ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη

Μοχλός για την επιτάχυνση έργων και παρεμβάσεων στην αρχαία Νικόπολη, που θεωρητικά θα μπορούσαν να κρατήσουν δεκαετίες, είναι η προετοιμασία για την εκπόνηση του φακέλου για την ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η συμπλήρωση του φακέλου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, ώστε να διεκδικηθεί με αξιώσεις η ένταξη στην UNESCO, έχει τεθεί ως στόχος από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, κινητοποιώντας την υπηρεσιακή «πυραμίδα» αλλά και την αυτοδιοίκηση.
Πριν λίγες εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και την Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις, που θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, όπως το Αρχαίο Στάδιο και η ανέγερση κτιρίου υποδοχής επισκεπτών στο αρχαιολογικό πάρκο, για το οποίο, πριν μια εβδομάδα περίπου, εγκρίθηκε η οριστική μελέτη.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την προεδρία της υπουργού Λίνας Μενδώνη και με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου και του δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, συζητήθηκε η πορεία των εξελισσόμενων έργων και δράσεων, αλλά και μια σειρά ζητημάτων, που θα πρέπει να δρομολογηθούν, τόσο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και την οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων, όσο και την αυτοδιοίκηση, δηλαδή Δήμο και Περιφέρεια.
Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ενόψει της κατάθεσης του φακέλου γίνονται παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο εκτείνεται σε 13.000 στρέμματα, αν και ορισμένα σημεία έχουν αναδειχθεί.
Πάντως, το επόμενο διάστημα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, Περιφέρεια και Δήμος θα πρέπει να προχωρήσουν σε λύσεις, που αφορούν την ύδρευση και τα μέτρα πυρασφάλειας στα επισκέψιμα σημεία, να αποκατασταθούν σημεία που έχουν παρανόμως καταληφθεί, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για τον καθαρισμό και την πυρασφάλεια του δάσους δίπλα στο Μνημείο του Αυγούστου. Από την πλευρά των υπηρεσιών θα γίνει η χάραξη των διαδρομών, που θα συνδέουν μεταξύ τους όλα τα μνημεία και λειτουργικά κτίρια του Πάρκου. Αυτές οι διαδρομές θα απαιτήσουν και τη χρήση μεταφορικών μέσων λόγω των αποστάσεων, με τον κ. Ιωάννου να σημειώνει πως εξετάζονται διάφορες λύσεις, όπως μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα ανοικτού και κλειστού τύπου ή ποδήλατα, συμβατικά ή ηλεκτρικά.
«Υπάρχει ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, χρειάζεται πολλή δουλειά για την προετοιμασία. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά θα προσπαθήσουμε και βασικά το υπουργείο, που είναι αρμόδιο. Στόχος είναι ο φάκελος να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2025, προκειμένου να αξιολογηθεί το επόμενο έτος από την αρμόδια Επιτροπή της UNESCO.
Πάντως οι διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα κινούνται με καλούς ρυθμούς και μάλιστα έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο συσκέψεις, μια στο τέλος του έτους υπηρεσιακή και μία στις αρχές του 2024 με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των πεπραγμένων και να οριστούν νέοι στόχοι.

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Μεγάλη ευθύνη πέρα από τεράστια ευκαιρία

Βλέπουν οφέλη από την ένταξη των χρηστηρίων ελασμάτων στον κατάλογο της UNESCO