ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ταλαιπωρία για τους πολίτες, κίνδυνος για τα νοσοκομεία

Καθολικός είναι ο προβληματισμός από την απόφαση να αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία της πόλης οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες που θέλουν να απευθυνθούν στα νοσοκομεία, να πρέπει να καταφύγουν για διενέργεια rapid test στο κέντρο της πόλης, σε περιορισμένο χρόνο.

Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε τους τοπικούς φορείς και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, καθώς φαίνεται ότι ελήφθη είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από την 6η ΥΠΕ, χωρίς ακόμη να έχει αιτιολογηθεί. Ο φόβος που δημιουργείται, αφενός αφορά τον «αποκλεισμό» πολλών πολιτών από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, καθώς η μετακίνηση για την διενέργεια των τεστ μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, αφετέρου τους κινδύνους για τη διασπορά του ιού εντός των νοσοκομείων.
Να ανακληθεί η απόσυρση των ΚΟΜΥ από τις εισόδους των νοσοκομείων της πόλης, προκειμένου οι πολίτες, ασθενείς και συνοδοί, να μπορούν απρόσκοπτα να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας, με ασφάλεια για τους ίδιους αλλά και για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ζητά ο τομέας Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Κλιμάκιο, με επικεφαλής τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων και την 1η και 2η ΤΟΜΥ, με την κ. Τζούφη να χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόσυρση των ΚΟΜΥ από τα νοσοκομεία. «Αυτός σημαίνει είτε αποκλεισμός από τα μεγάλα νοσοκομεία είτε ο πολίτης θα πρέπει να πάει μόνος, με δική του δαπάνη να κάνει το τεστ. Είναι σίγουρα τραγικό σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών και πρέπει η απόφαση αυτή να ανακληθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι κρίμα το τελευταίο φρούριο να πέσει από τέτοιου είδους πρακτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά εκ μέρους του τομέα Υγείας της Ν.Ε. ο νοσηλευτής στο ΠΓΝΙ Δημήτρης Τζιάλλας, καλώντας τις διοικήσεις των νοσοκομείων να σταθούν επάξια απέναντι σε αυτή την απόφαση.
«Δυστυχώς η εξίσωση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πανδημία, άλλες παθήσεις και ταυτόχρονα να έχουν τον ρόλο των εμβολιαστικών κέντρων, αντί να το αναλάβει αυτό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση έρχεται η απόσυρση των ΚΟΜΥ, που ήλεγχαν τον κόσμο. Γίνονται 400 με 600 rapid test ημερησίως και θα πρέπει αυτό το κενό να καλυφθεί. Από αύριο αυτή η δυνατότητα δε θα υπάρχει», σημείωσε ο κ. Τζιάλλας, αναφέροντας παράλληλα πως η ανάγκη πρόσβασης των συνοδών στα νοσοκομεία προκύπτει από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε αναλογία από τις υψηλότερες στις ευρωπαϊκές χώρες ανά ασθενή και κλίνη.
Η αποχώρηση των ΚΟΜΥ από τα νοσοκομεία αιφνιδίασε το σύνολο των εργαζομένων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1». «Αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη, που μας αιφνιδίασε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο έλεγχος στις εισόδους προσέφερε την αναγκαία «θωράκιση» στο νοσοκομείο, με δεδομένο πως οι εισαγωγές ανέρχονται σε πάνω από 3.500.
«Πρέπει να παραμείνουμε “καθαροί” και ο ΕΟΔΥ να επανεξετάσει τη στάση του. Μιλάμε για το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη βορειοδυτική Ελλάδα και ειδικά αυτή την περίοδο του Πάσχα, που θα υπάρξει μια χαλαρότητα», σημείωσε ο κ. Φλούδας.

Και τρίτη εμβολιαστική γραμμή στο Κέντρο Υγείας

Ταυτόχρονα, ολοένα και μεγαλύτερο βάρος καλείται να αναλάβει και το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, καθώς, όπως έκανε γνωστό η κ. Τζούφη, πρόκειται να αναπτύξει και τρίτη γραμμή εμβολιασμού, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τους αντίστοιχους χώρους και το αντίστοιχο προσωπικό.
«Αντί να χρησιμοποιηθούν χώροι για τη διενέργεια εμβολιασμών όπως το κτίριο του ΚΕΛΠΝΟ, αλλά και οι ΤΟΜΥ, καλείται να ξεκινήσει και τρίτη εμβολιαστική γραμμή χωρίς χώρους και προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορεί να παράσχει άλλη υπηρεσία στους πολίτες, όλο το προσωπικό του θα χρησιμοποιηθεί στον εμβολιασμό», σημείωσε η κ. Τζούφη, προσθέτοντας πως οι ΤΟΜΥ, οι οποίοι κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν εξαιρεθεί από την αντιμετώπιση της πανδημίας, αντί να παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας