Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Μεγάλη ευθύνη πέρα από τεράστια ευκαιρία

Πολλαπλά οφέλη αλλά και πολλαπλές ευθύνες συνοδεύουν την αναγνώριση του Πολιτιστικού Τοπίου Ζαγορίου από την UNESCO, που αποτέλεσε την αίσια έκβαση μιας εξαιρετικά φιλόδοξης προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και εντατικοποιήθηκε την τελευταία τετραετία περίπου.

Ενώ τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας στην UNESCO παραμένουν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου συνεχίζεται η διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού, η είδηση της ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων, «ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραδοσιακού συνόλου οικισμών που είναι αντιπροσωπευτικό ενός πολιτισμού ή της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον, ειδικά όταν τείνει να καταστεί ευάλωτο από μη αναστρέψιμες αρνητικές αλλαγές», έχει σκορπίσει χαμόγελα σε όλους όσοι, από διάφορες πλευρές, συμμετείχαν στο μεγάλο αυτό εγχείρημα.

Η διατήρηση του Πολιτιστικού Τοπίου με ό,τι αυτό περιλαμβάνει, δηλαδή το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είναι το «στοίχημα» που σηματοδοτεί αυτή η αναγνώριση πέρα από την προβολή, που της προσδίδει η «ομπρέλα» της UNESCO, αλλά και τις πιθανές ευκαιρίες για περαιτέρω χρηματοδοτήσεις, με γνώμονα πάντα την αποφυγή της αλλοίωσης και των αρνητικών αλλαγών.

Τη χαρά και ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα μοιράστηκαν τα στελέχη της αναπτυξιακής εταιρίας «Ήπειρος Α.Ε.» Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Αριστοτέλης Σταγκίκας και Γεωργία Κιτσάκη, που δούλεψαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη συμπλήρωση του φακέλου και τον συντονισμό όλων των φορέων.

«Είμαστε μέλος της μεγάλης οικογένειας της UNESCO με το Γεωπάρκο, αλλά τώρα έχουμε έναν επιπλέον τίτλο και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη σοβαρότητα και περισσότερες ευθύνες», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως κατά την Σύνοδο της αρμόδιας Επιτροπής η Ελλάδα ψηφίστηκε από 17 στις 20 χώρες, μεταξύ των οποίων φυσικά και η χώρα μας, που δεν ψήφισε στο συγκεκριμένο αίτημα. Πρόσθεσε ότι αυτή η αναγνώριση βοηθά στη διασφάλιση της αξίας του ίδιου του τόπου, ως ένα πολιτιστικό αγαθό. «Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό ενισχύουμε. Διατηρώντας το ιδιαίτερο ύφος, την αρχιτεκτονική, το περιβάλλον, ταυτόχρονα αυτό λειτουργεί και σαν πόλος έλξης επισκεπτών, που ήδη είναι πολλοί, ενδεχομένως όχι κατανεμημένοι παντού. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, είμαστε στην αρχή. Στόχος ήταν να πετύχουμε αυτό που πετύχαμε», τόνισε.

Κεντρικό ρόλο διαχείρισης του Πολιτιστικού Τοπίου Ζαγορίου θα έχει ο Δήμος, όπως ανέφερε ο κ. Σταγκίκας, σημειώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα δοθούν οδηγίες και θα επικαιροποιηθεί το Σχέδιο Διαχείρισης. Πρόσθεσε δε ότι ανοίγουν «πόρτες» περαιτέρω χρηματοδοτήσεων, με στόχο πάντοτε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Η επίτευξη του στόχου αποδεικνύει ότι πράγματι «όλοι μαζί μπορούμε», σημείωσε η κ. Κιτσάκη. «Είμαστε πανευτυχείς γι’ αυτό που συνέβη. Σήμερα γιορτάζουμε το αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε και στο μέλλον με την ίδια αφοσίωση και την πίστη ότι όντως μπορούμε τελικά να τα καταφέρουμε όλοι μαζί και από την μικρή “φτωχή” μας Ήπειρο», ανέφερε.

Τα στελέχη της «Ήπειρος Α.Ε.» ευχαρίστησαν όλους όσοι συνέβαλαν και ιδιαίτερα τους κατοίκους του Ζαγορίου, αλλά και τα τέσσερα μέλη της Εθνικής αντιπροσωπείας.

Για μια δέσμευση προς όλους τους Ζαγορισίους και Ηπειρώτες, που έγινε πραγματικότητα, κάνει λόγο η δημοτική αρχή Ζαγορίου σε ανακοίνωσή της, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας, ενώ τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν πλέον όλοι οι φορείς, σημείωσε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η οποία εξέφρασε τη χαρά της, καθώς πρόσφατα η UNESCO αναγνώρισε τα σπουδαία χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης και τα ενέταξε στη «Μνήμη του Κόσμου». Ακολουθεί βέβαια ένας ακόμη μεγάλος στόχος, που είναι η ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης, αυτή τη φορά στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη

Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι