ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Αντέχουν» τις αναστολές τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων και ως εκ τούτου από τις μικρότερες «απώλειες» πανελλαδικά, παρουσιάζουν τα δύο νοσοκομεία της πόλης, μετά την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της επίδοσης των «φύλλων αναστολής» σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά την διασταύρωση των στοιχείων, σε 83 ανέρχονται οι μη εμβολιασμένοι που τίθενται σε αναστολή, με την πλειοψηφία να φέρεται να ανήκει σε βοηθητικό προσωπικό. Σε 32 ανέρχονται οι μη εμβολιασμένοι στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», εκ των οποίων δύο ιατροί, 20 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.
Και στις δύο περιπτώσεις, τα κενά που υπάρχουν προς το παρόν, καθώς μπορεί να αυξηθούν αφού υπάρχει και το ενδεχόμενο μη εμβολιασμένων μεταξύ όσων έχουν λάβει αναρρωτική άδεια, καλύπτονται εκ των ενόντων, με μετακινήσεις προσωπικού ανάμεσα στα τμήματα.
Χαμηλοί είναι οι αριθμοί αναστολών και στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, με την ιδιαιτερότητα βέβαια ότι εκεί ο αριθμός των εργαζομένων είναι μικρότερος, κάτι που έχει ως συνέπεια να δημιουργείται μεγαλύτερη πίεση. Συγκεκριμένα, ένας γιατρός και λιγότεροι από δέκα νοσηλευτές τέθηκαν σε αναστολή, όταν όμως το σύνολο των νοσηλευτών ανέρχεται σε 30. Εκτός υπηρεσίας βρίσκονται δύο διοικητικοί υπάλληλοι.
Πέρα από τις αντιδράσεις των υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, που συνεχίζονται και με νέες κινητοποιήσεις, είναι βέβαιο ότι το ΕΣΥ δεν έχει την «πολυτέλεια» της απώλειας προσωπικού, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, με την υγειονομική εικόνα να επιδεινώνεται.
Μάλιστα, μπορεί στην πόλη οι δομές υγείας να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα λόγω των αναστολών, ωστόσο οι ανάγκες αυξάνονται. Ήδη βρίσκεται σε ετοιμότητα η δεύτερη ΜΕΛ, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα αυξηθεί η πίεση και λόγω της δυσκολίας που θα βρεθούν γειτονικές δομές υγείας, εντός της 6ης ΥΠΕ. Μεγάλο πρόβλημα, λόγω του υψηλού αριθμού ανεμβολίαστων, αντιμετωπίζουν για παράδειγμα το νοσοκομείο της Πάτρας αλλά και του Αγρινίου.
Η ΠΟΕΔΗΝ, για αύριο Πέμπτη, προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας υγειονομικός να μη χάσει τη δουλειά του και στόχο να αναδειχθούν τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται στη δημόσια υγεία.
«Είναι άδικο μετά από 19 μήνες συνάδελφοι της πρώτης γραμμής να οδηγούνται σε αναστολή καθηκόντων με ούτε ένα ευρώ μισθό», τονίζουν, σημειώνοντας πως το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών αγγίζει το 90% και σε περιπτώσεις, όπως το ΠΓΝΙ, ξεπερνά το 95%. «Μακάρι να υπήρχε αυτό το ποσοστό και σε άλλους κλάδους ή στον γενικό πληθυσμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδας.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ θα γίνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πύλη του ΠΓΝΙ.
Από την άλλη πλευρά, «όχι» στην αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων, είπε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε το σχετικό αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να «παγώσει» η εφαρμογή της σχετικής απόφασης.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, κινούμενο στη γραμμή που είχε τηρήσει και ως προς την έκδοση των προσωρινών διαταγών, αποφάσισε να μη κάνει δεκτό το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ.
Τώρα πλέον αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που θα συζητήσει τη σχετική αίτηση ακύρωσης στις 8 Οκτωβρίου.
Στις προσφυγές, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αποτελεί μια νομοθετική επιλογή, που θίγει τον καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψη μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη».

Σχετικά άρθρα

Θέμα χρόνου η ενιαία λίστα χειρουργείων

Πρόθεση αναδιάταξης με μακρινό ορίζοντα

Αποστόλης Τζελέτας

Παρέμβαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα ΑΕΙ