ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόθεση αναδιάταξης με μακρινό ορίζοντα

Στην αναδιάταξη των δομών υγείας φαίνεται να προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς, ωστόσο, αυτό να αναμένεται να συμβεί άμεσα, καθώς απαιτείται σημαντική προεργασία και η ύπαρξη πολλών προϋποθέσεων.

Η σημερινή διάταξη δεν ικανοποιεί τη λειτουργικότητα του συστήματος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται επικαλύψεις, ενώ κατά γενική ομολογία υπάρχουν τρόποι να προκύψουν οικονομίες κλίμακας. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, κυρίως λόγω του ότι αμφισβητούνται οι… αγνές προθέσεις του υπουργείου Υγείας, με αρκετούς να βλέπουν σχέδιο συρρίκνωσης του συστήματος δημόσιας υγείας για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων.
Μια συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει αυτή η αναδιάταξη, είχε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με μια ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, γιατρών στο επάγγελμα, την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ των βουλευτών που συμμετείχαν, ήταν και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, η οποία επιβεβαίωσε ότι έγινε μια συζήτηση για τα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο έκανε λόγο για «μια γενικόλογη κουβέντα, μεταξύ άλλων θεμάτων».
Μιλώντας στον Η.Α. είπε πως «δεν είναι της στιγμής να ληφθούν αποφάσεις», ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια αναδιάταξη του χάρτη σε επίπεδο υγειονομικών περιφερειών, με το «σπάσιμο» της 6ης ΥΠΕ, που σήμερα καλύπτει την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Η κ. Κεφάλα τόνισε πως δε γίνεται κουβέντα για υποβάθμιση κάποιων νοσοκομείων, αλλά για μια αξιοποίηση σε διαφορετική κατεύθυνση μονάδων υγείας σε σημεία που υπάρχει επαρκής κάλυψη από άλλες δομές υγείας.
«Τα δεδομένα σε πολλές περιοχές έχουν αλλάξει, ειδικά με τους νέους οδικούς άξονες. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένας νέος χάρτης», σημείωσε, με την αναφορά της να μπορεί πάντως να θεωρηθεί ότι «αγγίζει» και την Ήπειρο, όπου οι οδικοί άξονες πραγματικά έχουν φέρει πιο κοντά τις πόλεις και τα νοσοκομεία τους.
Τα όσα αναφέρει η κ. Κεφάλα, πάντως, απέχουν πόρρω από πληροφορίες σε ΜΜΕ, που θέλουν την κ. Γκάγκα να παρουσίασε βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας». Σύμφωνα με το σχέδιο, το νοσοκομείο «κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία, και θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «ακτίνες», τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υποβιβαζόμενα ουσιαστικά σε Κέντρα Υγείας.
Στο… μενού της συζήτησης βρέθηκαν, πάντως, και γενικότερα θέματα, που αφορούν διορθωτικές κινήσεις στο ΕΣΥ, με την κ. Κεφάλα να θέτει το θέμα των αγροτικών γιατρών, προτείνοντας να υπάρχει ένας ανοιχτός κατάλογος, όπως συμβαίνει με τους επικουρικούς, και να μη χρειάζεται η έκδοση προκήρυξης για τις θέσεις, διαδικασία που καθυστερεί την κάλυψή τους.

Σχετικά άρθρα

Ανοίγει ο δρόμος για να βρεθούν λύσεις στην παραλίμνια περιοχή

Αποστόλης Τζελέτας

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»