ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θέμα χρόνου η ενιαία λίστα χειρουργείων

Συνεχείς είναι οι επικαιροποιήσεις στις λίστες αναμονής των χειρουργείων στα δύο νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων, μια διαδικασία που εντείνεται στο πλαίσιο των σχεδιασμών του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή ενιαίας λίστας χειρουργείων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλεί εγκύκλιος προς όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ, ώστε με ευθύνη των διοικήσεων να γίνει έλεγχος στις λίστες χειρουργείων, προκειμένου να αφαιρεθούν διπλοεγγραφές και ονόματα ασθενών που έχουν ήδη χειρουργηθεί σε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή.

Στόχος είναι τους αμέσως επόμενους μήνες να τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία λίστα χειρουργείων, που θα ελέγχεται κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας. Η ενιαία λίστα χειρουργείων θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο και θα περιλαμβάνει τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών με δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά.

Η λίστα θα ενταχθεί στο ψηφιακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ και, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, θα διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, ενώ βασικός όρος για την κατάρτισή της αποτελεί η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς.

Η αξιολόγηση των περιστατικών θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης, όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Εξαίρεση θα αποτελούν τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία θα έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσοκομεία θα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Η εικόνα στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Σε «καλό επίπεδο», σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, βρίσκεται η κατάσταση με τα χειρουργεία, με τις λίστες να επικαιροποιούνται συνεχώς.

Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πάντως υπάρχουν δημοσιευμένες οι κατηγορίες των χειρουργικών επεμβάσεων με βάση την εκτιμώμενη δυνατότητα χρόνου αναμονής και οι λίστες χειρουργείων ανά κλινική, πρόσφατα σχετικά επικαιροποιημένες.

«Εύλογες» χαρακτηρίζονται οι τυχόν αναμονές για χειρουργεία στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», καθώς εξαρτώνται από την πάθηση, τον χαρακτηρισμό και την κατηγοριοποίηση των περιστατικών.

Σε κάποιες κλινικές, η λίστα μπορεί να έχει ορίζοντα μηνών, καθώς μπορεί να βρίσκονται στην αναμονή ακόμη και πάνω από 300 χειρουργεία, και σε άλλες πολύ λιγότερο. Φυσικά αυτό αφορά τα τακτικά χειρουργεία, καθώς τα έκτακτα και επείγοντα αντιμετωπίζονται στον χρόνο που προβλέπεται.

Στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» διενεργούνται περίπου 4.500 χειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο, με τον διοικητή Σπύρο Δερδεμέζη να σημειώνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμη επικαιροποίηση της λίστας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, υπήρξε σημαντική αναμονή τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή τακτικών χειρουργείων. Η κατάσταση βέβαια έχει ομαλοποιηθεί από τα μέσα του 2022 και προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Στο «Χατζηκώστα» καθημερινά λειτουργούν πέντε αίθουσες χειρουργείων, η μία εκ των οποίων για έκτακτα-επείγοντα περιστατικά.

Που οφείλονται οι αναμονές

Το ζήτημα που ανέδειξε με την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοϊδης είναι πως οι μεγάλες αναμονές συνήθως οφείλονται σε ελλείψεις είτε αναισθησιολόγων και άλλων ειδικοτήτων, είτε σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ενισχυθεί το Αναισθησιολογικό Τμήμα με ιατρικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα ώστε για ένα τρίμηνο να ενισχύσει τη λειτουργία των χειρουργείων, ενώ δεσμεύθηκε για προώθηση διαδικασιών γρήγορα, με στόχο την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ένα δεύτερο ζήτημα για τις μεγάλες αναμονές είναι φυσικά η επιλογή συγκεκριμένων ιατρών από τους ίδιους τους ασθενείς, με αποτέλεσμα, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, να καθυστερεί η διαδικασία, και ένα τρίτο είναι η «παράκαμψη» της σειράς προτεραιότητας από γιατρούς που επικαλούνται λόγους επείγοντος.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα επείγον περιστατικό, που σημαίνει πως κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς και ενός έκτακτου περιστατικού, που ναι μεν δεν κινδυνεύει η ζωή, αλλά δεν μπορεί να προγραμματιστεί σε μακρό χρονικό ορίζοντα.

Το τελευταίο αυτό ζήτημα είχε αναφερθεί και από τον βουλευτή του νομού Ιωαννίνων και τομεάρχη Υγείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Γιάννη Τσίμαρη στη συζήτηση στη Βουλή για τη «Σύσταση της Ενιαίας Λίστας των Χειρουργείων». Όπως είχε τονίσει ο κ. Τσίμαρης, «σχεδόν το ένα τέταρτο των χειρουργείων, που διενεργούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι επείγοντα, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία το 40%-50% των χειρουργείων έγιναν στο πλαίσιο του “επείγοντος” – άρα εκτός λίστας –, ποσοστό που είναι αδικαιολόγητα υψηλό».

Σχετικά άρθρα

Πρόθεση αναδιάταξης με μακρινό ορίζοντα

Αποστόλης Τζελέτας

«Αντέχουν» τις αναστολές τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Γεωργία Χαλάτση

Ταλαιπωρία για τους πολίτες, κίνδυνος για τα νοσοκομεία

Γεωργία Χαλάτση