ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μόνο ένας απών λόγω κορωνοϊού στην έναρξη των πανελληνίων

Με το αναμενόμενο άγχος, αλλά και με μια «ανακούφιση» για την αρχή τους τέλους μιας ψυχοφθόρας διαδικασίας, μέσα σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά λόγω της πανδημίας, οι υποψήφιοι προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα για να εξεταστούν στην Νεοελληνική Γλώσσα και την Λογοτεχνία, μάθημα με το οποίο σήκωσαν «αυλαία» οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Το θέμα της Έκθεσης, που, κατά τις εκτιμήσεις και τη γενικότερη εικόνα ήταν βατό, αφορούσε το μέλλον της ανθρωπότητας και τους προβληματισμούς που γεννιούνται από τον συνδυασμό τεχνολογικών εξελίξεων και απειλών για το ανθρώπινο είδος, προφανώς με την πανδημία να έχει συμβάλλει στην επιλογή του.
Το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» από τη συλλογή «Αμοργός» ήταν το κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι στη Νεοελληνική Γλώσσα, συνδυαστικά με ένα δημοσίευμα του ημερήσιου τύπου.
Στην Ήπειρο, 2.956 συνολικά υποψήφιοι, προερχόμενοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, δίνουν την μάχη των Πανελλαδικών στα 38 εξεταστικά κέντρα, με το αποτέλεσμα του αρνητικού τεστ ανά χείρας. Την πρώτη ημέρα δεν υπήρξαν προβλήματα, ενώ μόνο μια απουσία δηλώθηκε με αιτιολογία τον covid-19, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνο Καμπουράκη.
Ο αριθμός των απόντων μαθητών κυμαίνεται στο 6%, ποσοστό που παρατηρείται κάθε χρόνο και κατά κύριο λόγο αφορά τελειόφοιτους που δίνουν εξετάσεις για δεύτερη χρονιά και για διάφορους λόγους δεν προσήλθαν.
«Με τα μέτρα προφύλαξης, όλη αυτή την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων μπορούμε να τη διατρέξουμε χωρίς προβλήματα από τον κορωνοϊό», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης προσθέτοντας πως η διαδικασία οποιασδήποτε εξέτασης προκαλεί άγχος. «Θα έλεγα ότι περισσότερο είναι ένα έντονο ενδιαφέρον και όλοι γνωρίζουμε ότι μια ήπια κατάσταση, ένα δημιουργικό άγχος, είναι λογικό να υπάρχει. Οι μαθητές έδειξαν και σε δύσκολες στιγμές που περάσαμε αυτή τη χρόνια, έχουν αυτοσυγκράτηση, έχουν ψυχραιμία και θέλω να τους πω να προσέρχονται κάθε ημέρα έχοντας αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε τα παιδιά να εξετάζονται κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», τόνισε.
Τα θέματα είχαν δοθεί σε όλους τους υποψηφίους μέχρι τις 9:10 το πρωί και η εξέταση διήρκησε τρεις ώρες. Αύριο Τρίτη, τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων, που διαγωνίζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Να σημειωθεί ότι το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έγινε από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.
Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουνίου.
Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου.
Αν το επαναληπτικό τεστ σε κάποια δημόσια δομή είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος.
Για τους υποψήφιους και όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία των εξετάσεων, είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Σχετικά άρθρα

«Κλειδί» επιτυχίας η συνέπεια και η υπομονή

Γεωργία Χαλάτση

Πρεμιέρα πανελλαδικών στη σκιά των κυβερνοεπιθέσεων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές