ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια περιήγηση σε 17 οθωμανικά ίχνη και μνημεία των Ιωαννίνων

Σε μια πρωτότυπη περιήγηση σε 17 οθωμανικά ίχνη και μνημεία της πόλης οδήγησε η συνεργασία του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της εταιρείας Terracom.

Στη βάση της εφαρμογής ProxiTour (Proximity Tour Guide), που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» με συνεργαζόμενους φορείς την Terracom Α.Ε., το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι καθηγητές έβαλαν τη «δική τους πινελιά», δημιουργώντας μια διαδρομή, που επιτρέπει σε ντόπιους και επισκέπτες να μάθουν το οθωμανικό παρελθόν της πόλης και να το συνδέσουν με το παρόν και το μέλλον.
Αξιοποιώντας την εφαρμογή ProxiTour, η περιήγηση αναδεικνύει “αόρατες” και αποσιωπημένες όψεις της πόλης και του μνημειακού της τοπίου, φωτίζει τις πολλαπλές ταυτότητές της και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο γράφεται τελικά η ιστορία της μέσα από πολιτικές, πολεοδομικές, διοικητικές, ιδεολογικές αποφάσεις αλλά και καθημερινές κοινωνικές πρακτικές.
Η κύρια διαδρομή, η οποία είναι επεκτάσιμη και έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει «στάσεις» στα ακόλουθα σημεία: Διοικητήριο Περιφέρειας, Λιθαρίτσια, Άλσος, Δημαρχείο, Ταχυδρομείο, Ρολόι, Καλούτσιανη, Δημοτικό Μουσείο (Ασλάν Τζαμί), Τάφος Αλή Πασά (Ιτς Καλέ), λίμνη, Μουσείο Αλή Πασά στο Νησί, ξενοδοχείο Grand Serai, Οικία Πυρσινέλλα, Χαριεντίν Πασά Σεράι (Αρχοντικό Ιωαννίδη), Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Οικία Πασά Καλού, Πλατεία Πάργης, ενώ προσφέρονται και πέντε εναλλακτικές θεματικές διαδρομές.
Στο ProxiTour περιλαμβάνεται, επίσης, σχετικό φωτογραφικό υλικό, ηχητικά αρχεία, κείμενα και εικαστικά έργα, που σχολιάζουν τη σημασία των μνημείων. Πρόκειται για υλικό που εκτέθηκε πριν λίγους μήνες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ιτς Καλέ με τίτλο «(Α)όρατες πόλεις. Προσεγγίζοντας οθωμανικά ίχνη και μνημεία στην πόλη των Ιωάννινων».
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας παρουσιάστηκε στο κτίριο της Παπαζόγλειου, την «έδρα» της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη συντονίστρια, επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας Εσθήρ Σολομών να σημειώνει την εκπαιδευτική αξία της συνεργασίας και της ανάπτυξης της διαδρομής, επισημαίνοντας πως έχουν προστεθεί εικαστικές δημιουργίες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης με την προσθήκη και νέων μνημείων. «Η περιήγηση αυτή περιγράφει, παρουσιάζει και αναλύει τις όψεις του οθωμανικού μνημειακού πλούτου της πόλης και ωθεί επισκέπτες και κατοίκους στην αναγνώριση των πολλαπλών ταυτοτήτων της πόλης. Μας χαροποιεί που όλο αυτό το πρότζεκτ συνεργασίας είναι κάτι που μένει στην πόλη», σημείωσε. Η κ. Σολομών ευχαρίστησε τον αναπληρωτή καθηγητή Ζωγραφικής Ευάγγελο Γκόκα και το μέλος ΕΕΠ Δημήτρη Κατσούδα, του τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη συμβολή τους.
Τη νέα διάσταση που μπορεί να δώσει η τεχνολογία στην προσέγγιση των μνημείων, σημείωσε ο επιστημονικός συνεργάτης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης. «Γνωστά και άγνωστα μνημεία διαβάστηκαν με διαφορετικούς τρόπους, διαμορφώνοντας και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και ανάδειξης. Το πιο σημαντικό είναι η σύζευξη αυτών που βρίσκονται δίπλα μας καθημερινά στην πόλη, μέσα από τους δρόμους τους μακριούς και πολλά υποσχόμενους της σύγχρονης τεχνολογίας, που διαμορφώνουν και διαφορετικούς και πιο εύκολα προσβάσιμους τρόπους. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η μακρά γνώση των οθωμανικών μνημείων και της πολεοδομικής εξέλιξης της πόλης, που διαμόρφωσαν το σημερινό παρόν αλλά και τις προϋποθέσεις για το πολεοδομικό μέλλον, περνά μέσα από αυτούς τους δρόμους αυτού του εξαιρετικού προγράμματος», τόνισε και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν και ιδιαίτερα τους φοιτητές.
Στην εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την εταιρία Terracom, αναφέρθηκε ο ειδικός έρευνας και ανάπτυξης Γιώργος Γόγολος. Το ολοκληρωμένο σύστημα ProxiTour αποτελεί την πλέον καινοτόμα λύση στον τομέα της ξενάγησης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγείται απρόσκοπτα στον χώρο, εντοπίζοντας εύκολα το έκθεμα ή το μνημείο του ενδιαφέροντος του και λαμβάνοντας προσωποποιημένη πληροφορία ξενάγησης. Όπως τόνισε, η εφαρμογή προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους επισκέπτες, με τους πρώτους να μπορούν να καταχωρίσουν τη δουλειά τους και οπτικοακουστικό υλικό, και τους δεύτερους να έχουν πρόσβαση σε αυτό το υλικό, σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή απευθύνεται σε μια γκάμα ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, προσφέροντας πλείστες δυνατότητες, στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού.
«Είμαστε χαρούμενοι για τη συνεργασία αυτή, γιατί δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργηθούν ιστορίες, διαδρομές στο οθωμανικό παρελθόν, που πολλές φορές είναι άγνωστες όχι μόνο στους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, δόθηκε η ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να εκφράσουν το ταλέντο τους και να αναδείξουν τη δουλειά τους», υπογράμμισε.
Την εφαρμογή, τον τρόπο που δούλεψαν και τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω αυτής, παρουσίασαν οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Κωνσταντίνα Παπακώστα και Διονυσία Κορτέσα. Στην έρευνα, διοργάνωση και επιμέλεια συμμετείχαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Γωγώ Ελευθεράκη, Γιάννης Λέντερης, Κατερίνα Λιαρομμάτη, Εύη Μάνη, Μαρία Τσούκα.
Τα εικαστικά έργα που έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή, ανήκουν στους Δημήτρη Γερούκαλη, Χρυσοβαλάντω Γρηγοριάδου, Ηρώ Δέδε, Νένα Κάλπη, Ελένη Καρακατσάνη, Βίκτωρα Καραμανλή, Κωνσταντίνo Κοΐνo, Αθανάσιo Κόκκινo, Κωνσταντίνα Κολλύρη, Κωνσταντίνα Λύτρα, Αντιγόνη Μεγαρίτη, Μιρέλλα Μοιρισκλάβου, Μαρία Σπανάκη, Χριστίνα Σπυροπούλου, Βασιλική Σφαιροπούλου και Ξένια Χαρίτωνος, ενώ πολύτιμο υλικό προσέφερε ο ερευνητής Βασίλης Χολέβας.

 

Σχετικά άρθρα

«Προσωπικός ξεναγός» στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο

Ηπειρωτικός Αγών

Φωτίζοντας τις πολλαπλές ταυτότητες των Ιωαννίνων

Το πανεπιστήμιο επέστρεψε στην πόλη