ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έτοιμος να υπογράψει τη σύμβαση για τα led ο Δήμος

Καμία διάθεση υπαναχώρησης στο θέμα του διαγωνισμού για τον οδοφωτισμό του Δήμου Ιωαννιτών δε δείχνει η δημοτική αρχή, παρά τη συνεχή και εντεινόμενη πίεση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητά να μην προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, παρά το «πράσινο φως», που έδωσε πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έθεσε αρχικά στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση «αποικιοκρατικού τύπου» και λέγοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει, διότι παραχωρεί μια βασική υποδομή του δήμου για 12 χρόνια με επονείδιστους όρους, χωρίς τεχνική πληρότητα που θα συμβάλει στην ποιότητα του οδοφωτισμού και χωρίς οικονομικό όφελος για τον Δήμο και τους δημότες.
Σε νομικό επίπεδο, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή «αντικατέστησε» την αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, εκμεταλλευόμενη τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, και τόνισε ότι η προσφυγή που έχει κάνει η παράταξή του μαζί με εκείνη του Λάζαρου Νάτση στο ΣτΕ θα κριθεί στις 6 Ιουνίου του 2023 και με βάση την απόφαση της Ολομέλειας για παρόμοια προσφυγή του δήμου Βέροιας θα γίνει κι αυτή αποδεκτή. «Αν λοιπόν επιτρέψετε την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για τον οδοφωτισμό πριν την απόφαση του ΣτΕ στις 6 Ιουνίου, θα φέρετε ακέραια την ευθύνη για μια τεράστια ζημιά που θα υποστεί ο δήμος εξαιτίας των απαιτήσεων, που θα προκύψουν από τον ανάδοχο χωρίς καν την υλοποίηση του έργου. Μην το κάνετε. Θα γραφτείτε στην ιστορία του δήμου με μελανά γράμματα», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Για πρωτοφανή ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη σύμβαση, καθώς και ζητώντας να πληροφορηθεί αν αναμένεται κάποια περαιτέρω εμπλοκή της Περιφέρειας στο έργο, αν έχει υλοποιηθεί -κατά τα συμβατικώς οριζόμενα- το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια και αν έχει παραληφθεί ο φάκελος του έργου από την Περιφέρεια.
Τη γενναιότητα να προφυλάξει τον Δήμο από μελλοντικές καταστάσεις, που θα την ταλανίζουν χρόνια, ζήτησε από τη δημοτική αρχή και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης.
Τη θέση ότι σε νομικό επίπεδο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την προσφυγή στο ΣτΕ, υποστήριξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, με την ιδιότητα και του νομικού, ενώ στην απάντησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας υπεραμύνθηκε των ποιοτικών χαρακτηριστικών του έργου, σημειώνοντας ότι εξασφαλίζεται ένα άρτιο ποιοτικά αποτέλεσμα και το έργο δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση λαμπτήρων, αλλά τη συντήρηση και την αποκατάσταση βλαβών για μια 12ετία, τον τελεέλεγχο κ.ά.

Ξανά το σύστημα μελέτη – κατασκευή

Για μια ακόμη φορά ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και το θέμα της εκτέλεσης έργων με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, κυρίως ως προς την ανάδειξη αναδόχων και την υπογραφή συμβάσεων με πολύ μικρό ποσοστό έκπτωσης.
«Οι διαγωνισμοί αυτοί αποτελούν καραμπινάτες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και να είστε σίγουροι ότι η κοινωνία θα σας κρίνει γι’ αυτό», επισήμανε ο Θ. Μπέγκας, αναφερόμενος στις περιπτώσεις της αξιοποίησης του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου και της επανάχρησης του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά.
Για βαρείς χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι δε δέχεται ότι διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα και καλώντας τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει κάποια άλλη έκφραση. Μερικώς ανασκεύασε ο Θ. Μπέγκας, λέγοντας πως οι χαρακτηρισμοί δεν αφορούν πρόσωπα, αλλά μια κατάσταση.
Απαντώντας επί της ουσίας, ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος απέδωσε τις χαμηλές εκπτώσεις στις ανατιμήσεις των υλικών, λέγοντας ότι πλέον οι εκπτώσεις είναι χαμηλές ακόμη και σε έργα με τον συμβατικό τρόπο κατασκευής, ενώ και στα υπό εκτέλεση έργα υπάρχουν αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών. «Δεν υπάρχει καμία διασπάθιση δημόσιου χρήματος», τόνισε και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα, που παρουσιάζει το σύστημα μελέτη – κατασκευή, όπως η δυνατότητα γρήγορης δημοπράτησης, καθώς και το ότι δεν υπάρχουν συμπληρωματικές συμβάσεις, ούτε απρόβλεπτα, ούτε αναθεωρήσεις.