ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Καλά τα επιδόματα, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα

Απαισιοδοξία για το μέλλον και αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε λογαριασμούς και υποχρεώσεις, καταγράφει νέα μεγάλη έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η έρευνα διεξήχθη στην Αττική, ωστόσο αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας του κύματος ακρίβειας πανελλαδικά, με δεδομένο ότι και ο πληθωρισμός στη χώρα σημείωσε νέα άνοδο για τον μήνα Ιούνιο και πλέον ανέρχεται στο 12%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ τo πραγματικό ύψος αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 8 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα ποσοστό ρεκόρ για την ευρωζώνη, αλλά και για την χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε σε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι η προσπάθεια περικοπής εξόδων που κάνουν οι πολίτες, μειώνοντας την κατανάλωση ακόμα και σε βασικά αγαθά, η ανησυχία τους για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, η εκτίμηση τους για τα μέτρα στήριξης και η οικονομική αδυναμία που θα οδηγήσει σε περιορισμό των φετινών καλοκαιρινών διακοπών.

Περίπου αντίστοιχη εικόνα με την προηγούμενη έρευνα του Οκτωβρίου εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες, 48% ανησυχεί (από 51%). Στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων όμως η ανησυχία έχει μεγαλώσει αξιόλογα καθώς το 60% ανησυχεί.

Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στον δείκτη αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία. Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες 31% απαντά αισιόδοξα (από 40%) ενώ 68% απαισιόδοξα (από 58%)!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα στα ερωτήματα επικαιρότητας. Ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) με σχεδόν έξι στους δέκα συμμετέχοντες και βασικά αγαθά με τρεις στους δέκα να είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που προβληματίζουν σήμερα περισσότερο (έως «σχεδόν αποκλειστικά», αφού οι υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά) τα ελληνικά νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι ποσοστό ανησυχίας για την ενέργεια είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο των βασικών αγαθών.

Τα καταναλωτικά αγαθά (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές) και -σχεδόν ισόποσα- η ενέργεια είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που έχουν κυρίως περιορίσει, τους τελευταίους μήνες, οι καταναλωτές. Κοντά στα παραπάνω είναι και το ποσοστό όσων (ένας στους πέντε) έχει περιορίσει τα βασικά αγαθά. Λίγο χαμηλότερα καταγράφονται όσοι έχουν κάνει περικοπές σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, ταξίδια. Περίπου αντίστοιχα ποσοστά συναντάμε και στις απαντήσεις των επαγγελματιών / επιχειρηματιών.

Αν και η διάθεση για διακοπές, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και υγειονομικών περιορισμών, είναι σίγουρα αυξημένη σε όλους, μόνο το 36% των συμμετεχόντων, απαντούν ότι θα διαθέσουν τις ίδιες (πάνω- κάτω και σε σύγκριση με πέρυσι) ημέρες για τις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές ενώ μόλις 4% απαντά: «περισσότερες». Πάνω από τους μισούς θα διαθέσουν μειωμένες ημέρες για τις φετινές τους διακοπές. Τρεις στους δέκα (29%) θα ξεκουραστούν λιγότερες ημέρες και ένας στους τέσσερις (25%) καθόλου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ως ο κύριος λόγος που οι ημέρες των φετινών καλοκαιρινών διακοπών θα είναι μειωμένες αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες (για τους τρεις στους τέσσερις). Παραπλήσια ποσοστά, με αυτά του γενικού πληθυσμού, αποτυπώνονται και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες.

Ωστόσο, είναι θετική η εικόνα αξιολόγησης των μέτρων και των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την στήριξη των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις: Το 50% των συμμετεχόντων τα βρίσκουν προς τη σωστή κατεύθυνση (οι περισσότεροι από αυτούς πάντως, κρίνουν ότι χρειάζονται κι άλλα), έναντι 42% που κρίνουν ότι κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

«Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι πρέπει να δούμε εφαρμογή άλλων πολιτικών και από τα επιδόματα να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΦΚ για τα καύσιμα και στον ΦΠΑ για συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Η κατάσταση σε οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι σε οριακό σημείο και, αν θέλουμε να στηριχθούν αποφασιστικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη μάχη που δίνουν, τότε πρέπει να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα».

«Η έρευνα αποτυπώνει αυτό που βλέπουμε καθημερινά. Όσο η κυβέρνηση δε χτυπάει την ρίζα του προβλήματα, το ενεργειακό και τα καύσιμα, δεν αλλάζει τίποτα. Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα πάει πολύ ψηλά, που αποτελεί πλέον ρεκόρ 40 ετών. Η ακρίβεια επίσης θα συνεχιστεί γιατί δεν υπάρχει λόγος να μην συμβεί, από την στιγμή που έχουμε πολύ υψηλά κόστη στην ενέργεια και φτάσαμε στο σημείο η βενζίνη να είναι στα 2,5 ευρώ. Άρα η κυβέρνηση δε χτυπάει τη ρίζα του προβλήματος. Βεβαίως τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι θετικά, δίνει ένα επίδομα. Ελαφρύνει σε ένα βαθμό των καταναλωτή, αλλά δε λύνει το πρόβλημα ούτε της ακρίβειας, ούτε της ενέργειας», σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των πολιτών είναι απαισιόδοξοι και αυτή η ψυχολογία αποτυπώνεται και στην αγορά.

«Θυμίζω ότι υπάρχει συσσώρευση χρεών και κάποια στιγμή θα έρθει ο λογαριασμός για τους επαγγελματίες. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει να επιλέξει ή να συνεχίσει με μέτρα που οδηγούν σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή θα κάνει αυτό που έκαναν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μείωση του ΕΦΚ και μείωση του ΦΠΑ. Και, τέλος, όταν η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι έχουμε τη χειρότερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι λογικό –και θα το κάνει– οι δόσεις να πάνε σε 120, για να πάρει ένα μέρος», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να γίνει ένα εργαλείο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διαφορετικά, η τελευταία είναι καταδικασμένη να συρρικνωθεί με επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία».

«Η επόμενη περίοδος θα είναι πάρα πολύ δύσκολη για όλους μας και κάτι πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση με βάση και τα μέτρα που έχουμε προτείνει, όπως η μείωση του ΕΦΚ και ΦΠΑ. Να δούμε κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου.

 

Σχετικά άρθρα

«Ισορρόπησε» στα… ψηλά η τιμή της βενζίνης

«Φωτιά» οι μετακινήσεις λόγω καυσίμων

Δ. Δημητρίου: «Μαζί να πάμε ξανά μπροστά»