Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Καμπανάκι» για τον κάμπο της Θεσπρωτίας

Υπό την απειλή πλημμυρικών φαινομένων βρίσκεται ο κάμπος της Θεσπρωτίας, με τον όγκο του νερού να είναι τέτοιος, που θα πρέπει να οδηγήσει σε λήψη μέτρων, για να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις, όπως και αυτές της Θεσσαλίας.

Το πρόβλημα είναι γνωστό, καθώς, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, ο κάμπος της Θεσπρωτίας πλημμυρίζει κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να βουλιάζουν στο νερό χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων κυρίως στα χωριά Βρυσέλλα, την Κυπάρισσο και άλλους οικισμούς που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Καλαμά.
Τα λασπόνερα «πνίγουν» καλλιέργειες τριφυλλιού, πορτοκαλιές και λεμονιές, από τις οποίες συχνά οι αγρότες δεν έχουν προλάβει να μαζέψουν τον καρπό, ενώ συχνά καταγράφονται ζημιές και σε αγροτικές οικίες και κτηνοτροφικές μονάδες.
Ως ισχυρή προειδοποίηση πρέπει να ληφθούν υα όσα αναφέρονται στην έκθεση για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του δικτύου αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων του έργου Epirus-waters, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π.Ε.Υ.) και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Με τη συμπλήρωση έξι μηνών λειτουργίας, η επιστημονική ομάδα προχώρησε σε μια αποτίμηση των πληροφοριών και υπηρεσιών τους για κάθε ένα από τους ποταμούς Καλαμά, Λούρο και Άραχθο.
Σε ό,τι αφορά τον Καλαμά, σημείο προς προβληματισμό αποτελούν οι καταγραφές αύξησης στη στάθμη των υδάτων. Στη Βρυσούλα παρατηρήθηκαν αρκετά υψηλές τιμές στάθμης, που άγγιξαν τα 2 μ. βάθος νερού τον Νοέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, ενώ ο σταθμός «Καλαμάς 1», που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Βρυσέλλα, λειτούργησε από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Ιανουάριο του 2024, λόγω βλάβης που υπέστη από μια ακραία άνοδο της στάθμης των υδάτων, της τάξης των 7 μέτρων βάθους, στο σημείο του σταθμού. Η αναφορά αυτή σαφώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.
Τα καλά νέα είναι πως τα προβλήματα μόλυνσης των υδάτων του Καλαμά φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν. Τόσο ο σταθμός στη Βροντισμένη όσο και αυτός στη Βρυσούλα κατέγραψαν τιμές, που υποδεικνύουν καλή και υψηλή ποιοτική κατάσταση σε όλη την διάρκεια του εξαμήνου.
Σε ό,τι αφορά τους ποταμούς Λούρο και Άραχθο, δεν υπάρχουν στοιχεία, που να προκαλούν ανησυχία, ούτε ως προς τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, ούτε ως προς την ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων.
Σε ό,τι αφορά τον Λούρο, στον σταθμό «Μεσούρα» η στάθμη του νερού δεν ανέβηκε σημαντικά το τελευταίο εξάμηνο (διατηρήθηκε σε επίπεδα μικρότερα του 1 μ. βάθους), στον ενδιάμεσο σταθμό «Κερασώνα» υπήρξαν, δύο γεγονότα βροχής, που αύξησαν τη στάθμη σε περίπου 1,5 μ. βάθος τον Νοέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024 χωρίς όμως οι τιμές αυτές να θεωρούνται επικίνδυνες για πλημμυρικά επεισόδια στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ στον σταθμό «Λούρος 1», που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού, καταγράφηκαν πολύ μικρές διακυμάνσεις της στάθμης των υδάτων στη συγκεκριμένη περίοδο. Κατά την περίοδο Νοέμβριου 2023-Ιανουάριου 2024 σε δύο σταθμούς παρατηρήθηκε ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων.
Αναφορικά με τους σταθμούς παρακολούθησης στον ποταμό Άραχθο, αυτοί στη Γέφυρα Μπαλντούμα και στη Γέφυρα Τζαρή υπέδειξαν δύο γεγονότα μεγάλης ανόδου της στάθμης σε βάθη της τάξεως άνω των 2 μ., χωρίς όμως να υπάρξει κίνδυνος πλημμύρας, ενώ η ποιότητα των υδάτων κυμάνθηκε σε σχετικά καλά επίπεδα στο διάστημα που λειτουργούσαν όλοι οι αισθητήρες , με εξαίρεση κάποιες λίγες τιμές που κατέδειξαν παροδική ποιοτική υποβάθμιση τον Νοέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024.
Σημαντικές αυξομειώσεις, σε σχεδόν καθημερινή βάση, λόγω της λειτουργίας του φράγματος Πουρναρίου, κατέδειξαν οι άλλοι δύο σταθμοί, κατάντη του φράγματος Πουρναρίου και στον οικισμό Νεοχώρι, κοντά στις εκβολές του ποταμού. Οι αυξομειώσεις ήταν σχετικά μικρές σε βάθος (μικρότερες από 2 μ.), γεγονός που δεν υποδεικνύει κίνδυνο πλημμύρας.
Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2024 εγκαταστάθηκε ένας νέος σταθμός στη θέση Κλειδωνιά του ποταμού Βοϊδομάτη, ενώ εντός του μηνός Απριλίου θα μεταβεί στην περιοχή η ομάδα έργου του ΕΛΚΕΘΕ ώστε να αποκαταστήσει τις υπάρχουσες βλάβες των αυτόματων σταθμών, καθώς και να εγκαταστήσει νέους σταθμούς στους ποταμούς Καλαμά και Άραχθο.