Απόψεις

Ποιήματα στον δρόμο

Η εκδήλωση για τον Νίκο Χουλιαρά, η γιορτή ιδιωτικού σχολείου στο Μπιζάνι, η οδός Ρώμα, η βλάχικη διάλεκτος, ο γρίφος του Επιμελητηρίου και το τετραήμερο αργίας στην Άρτα απασχόλησαν τη σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει το... sequel της χθεσινής φωτογραφίας ημέρας.

Την Κυριακή ο καιρός προβλέπεται καλός, η πόλη είναι πιθανό να γεμίσει από μικρούς κυρίως μασκαράδες (καθώς οι μεγάλοι τιμούν δεόντως τις Απόκριες τη δεύτερη Κυριακή τους). Για όσους
θέλουν να αποδράσουν από την παράδοση των ημερών, το Νησί είναι κοντά και ο Νίκος Χουλιαράς
ένας σπουδαίος άνθρωπος της τέχνης, που η μορφή του δεν πρέπει να ξεμακραίνει. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και οι Λογοτεχνικές του Γέφυρες διοργανώνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη μνήμη του, φέρνοντας πάλι κοντά τον μεγάλο και πολυπράγμονα καλλιτέχνη, ταιριάζοντας το χθες με το σήμερα. Τον λόγο του με τον λόγο όσων τον διάβασαν, τον έζησαν, τον αγάπησαν. Γι’ αυτό και το βράδυ της ίδιας μέρας στη Σκάλα θα ανταμώσουμε ξανά με τα «ποιήματα – συνένοχους, εκείνα του κλείνουνε με
νόημα το μάτι», όπως τα ένιωσαν σημερινοί συγγραφείς, σε έναν διαρκή διάλογο μαζί του. Το έργο
που άφησε πίσω του είναι σπουδαίο και ζωντανό και ακόμη μιλάει στις καρδιές όσων στέκονται να ακού-
σουν. Να είμαστε εκεί, στο ραντεβού μας με έναν πολύτιμο για την πόλη άνθρωπό της.
Τ.Τ.

Μια γιορτή στο Μπιζάνι

Το Μπιζάνι απoτέλεσε την κορωνίδα των μαχών και η νίκη του ελληνικού στρατού το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής. Δεν ξέρω πόσοι μαθητές έχουν επισκεφθεί την περιοχή και πόσα σχολεία έχουν προγραμματίσει επισκέψεις στο Μπιζάνι. Πληροφορηθήκαμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ανέλαβε το σχολείο της Όλγας Ντότη-Οικονόμου, που οι μαθητές του πραγματοποίησαν μια πολύ όμορφη γιορτή εκεί. Με πατριωτικά τραγούδια που γράφτηκαν γι’ αυτή τη μεγάλη νίκη του στρατού μας, αλλά και άλλα παραδοσιακά τραγούδια, με ζωντανή μουσική. Ως και τα μικρά παιδιά των πρώτων τάξεων συμμετείχαν στη γιορτή χορεύοντας και τραγουδώντας. Πώς είναι δυνατόν, αυτό το μικρό παιδί της τρίτης τάξης, για παράδειγμα, να μην έχει μνήμες στην ενήλικη ζωή του από αυτή τη γνωριμία με μια τόσο σημαντική περιοχή; Ευχής έργο θα ήταν αυτό να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα δημοτικά σχολεία της πόλης και της περιοχής. Το ξέρουν άλλωστε οι δάσκαλοι ότι η εποπτική διδασκαλία είναι η καλύτερη μετάδοση της γνώσης. Ας το επιχειρήσουν.

Λ.Τ.

Στην οδό Ρώμα

Κι αν ο Αλφόνσο Κουαρόν στην ομώνυμη ταινία του περιγράφει τη συνοικία Roma στο Μεξικό παίρνοντας αφορμή από τα παιδικά του χρόνια, γιατί να μην περιγράψουμε κι εμείς την οδό Ρώμα στη δικιά μας συνοικία και τους ανθρώπους της, που ακόμη βγαίνουν στα μπαλκόνια και ανταλλάσσουν καλημέρες μεταξύ τους σαν άλλοτε. Ως πότε όμως; Δεν θα μπορούσαμε προχθές να αντισταθούμε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε τη λαχταριστή λαχανόπιτα της Μαρίκας με το σπιτικό φύλλο, όταν μας εντόπισε ότι περνούσαμε από τον δρόμο της και βγήκε στο μπαλκόνι φωνάζοντας. «έλα απάνω, μόλις έβγαλα από τον φούρνο την πίτα…».

Πάμε σαν άλλοτε λοιπόν στη γειτονιά μας, περιμένοντας να βρεθεί κι εδώ ένας Κουαρόν, που να κάνει ταινία με θέμα τους ανθρώπους της και τις ιστορίες τους.

Λ.Τ.

Και μη χειρότερα

Στο θέμα της διδασκαλίας της βλάχικης διαλέκτου στην Κόνιτσα επανήλθε ο Σπύρος Ριζόπουλος. Βέβαια, αυτή τη φορά, ήταν πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις, σε σχέση με όταν είχε θέσει το θέμα στην Ηγουμενίτσα, λέγοντας τότε πως στην περιοχή της Κόνιτσας διδάσκεται κρυφά η βλάχικη διάλεκτος, χωρίς την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, εν γνώσει όμως του δημάρχου Κόνιτσας και του περιφερειάρχη. Απάντηση είχε δοθεί από τον πρόεδρο του Συλλόγου Βλάχων Διστράτου Κώστα Παγανιά, καθώς ο σύλλογος είναι αυτός που οργανώνει τα μαθήματα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κόνιτσας, θέλοντας να διατηρήσει την επαφή της νέας γενιάς με τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια κ.λπ. Δε φαίνεται, όμως, να καλύφθηκε από την απάντηση και χθες έκανε νέα αναφορά, ζητώντας από τον υποψήφιο δήμαρχο Κόνιτσας Βασίλη Σπανό, αν εκλεγεί δήμαρχος, το πρώτο πράγμα που θα κάνει να είναι η λήξη της παραχώρησης των δημοσίων κτιρίων για τη διδασκαλία διαφόρων διαλέκτων εκεί, γιατί ο κ. Ριζόπουλος το θεωρεί εθνικά επικίνδυνο. Προτείνουμε να συνεχίσει και με άλλες διαλέκτους ο κ. Ριζόπουλος. Να ζητήσει την απαγόρευση των ποντιακών, ακόμη και των κορακίστικων…

Α.Τ.

Γρίφοι

Να βρουν την απάντηση στο κουΐζ έβαλε τους δημοσιογράφους το δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, σχετικά με τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με θέμα τον απολογισμό. Ο «γρίφος» δεν αφορούσε τα οικονομικά, αλλά τις αντιπαραθέσεις του προέδρου με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γρηγόρη Γκίκα, ο οποίος ούτε καν κατονομαζόταν. Ο κ. Μήτσης απαντούσε για μια καταγγελία εναντίον του, που κάνει εδώ και έναν χρόνο ο κ. Γκίκας, αλλά δεν αφορά τον πρόεδρο, αλλά κάποιον άλλον και καλούσε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης να βγει και να δώσει στοιχεία ή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη κ.λπ. για κάτι που ποτέ δε μάθαμε. Αφού δεν είχαν σκοπό να αναφερθούν σε πρόσωπα και πράγματα, γιατί το ανέφεραν στο δελτίο τύπου; Βρε, μήπως έχουν εκλογές και στο Επιμελητήριο;

Γ.Χ.

Το έκαναν τετραήμερο

Στις 11 Μαρτίου τιμάται η Αγία Θεοδώρα της Άρτας. Επειδή, όμως, φέτος 11 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων αποφάσισε ομόφωνα την μεταφορά της ημέρας εορτασμού της πολιούχου την Τρίτη 12 Μαρτίου. Επίσης, αποφασίστηκε πως εκείνη την ημέρα θα είναι κλειστά τα σχολεία όλων βαθμίδων στον δήμο Αρταίων. Έτσι, λοιπόν, το τριήμερο γίνεται τετραήμερο. Πάλι καλά, που δεν «κόλλησαν» και καμία άλλη αργία, που χάνεται λόγω Σαββατοκύριακου, για να φτάσουν την εβδομάδα.

Α.Τ.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος