Επικαιρότητα

Βρήκε συμμάχους στην τουριστική προβολή

Με επιμέρους παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιφέρειας Ηπείρου για το 2020.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του πενταετούς σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο την εξωστρέφεια και τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα τοπικά προϊόντα, όπως αποτυπώνεται κυρίως στην παρουσία της περιφέρειας σε εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων.

«Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Στράτος Ιωάννου, στην έναρξη της συζήτησης, ενώ ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε τη σημασία των εκθέσεων για τις επιχειρήσεις προϊόντων αγροδιατροφής. Σημείωσε δε, πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα όπως το μέλι, τα τυριά, τα αιθέρια έλαια και άλλα, ενώ ερωτηθείς σχετικά, αναφορά έκανε και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

«Υπάρχει σημαντική αύξηση, γι’ αυτό έχει κάνει αίσθηση πανελλαδικά η πορεία του», σημείωσε, προσθέτοντας: «Αν πωληθεί το αεροδρόμιο,εγώ θέλω να μην το πάρει η Fraport, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός». Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρίες και άλλων χωρών να αξιοποιήσουν το αεροδρόμιο, όπως Νορβηγία και Μεγάλη Βρετανία.

Το πρόγραμμα ψήφισαν οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ορίζοντες Ηπείρου», «Ήπειρος Όλον» και «Ελληνική Αυγή», με επιμέρους παρατηρήσεις, με τον εκπρόσωπο της πρώτης, περιφερειακό σύμβουλο Θεόδωρο Κορωναίο να επισημαίνει ότι απαιτείται μια πιο αναλυτική παρουσίαση για τις δράσεις και τα αποτελέσματα.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά χαμηλό το κόστος προκειμένου να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα, ενώ σημείωσε πως δε θα πρέπει να ταυτίζεται ο τουρισμός με τα τοπικά προϊόντα. Πρότεινε δε πως θα πρέπει το έργο της γέφυρας της Πλάκας να γίνει «παγκόσμιο γεγονός».

Υπέρ της εξωστρέφειας που υπάρχει στο πρόγραμμα, σημειώνοντας παράλληλα, την ικανοποίησή του για την ένταξη δύο τουριστικών εκθέσεων σε Αυστρία και Δανία, μετά από πρόταση του Επιμελητηρίου και επαγγελματικών φορέων, στάθηκε ο Δημήτρης Δημητρίου.

Αρνητικά στο πρόγραμμα τάχθηκαν οι «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αριστερή Παρέμβαση» και «Ανυπότακτη Ήπειρος», κυρίως επισημαίνοντας πως η προβολή στοχεύει σε περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις, όχι όμως στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

«Η στροφή στον θεματικό– ποιοτικό τουρισμού έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάν οι Έλληνες διακοπές», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πρέντζας.

«Στο επιχείρημα που ψελλίζει η περιφερειακή αρχή ότι τάχα με την υποστήριξη αυτή βοηθιούνται και άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως οι εργαζόμενοι η απασχόλησή τους και η αγροτοκτηνοτροφία, έρχεται η πραγματικότητα να το πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Τα τελευταία χρόνια παρά την διόγκωση των τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή μας, παρά την παχυλή υποστήριξη από την περιφερειακή αρχή, όχι μόνο δεν έχουμε βελτίωση στον οικονομικό τομέα της αγροτοκτηνοτροφίας αλλά αντίθετα καθημερινή μείωση αυτών που ασχολούνται με την αγροδιατροφή. Και όσοι παραμένουν και ασχολούνται, βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Όσο για τους εργαζόμενους στον κλάδο, βιώνουν την απλήρωτη εργασία, τα απάνθρωπα ωράρια, τους μισθούς πείνας, τη λεγόμενη “μαθητεία”που προμηθεύει τσάμπα εργασία στις τουριστικές επιχειρήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ν. Ζήκος.

Για τουριστική ανάπτυξη με «εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας», έκανε λόγο ο Κ. Νουτσόπουλος, καταψηφίζοντας.

Τέλος, στον αυξημένο ανταγωνισμό, αναφέρθηκε ο Κ. Αναγνώστου από την «Ελληνική Αυγή», σημειώνοντας πως το προτεινόμενο σχέδιο δεν είναι προϊόν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς.

«Όταν ο μέσος όρος στην Ήπειρο έχει 15-20 δωμάτια, δεν ισχύει αυτό που λέτε», ήταν η απάντηση του κ. Ιωάννου, σε ό,τι αφορά την στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω του τουρισμού.

 

Σχετικά άρθρα

Συμφωνία για συνέργειες στην τουριστική προβολή

Γεωργία Χαλάτση

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση