ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων

Με ένα Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος» εμπλουτίζεται η βεντάλια υπηρεσιών, που παρέχει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΚΠΠΗ), καλύπτοντας μια σημαντική ανάγκη των ατόμων, που έχουν υπό τη φροντίδα τους ΑμεΑ και μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λείψουν ούτε μέρα από δίπλα τους.

Πρόκειται για μια καινοτόμα για τη χώρα μας δομή, η οποία λειτουργεί σε πιλοτική βάση τους τελευταίους τρεις-τέσσερις μήνες και πλέον η διοίκηση του ΚΚΠΠΗ είναι έτοιμη να τη λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, με την αμέριστη συμπαράσταση του προσωπικού, που αγκάλιασε το νέο Τμήμα.
Το Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος» αποτελείται από δύο θαλάμους συνολικής χωρητικότητας πέντε κλινών, οι οποίοι έγινε προσπάθεια να θυμίζουν σπίτι και όχι δημόσιο ίδρυμα. Στο Τμήμα θα παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας, παραμονής και νοσηλείας ατόμων με αναπηρία, που διαβιούν στο σπίτι τους με την οικογένειά τους, ωστόσο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να χρειαστούν να παραμείνουν σε έναν ασφαλές χώρο, με προσωπικό που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
«Η βραχεία νοσηλεία έρχεται να καλύψει ένα πολύ σημαντικό κενό. Μία οικογένεια που έχει ένα παιδί ΑμεΑ, που έχει έναν γονέα ΑμεΑ, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να μπορεί να αφήσει τον άνθρωπό της κάπου, που να είναι ασφαλής και να μπορεί να έχει τα εχέγγυα της σωστής του παρακολούθησης και φροντίδας. Αυτό τον ρόλο θα επιτελέσει το Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας», τόνισε η πρόεδρος του ΚΚΠΠΗ Μαρία Τσολάκη, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια καινοτομία με κοινωνικό πρόσημο και λειτουργική αξιοποίηση του προσωπικού.
Το Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας δεν προορίζεται για να καλύπτει έκτακτες ανάγκες, αλλά προγραμματισμένες και γι’ αυτό τον σκοπό θα υπάρχει ένα Μητρώο Βραχείας Φιλοξενίας, στο οποίο θα υποβάλλονται αιτήσεις τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο, όπου θα προσδιορίζεται το διάστημα της ανάγκης. Επιπλέον θα ακολουθείται το ιατρικό πρωτόκολλο των μόνιμων εισαγωγών και το Επιστημονικό Συμβούλιο θα εισηγείται στο ΔΣ την αποδοχή ή μη των αιτημάτων. Η παροχή θα είναι δωρεάν (πλην της φαρμακευτική αγωγής).
«Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της κοινωνίας και έτσι αποφασίσαμε, με την υποστήριξη της διοίκησης, να φτιάξουμε αυτό τον χώρο, που πιστεύουμε ότι θα αποφορτίσει το συγγενικό περιβάλλον, που θα έχει τη δυνατότητα να αφήσει τον άνθρωπό του σε ένα προστατευμένο περιβάλλον για λίγες ημέρες. Γιατί, κάποιες φορές, έχουμε δει συγγενείς, που θέλουν να κάνουν ένα χειρουργείο ή να φύγουν για κάποιο διάστημα, και δεν μπορούν να φροντίσουν τον άνθρωπό τους», τόνισε από την πλευρά της, η προϊσταμένη του Τμήματος Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της Μονάδας ΑμεΑ Ιωαννίνων Ελένη Νάκη και πρόσθεσε: «Έχουμε τουλάχιστον δέκα αιτήματα αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς τυχαίνει να είναι σε διαφορετικά διαστήματα, οπότε πιστεύουμε ότι θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις αυτές. Προσπαθούμε να φιλοξενήσουμε τον κόσμο, ώστε να αποφορτίσουμε λιγάκι τους φροντιστές τους. Το λειτουργήσαμε πιλοτικά με πολύ καλά αποτελέσματα και γι’ αυτό βλέπουμε ότι τα αιτήματα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου».

Στόχος η αποϊδρυματοποίηση

Όλες οι δράσεις και οι υποδομές που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, είναι προσανατολισμένες στην αποϊδρυματοποίηση, κάτι, άλλωστε, που αποτελεί και κεντρική πολιτική στόχευση.
Στα πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία εδώ και δύο χρόνια ενός ξενώνα για περιστατικά πιο λειτουργικά σε σχέση με τους χρονίως πάσχοντες. Ουσιαστικά ο ξενώνας λειτουργεί ως ένας προθάλαμος, ως ένα μεταβατικό στάδιο προετοιμασίας, προκειμένου άτομα με νοητική υστέρηση να περάσουν προς τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
«Τους έχουμε σε ένα πρόγραμμα της εκμάθησης των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, όπως το να μπορούν να πλένουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια, να φτιάχνουν ένα πρόχειρο γεύμα, να μπορούν να λειτουργούν και από μόνοι τους σε πολύ απλά πράγματα, όπως η ενασχόλησή τους με τα λουλούδια, με τον κήπο, ή να φτιάξουν κάτι φαγώσιμο. Τους προετοιμάζουμε, σαν ένα προστάδιο, ώστε ίσως στο μέλλον να μπορέσουμε να τους προωθήσουμε στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Είναι μία προσπάθεια που έχει θεαματικά αποτελέσματα. Μας αρέσει πάρα πολύ η εξέλιξη αυτή και θεωρώ ότι αυτά τα έντεκα άτομα, που ζουν αυτή τη στιγμή στον ξενώνα, μπορούν άνετα να σταθούν και σε μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης», τόνισε η προϊσταμένη στο Τμήμα Αποκατάστασης Ελένη Κλείτσα.

Σχετικά άρθρα

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Ελλειμματικό το πλαίσιο παιδικής προστασίας

Αντίθεση στις «αναθέσεις» της προνοιακής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα