Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Μη πραγματικός είναι ο κίνδυνος να μείνει χωρίς φοιτητές το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την εικόνα που δίνει ο πρόεδρος του Τμήματος Χριστόφορος Νίκου να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή, που παρουσιάστηκε σε ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα.

Αν και ο αριθμός των φοιτητών τα τελευταία δύο χρόνια είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, που δεν ίσχυε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η σταθεροποίηση σε έναν αριθμό περίπου 100 εισακτέων κάθε χρόνο είναι κάτι το επιθυμητό και το επιδιωκόμενο για το ίδιο το Τμήμα, με βάση τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο κ. Νίκου, το Τμήμα ζητάει 100 φοιτητές, αλλά το Υπουργείο ορίζει συνεχώς το συνολικό αριθμό των εισακτέων σε τιμή υπερδιπλάσια από αυτή που το Τμήμα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει άρτια και ποιοτικά.
«Το ΤΜΗΥΠ όχι μόνο δε βρίσκεται στο σύνολο των Τμημάτων, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές, αλλά έχει μεγάλη ζήτηση και είναι το ίδιο που προσπαθεί να ρυθμίσει με την ΕΒΕ τον αριθμό των εισακτέων για λόγους ποιότητας σπουδών με βάση τις διαθέσιμες υποδομές του. Η πολύ καλή ποιότητα των σπουδών, που παρέχει το Τμήμα αποδεικνύεται και από την εγκατάσταση στα Ιωάννινα πολυεθνικών εταιριών πληροφορικής, οι οποίες απασχολούν σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων μας και συνεργάζονται με το Τμήμα.
Ο σκοπός των σπουδών είναι να στελεχώσει την κοινωνία με ικανούς Μηχανικούς Η/Υ και Πληροφορικής. Θα ήταν ίσως εύκολο, για λόγους δημοφιλίας, να μεταβάλλουμε το συντελεστή της ΕΒΕ σε χαμηλότερη τιμή και να έχουμε πολύ περισσότερους φοιτητές. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι μία τέτοια απόφαση θα μείωνε σημαντικά την ποιότητα των σπουδών των αποφοίτων μας και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το αποδεχόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Με γνώμονα πάντα την παροχή υψηλής ακαδημαϊκής κατάρτισης στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μας, το ΤΜΗΥΠ εκπληρώνει, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, την αποστολή του», υπογραμμίζει ο κ. Χρήστου και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «δημοσιεύματα, που δε βασίζονται σε ορθά ή πλήρη στοιχεία, οδηγούν μόνο σε λανθασμένα συμπεράσματα και προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία στις οικογένειες των φοιτητών και των μελλοντικών υποψηφίων».

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών