιρίες ταχυμεταφορών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί κάποιος να νοσήσει όταν μπαίνει ένας-ένας σε ένα κατάστημα και δε νοσούν στο σουπερμάρκετ, που μπαίνουν πλειάδες, δε νοσούν στις ουρές στις κούριερ που περιμένουν για να εξυπηρετηθούν. Ζητήσαμε να είχαν ανοίξει τα εμπορικά για να είχαν κάνει και το πλάνο τους για τα Χριστούγεννα, να είχαν κάνει τις παραλαβές τους, να είχαν ετοιμαστεί. Δυστυχώς θα ανοίξουν 14 του μηνός», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στην εστίαση και στον κλάδο των ξενοδοχείων, διερωτώμενος πώς θα δουλέψουν όταν θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

«Παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι»

Το ζήτημα της εστίασης και των ξενοδοχείων, αλλά και το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, η οποία αναβλήθηκε προκειμένου να ισχύσει Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έχει ως στόχο να μειώσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που δικαιούνται επιχορηγήσεις, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου.

«Θα λέγαμε ότι είναι μια κίνηση εκ του πονηρού, αν τη συνδυάσουμε και με την επιστρεπτέα 5, ώστε οι επιχειρήσεις να θεωρούνται ανοιχτές για να μην μπορούν να μπουν σε μέτρα στήριξης», τόνισε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως το γεγονός της μεταφοράς της επιστρεπτέας τον Γενάρη σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα έχουν «κλείσει» το έτος, άρα δε θα μπορούν να ενταχθούν.

«Δεν της βγαίνουν μάλλον τα χρήματα, είδε ότι στην επιστρεπτέα 4 ξεπέρασε κατά πολύ το ποσό που είχε καθορίσει,και είναι λογικό γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Άρα και θα ανοίξουν εστιατόρια πολύ αργά και τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό. Αρχίζουμε λοιπόν να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, γι’ αυτό και στέλνουμε συνεχώς επιστολές για όλα αυτά τα θέματα. Έχουμε τις βοήθειες που χρειαζόμαστε και από τους βουλευτές και από υπουργούς και από συμβούλους προκειμένου να κάνουμε γνωστά, όλα τα Επιμελητήρια όχι μόνο των Ιωαννίνων, τα προβλήματα που έχει καθημερινά αυτή τη στιγμή ο επιχειρηματίας και επαγγελματίας», τόνισε ο κ Δημητρίου, υπογραμμίζοντας πως μόνη λύση είναι η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κάτι που αναμενόταν να γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

«Τώρα βλέπουμε ότι γίνεται κάτι άλλο, κάτι άλλο σχεδιάζεται για να σταματήσει αυτή η άμεση οικονομική ενίσχυση, η οποία δεν είναι και τόσο άδολη, είναι επιστρεπτέα. Οι επιχειρηματίες, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, δεν παίρνουν ούτε 13ο μισθό, ούτε επιδόματα, ούτε χαριστικά, ό,τι παίρνουμε είναι σε μορφή δανείων. Το μόνο που δεν επιστρέφεται είναι αυτό που έχουμε πετύχει με την περιφέρεια Ηπείρου, να δώσουμε τα 45 εκατομμύρια στην τοπική αγορά, ως μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Εκεί θα πιέσουμε και την περιφέρεια, η διαδικασία αξιολόγησης να ολοκληρωθεί γρήγορα, γιατί αυτά τα χρήματα θα πέσουν όντως στην περιοχή της Ηπείρου», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Δ. Δημητρίου: «Μαζί να πάμε ξανά μπροστά»

Δ. Δημητρίου: «Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να πάμε ξανά μπροστά»

Γεωργία Χαλάτση

Μήνυμα επιστροφής η παρουσία στην ομιλία του Δ. Δημητρίου