Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Αύξηση ιδιωτικού έργου αντί προσλήψεων στα νοσοκομεία

Όχι μόνο δεν ενισχύονται, αλλά κινδυνεύουν να βρεθούν με λιγότερους εργαζόμενους, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, εξαιτίας του μικρού αριθμού θέσεων που προβλέπονται στις τελευταίες προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας.

Στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» αναμένεται μείωση κατά 15 άτομα περίπου και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «στασιμότητα» στον σημερινό αριθμό, χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Αυτό τόνισε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ. ΑΛ. του νομού Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης, μετά την επίσκεψή του στα δύο νοσοκομεία, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστική ενίσχυση του προσωπικού, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση των πεπαλαιωμένων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας.
«Λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, τα δύο νοσοκομεία λειτουργούν σχεδόν οριακά. Οι προκηρύξεις που βγαίνουν και οι θέσεις που θα καλυφθούν, αφορούν ουσιαστικά μια ανακύκλωση του προσωπικού, καθώς θα καλυφθούν από άτομα που εργάζονται σήμερα ως επικουρικοί. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων, γιατί έρχονται και οι συνταξιοδοτήσεις», σημείωσε, σε δηλώσεις του ο κ. Τσίμαρης, για να συνεχίσει λέγοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης με την αύξηση του ιδιωτικού έργου και την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
«Δε γίνεται σε ένα κράτος, όπου το 10% των πολιτών δεν μπορεί να πάει στο γιατρό επειδή δεν έχει τους πόρους, η απάντηση να είναι “βρείτε τα με τον γιατρό το απόγευμα”. Θα πρέπει να αποφασιστεί να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία. Ο πρωθυπουργός ζήτησε πρόσφατα με δηλώσεις του “υπομονή”. Δεν υπάρχει υπομονή για την υγεία. Ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι η υγεία πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα, ότι είναι δικαίωμα και όχι καταναλωτικό αγαθό, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας πρέπει να γίνεται με βάση την ανάγκη και όχι με βάση την τσέπη», τόνισε ο κ. Τσίμαρης, προσθέτοντας πως για τον λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ ζητά τη στήριξη των πολιτών στις ευρωεκλογές, ως ένα κόμμα που έχει δώσει δείγματα γραφής για τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος.

Δεν… προχωράνε τα απογευματινά χειρουργεία

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, τα απογευματινά χειρουργεία δε φαίνεται να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και κυρίως δεν προσφέρουν επιτάχυνση των χειρουργείων, ώστε να μειωθούν οι λίστες αναμονής, που ήταν και το ζητούμενο.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό υλοποίησης είναι πολύ μικρό στα δύο νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, όπου συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200. «Το βασικό πρόβλημα των απογευματινών χειρουργείων είναι η στελέχωση και, αν κάποιος είχε την δυνατότητα να ανοίξει απογευματινές αίθουσες, θα μπορούσε να ανοίξει και πρωινές και να δώσει διέξοδο στον κόσμο που αποζητά δωρεάν περίθαλψη και είναι δικαίωμά του. Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες περίπου έγιναν σχεδόν 200 απογευματινά χειρουργεία. Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, δεν πρόκειται να μειωθεί η αναμονή, γιατί δεν είναι αυτή η αρμόζουσα λύση», τόνισε ο κ. Τσίμαρης.

Κινδυνεύει να χαθεί το έργο του ΤΕΠ

Τέλος, ο κ. Τσίμαρης απέδωσε σε λανθασμένες επιλογές τις καθυστερήσεις για την επέκταση του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, τονίζοντας πως το χρονοδιάγραμμα είναι οριακό προκειμένου να μη χαθούν τα 4,6 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης». Ελπίζω, το υπουργείο να φροντίσει ώστε να γίνει το έργο», σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία του για το ΠΓΝΙ, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και εξυπηρετεί όχι μόνο την Ήπειρο, αλλά όλη την βορειοδυτική Ελλάδα.

 

Σχετικά άρθρα

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Κενό χρηματοδότησης και πληροφόρησης για τα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

Στη Βουλή τα προβλήματα του Νοσοκομείου Άρτας