ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Φεστιβάλ Δωδώνης με ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες

Οκτώ εκδηλώσεις, που εκτείνονται χρονικά από τις 28 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Δωδώνης, που γίνεται φέτος 5 ετών.

Την ευθύνη της διοργάνωσης του φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την επιχορήγηση και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχουν ο δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Δωδώνης, ενώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA CBC «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020».
«Η αρχική σύλληψη της ιδέας του δήμου Δωδώνης, του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Δωδώνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να αναδείξουν το αρχαίο θέατρο, μετατρέπεται πλέον στον κορυφαίο θεσμό του Αυγούστου, που χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις εξαιρετικά υψηλού επιπέδου», τονίζει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και προσθέτει: «Για εμάς, οι φετινές εκδηλώσεις δεν είναι “ακόμα μια χρονιά που αντέξαμε”. Είναι η χρονιά που συνεχίζουμε και βάζουμε τον στόχο της ανοδικής πορείας του Φεστιβάλ. Άλλωστε, οι περισσότεροι από 60.000 θεατές που έχουν παρακολουθήσει τις τέσσερις πρώτες διοργανώσεις, συνηγορούν αν μη τι άλλο, υπέρ της εξελισσόμενης δυναμικής του θεσμού».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης έχει ως εξής:

Τετάρτη 28 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης: «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και σε συμπαραγωγή Φεστιβάλ Δωδώνης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και Ομάδας Anima. To έργο μιλάει με χιούμορ και ευθύνη για το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους αλλά και για το πώς τη δημιουργούν. Αυτή η ανοιχτή σκηνική σύνθεση θα έχει τον χαρακτήρα μιας μεγάλης γιορτής και όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα σβήσουν συμβολικά αλλά και πραγματικά τα 200 κεριά στην τούρτα γενεθλίων του ελληνικού μας κράτους.

Πέμπτη 29 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης: Το διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων από τη Βιέννη «Auner Quartett» θα παρουσιάσει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Κωνσταντίας Γουρζή, Franz Schubert και Ludwig van Beethoven. Μια συναυλία κλασικής μουσικής σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του «Αυστρο-Ελληνικού Μουσικού Καλοκαιριού», υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Σάββατο 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης: Τριάντα χρόνια μετά το τελευταίο τους ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο, οι Ιππείς καλπάζουν στο 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Τα σκηνικά υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με τη Μαίρη Τσαγκάρη, τους φωτισμούς έχει σχεδιάσει ο Χρήστος Τζιόγκας, τη μουσική συνέθεσε ο Θοδωρής Ρέγλης. Στους κεντρικούς ρόλους οι Κώστας Κόκλας, Πάνος Μουζουράκης, Χρήστος Λούλης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ενώ κορυφαία του Χορού θα είναι η Στεφανία Γουλιώτη.

Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έργα ελλήνων συνθετών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Γεωργίου Βράνου και με τη μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου. Η Κ.Ο.Θ. ερμηνεύει τις πλέον διάσημες σουίτες των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Κωνσταντινίδη, μαζί με μια βαθιά συναισθηματική δημιουργία ενός εκπροσώπου της νέας γενιάς ελλήνων συνθετών, του Κωνσταντίνου Γρηγορίου.

Σάββατο 7 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στις Πηγές Αχέροντα (Σιστρούνι): Ο Δημήτρης Μπάσης, μετά την κυκλοφορία του νέου τραγουδιού «Ένα Λεπτό», σε ένα ανατρεπτικό ντουέτο με τον Χρήστο Μάστορα, που γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από το κοινό, παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και κορυφαία, αγαπημένα τραγούδια μεγάλων δημιουργών.

Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης: Μια ομάδα επίλεκτων ερμηνευτών παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον αινιγματικό και ανόσιο «Σπανό» σε δύο μοναδικές παραστάσεις. Η παράσταση αξιοποιεί ως βασικό άξονα το κορυφαίο βυζαντινό έργο, που επιγράφεται «Ακολουθία του ανόσιου τραγογένη σπανού». Πρόκειται για μια μοναδική σάτιρα του ύστερου Βυζαντίου σε μορφή εκκλησιαστικής ακολουθίας, που είναι γραμμένη σε δημώδη γλώσσα. Ένας σπανός ταπεινός καλόγερος ζει απομονωμένος σε ένα αντρικό μοναστήρι. Το καθαρό του πρόσωπο και η ευγένεια τον κάνουν στόχο σε μια ομάδα μοναχών, οι οποίοι τον πειράζουν με αστεία και δοκιμάζουν την πίστη του στον Θεό. Η σύλληψη, το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Ιωσήφ Βιβιλάκη και στον ρόλο του σπανού εμφανίζεται η Στεφανία Γουλιώτη. Εκτέλεση παραγωγής Οθόνιον- Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η είσοδος είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται προκράτηση θέσεων στην πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://digitalculture.gov.gr.

Τετάρτη 11 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης: «Ελένη» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και μετάφραση Παντελή Μπουκάλα. Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, το έργο «Ελένη» του Ευριπίδη διακρίνεται τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών, όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος β’), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι).

Κυριακή 22 Αυγούστου (Πανσέληνος), στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο στάδιο Δωδώνης: Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι την «Εποχή του Θερισμού» στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο τους, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και θεωρήθηκε το καλύτερο έργο τους έως τώρα.

Εισιτήρια

Για τις παραστάσεις «Ιππείς» (Εθνικό Θέατρο) και «Ελένη» (ΚΘΒΕ): Γενική είσοδος 15 ευρώ, δημότες δήμου Δωδώνης 4 ευρώ (η πιστοποίηση θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας). Ελεύθερη είσοδος για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, ΑμεΑ (με την επίδειξη του πιστοποιητικού ΚΕΠΑ και της αστυνομικής ταυτότητας) και άνεργους δημότες του δήμου Δωδώνης (με την επίδειξη του δελτίου ανεργίας και της αστυνομικής ταυτότητας).
Για την παράσταση «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Γενική είσοδος 10 ευρώ, δημότες δήμου Δωδώνης 4 ευρώ. Παιδιά, ΑμεΑ και ανεργοι, όπως παραπάνω.
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο https://www.ticketservices.gr/el/festival-dodonis/

Για την αποφυγή συνωστισμού, η προσέλευση του κοινού θα αρχίζει στις 8 το βράδυ.
Χορηγοί του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης είναι οι εταιρείες Βίκος, Cosmote και Νέα Οδός. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

22 χρόνια εργασιών και έπεται συνέχεια

Γεωργία Χαλάτση

Υπεράριθμοι θεατές στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης – Όλα τα λάθη έγιναν σωστά

Τιτίκα Τζάλλα

«Σφήκες» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης – Σοκαρισμένοι ναι, προσβεβλημένοι καθόλου

Τιτίκα Τζάλλα