ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Σε πανηγυρικό κλίμα και με την υπουργό Πολιτισμού να παραδίδει στον Δήμαρχο Ζαγορίου και τους τοπικούς φορείς την περγαμηνή της εγγραφής του Ζαγορίου ως Πολιτιστικού Τοπίου της UNESCO, τέθηκαν οι προτεραιότητες των αμέσως επόμενων μηνών, καθώς η επίσημη τελετή ανακήρυξης, με τη συμμετοχή των στελεχών του διεθνούς οργανισμού, θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαΐου.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δήμος Ζαγορίου είναι ο μοναδικός σε ολόκληρη τη χώρα που είναι συνολικά ενταγμένος στην UNESCO. Σε 18 τουλάχιστον άλλους δήμους έχουν ενταγμένα μνημεία, αλλά εδώ είναι ολόκληρος και αυτό αποτελεί τεράστια τιμή, τεράστια επιτυχία της χώρας, αλλά και τεράστια ευθύνη», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η ένταξη στην UNESCO προσδίδει στην περιοχή μια σειρά από υποχρεώσεις, που θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί έως το τέλος του 2024, με πρώτο βήμα να είναι ο καθορισμός του φορέα διαχείρισης, που θα έχει ως έδρα την Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο, ένα κτίριο με «συμβολική και συναισθηματική φόρτιση», όπως σημείωσε η υπουργός. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου, ανοιχτή και προσβάσιμη διεθνώς.

Η κ. Μενδώνη στις δηλώσεις της, υπογράμμισε πως απαιτείται ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο, με ορίζοντα το 2030 και 2050, επαναλαμβάνοντας πως οι περιορισμοί που υπάρχουν είναι γνωστοί και συμβάλλουν στην διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.

«Το σχέδιο είναι βασική προϋπόθεση για να διασωθεί το Ζαγόρι, να διατηρήσει τον μοναδικό του χαρακτήρα, που είναι η προστιθέμενη του αξία. Πλέον είναι ένα πολιτιστικό, ένα περιβαλλοντικό αλλά και ένα οικονομικό μέγεθος. Πρέπει να το δούμε όμως μέσα στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε.

Την ικανοποίησή του για την συνεργασία με το Υπουργείο για την ένταξη του Ζαγορίου, αλλά και για τα υπόλοιπα έργα πολιτισμού στην περιοχή, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Δεν είμαστε μόνο για τους πανηγυρισμούς, αλλά θέλει πολλή δουλειά και συνέπεια», σημείωσε και ευχαρίστησε την υπουργό για θέματα που για πολλά χρόνια στάσιμα, όπως το Τζαμί Καλούτσανης, το Ιμαρέτ στην Άρτα, το Σούλι, και πολλά ακόμα.

«Από σήμερα αλλάζει ρότα το Ζαγόρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, μετά το τέλος της σύσκεψης, ευχαριστώντας την υπουργό και όλους όσοι εργάστηκαν για την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO.

Όπως πρόσθεσε, ο δήμος θα στελεχώσει προσωρινά το γραφείο στην Πασχάλειο Σχολή, ενώ θα δημιουργηθούν δύο επιτροπές, μία με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο και μία μικρή και εκτελεστική. «Δεν πρέπει να φοβούνται οι συντοπίτες μου για τίποτα», τόνισε, αναφορικά με τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις της περιοχής.

Προχωρά η πιστοποίηση των μουσείων

Στο μεταξύ, η κ. Μενδώνη προήδρευσε και σε δεύτερη σύσκεψη, υπηρεσιακή, που πραγματοποιήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων, με αντικείμενο την πιστοποίηση των τεσσάρων δημόσιων μουσείων της Περιφέρειας.

Οι διαδικασίες προχωρούν, με στόχο τα πρώτα μουσεία που θα πιστοποιηθούν να είναι αυτά της Ηπείρου, εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Ταυτόχρονα βέβαια, προχωρούν και οι διαδικασίες που αφορούν στην ανάδειξη του ιστορικού Σουλίου, με το Κάστρο της Κιάφας να έχει ήδη δημοπρατηθεί και τον διαγωνισμό να λήγει εντός του Ιανουαρίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και διαδικασία για την νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται και αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιστορικών οικιών του Τετραχωρίου.

Στόχος είναι και αυτό να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη σύσκεψη για το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή και του Περιφερειάρχη.

Σχετικά άρθρα

Τα πρώτα με πιστοποίηση τα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη