ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Φωτίζοντας τις πολλαπλές ταυτότητες των Ιωαννίνων

«(Α)όρατες πόλεις. Προσεγγίζοντας οθωμανικά ίχνη και μνημεία στην πόλη των Ιωαννίνων» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που διοργανώνει η ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με εικαστικούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος» στο Ιτς Καλέ.

Μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων θεωρητικών προσεγγίσεων της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής σημασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τις οποίες η επιμελητική ομάδα ήρθε σε επαφή στο πλαίσιο της διαπανεπιστημιακής συλλογικότητας «Decolonize Hellaς», οι φοιτητές οργανώνουν μία πρωτότυπη πολιτιστική διαδρομή: πλατείες, κτίρια, τόποι ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης ή περιπάτου, δρόμοι, σημεία συνάντησης, δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία, στρατώνες, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, παιδικές χαρές, πύλες, διοικητικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλα αποτελούν σημεία, που μας καλούν να αναλογιστούμε κριτικά την ιστορία τους αλλά και τις πολλές και διαφορετικές πτυχές της ζωής στα Γιάννενα τα τελευταία εκατό χρόνια. Η έκθεση αναδεικνύει «αόρατες» και αποσιωπημένες όψεις της πόλης και του μνημειακού της τοπίου, φωτίζει τις πολλαπλές ταυτότητές της και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο γράφεται τελικά η ιστορία της μέσα από ποικίλες πολιτικές, πολεοδομικές, διοικητικές, ιδεολογικές αποφάσεις αλλά και καθημερινές κοινωνικές πρακτικές.
Η εκθεσιακή περιήγηση περιλαμβάνει «στάσεις» στα ακόλουθα σημεία: Νομαρχία, Λιθαρίτσια, Άλσος, Δημαρχείο, Ταχυδρομείο, Ρολόι, Καλούτσιανη, Δημοτικό Μουσείο (Ασλάν Τζαμί), Τάφος Αλή Πασά (Ιτς Καλέ), λίμνη, Μουσείο Αλή Πασά στο Νησί, Ξενοδοχείο Grand Serai, Οικία Πυρσινέλλα, Χαριεντίν Πασά Σεράι (Αρχοντικό Ιωαννίδη), Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Οικία Πασά Καλού, Πλατεία Πάργης.
Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Ιτς Καλέ παρουσιάζεται σχετικό φωτογραφικό και εποπτικό υλικό, αλλά και μία σειρά πρωτότυπων εικαστικών έργων, που δημιουργήθηκαν από προπτυχιακούς εικαστικούς φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Ζωγραφική, εικαστικά βίντεο, χαρακτικά, γλυπτική, εγκαταστάσεις, ψηφιακά ηχοτοπία και άλλα μετουσιώνουν την εκθεσιακή αφήγηση και την επιμελητική διαδικασία, σχολιάζοντας την πολιτισμική ποικιλομορφία της πόλης καθώς και τη «γενεαλογία» αποφάσεων και ενεργειών που καθόρισαν τη σημερινή μορφή της.
Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη και μετά την ολοκλήρωσή της, μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή proxitour, που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στα Γιάννενα ως εργαλείο περιήγησης στα επιλεγμένα σημεία της οθωμανικής πόλης, στο πλαίσιο συγκεκριμένων διαδρομών που υλοποίησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές για τους φυσικούς και εικονικούς επισκέπτες των Ιωαννίνων.
Την έρευνα, διοργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γωγώ Ελευθεράκη, Διονυσία Κορτέσα, Γιάννης Λέντερης, Κατερίνα Λιαρομμάτη, Εύη Μάνη, Κωνσταντίνα Παπακώστα και Μαρία Τσούκα.
Την εποπτεία και τον συντονισμό έχει η επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας Εσθήρ Σολομών σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Ζωγραφικής Ευάγγελο Γκόκα και το μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρη Κατσούδα.
Επιστημονικός συνεργάτης είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης.
Εικαστικά έργα: Δημήτρης Γερούκαλη, Χρυσοβαλάντω Γρηγοριάδου, Ηρώ Δέδε, Νένα Κάλπη, Ελένη Καρακατσάνη, Βίκτωρας Καραμανλής, Κωνσταντίνος Κοϊνός, Αθανάσιος Κόκκινος, Κωνσταντίνα Κολλύρη, Κωνσταντίνα Λύτρα, Αντιγόνη Μεγαρίτη, Μιρέλλα Μοιρισκλάβου, Μαρία Σπανάκη, Χριστίνα Σπυροπούλου, Βασιλική Σφαιροπούλου, Ξένια Χαρίτωνος.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, της εταιρείας Terracom και του ερευνητή Βασίλη Χολέβα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στις 5 το απόγευμα, και θα λειτουργεί έως τις 26 Ιανουαρίου καθημερινά, από τις 10.30 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα.

Σχετικά άρθρα

Μια περιήγηση σε 17 οθωμανικά ίχνη και μνημεία των Ιωαννίνων