ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μάσκες για τη ΜΕΘ με τρισδιάστατη εκτύπωση θα παράξει το πανεπιστήμιο

Με λόγια αλλά και με πράξεις εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου, που προχωρά σε συνέργειες με στόχο να εκτυπώσει, με τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης, μάσκες απαραίτητες για το υγειονομικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος ήρθε σε επικοινωνία με εργαζόμενους στη ΜΕΘ, η οποία έχει σχεδιάσει μια μάσκα που καλύπτει τις ανάγκες προστασίας.

«Έχουμε βρει στο πανεπιστήμιο δύο συστήματα που κάνουν τρισδιάστατες εκτυπώσεις, αλλά βρήκαμε και μια εταιρία που διαθέτει πολύ καλύτερο εξοπλισμό από εμάς. Έτσι, τώρα αναζητούμε τα αναλώσιμα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εκτυπώσουμε περισσότερες μάσκες για τη ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχουν στην αγορά. Μέχρι αύριο το πρωί θα ξέρουμε τι κάνουμε», σημείωσε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το εγχείρημα θα καταστεί εφικτό.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με ομάδα ιδιωτών και φοιτητών/καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου, για την υποστήριξη του έργου του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η ομάδα εκτύπωσε δοκιμαστικά προστατευτικές μάσκες-προσωπίδες για γιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, ως μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ανταπόδοσης στο έργο τους.

Τα μέλη της ομάδας, με έμπνευση από τα υφιστάμενα μέσα ατομικών μέτρων ασφαλείας των γιατρών, επανασχεδιάζουν και τελικά εκτυπώνουν προσωπίδες ατομικής προστασίας για τον COVID19,σε 3d εκτυπωτές. Μάλιστα έκαναν και σελίδα στο facebook για να βοηθήσουν και όσους έχουν τέτοιους εκτυπωτές, προκειμένου να τους αξιοποιήσουν. Στη σελίδα παρέχουν σχετικά αρχεία και οδηγίες εκτύπωσης, προκειμένου να μπορέσουν και άλλοι να προχωρήσουν στην παραγωγή τους.

Στην ομάδα συμμετέχουν ο υποψήφιος διδάκτορας στις ψηφιακές τέχνες, ερευνητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Ζήνας και ο τοπογράφος μηχανικός (της εταιρίας ANAX NW) Κώστας Μασαλάς, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους καθηγητές της σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξενοφώντα Μπήτσικα και Χρήστο Σκαλκώτο.

Η ομάδα, χρησιμοποιώντας τους τρεις 3d εκτυπωτές που διαθέτει, υπολογίζει να εκτυπώνει περίπου 60 προσωπίδες πολλαπλών χρήσεων (με απλό τρόπο αντικατάστασης του προσωπείου) κάθε εβδομάδα και να τις δωρίζει στους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στο έργο τους.

Δημόσιο «ευχαριστώ» από το πανεπιστήμιο

Παράλληλα, το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου και με ανακοίνωση εκφράζει τις θερμότερες των ευχαριστιών του προς όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, νοσοκομείο αναφοράς για την Ήπειρο, το ανθρώπινο δυναμικό όλων των κλινικών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Με αυταπάρνηση, επιστημονική αρτιότητα και συνεχή προσπάθεια, προσφέρουν υποστήριξη και πολύτιμες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, στο δημόσιο σύστημα υγείας και αναδεικνύουν τη δεσπόζουσα θέση του δημόσιου πανεπιστημίου στην κοινωνία», αναφέρεται σε ανακοίνωση, όπου υπενθυμίζεται ότι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου έχει καταστεί εργαστήριο αναφοράς για τον κορωνοϊό, με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, και έχει ξεκινήσει τους ελέγχους δειγμάτων στην Ήπειρο.

Επισημαίνει ακόμη ότι το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θεωρεί την υγεία των φοιτητών και των εργαζομένων του ως ύψιστη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και παίρνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει την κοινότητα, ακολουθώντας τις συστάσεις και τις οδηγίες της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του Ιδρύματος, καθώς και των εθνικών και διεθνών φορέων και επιστημόνων ως προς τη διαχείριση κινδύνων που αφορούν την επιδημία.

«Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, η ατομική ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας, καθώς και να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στην επιδημία. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραμένει ανοιχτό στην κοινωνία και σε ετοιμότητα να συνδράμει την Πολιτεία σε έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών