ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με οραματικούς στόχους οι δύο υποψήφιοι πρυτάνεις

Τα οράματα και τα σχέδια ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατέθεσαν σε ανοικτή εκδήλωση, στην πιο «δημοκρατική και δημόσια διαδικασία του νέου νόμου» όπως σχολίασε ο απερχόμενος πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι υποψήφιοι πρυτάνεις Άννα Μπατιστάτου και Σταύρος Νικολόπουλος.

Η διεθνοποίηση του πανεπιστημίου, η ενεργειακή αναβάθμιση και η «πράσινη» κατεύθυνση, η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των σχεδίων ανάπτυξης, που παρουσίασαν οι υποψήφιοι πρυτάνεις του Ιδρύματος, οι πρώτοι που θα εκλεγούν μέσω της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά τη Δευτέρα μεταξύ των μελών του ενδεκαμελούς Συμβουλίου Διοίκησης, του οποίου και οι δύο φυσικά είναι μέλη.
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς», παρουσία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, με τη συμμετοχή, ωστόσο, να μην μπορεί να απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί μαζική.

Το σχέδιο της Άννας Μπατιστάτου

Τη διαδικασία ξεκίνησε, μετά από κλήρωση, η κ. Μπατιστάτου, η οποία, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, που υφίσταται χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, και που καλείται να λειτουργήσει με νέους κανόνες και ισορροπίες. «Το πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε να υπηρετήσουμε, είναι ανοιχτό, δημόσιο και δημοκρατικό, ενθαρρύνει και προστατεύει τον ελεύθερο λόγο και την απρόσκοπτη διάχυσή του, δίνει χώρο για να αναπτυχθεί η ιδέα και να διερευνηθεί η υπόθεση, ενισχύει την αδελφότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνείδηση, στηρίζεται στη διαφάνεια, την αμοιβαία λογοδοσία, την αλληλεπίδραση με σεβασμό και ανεκτικότητα. Γιατί το μόνο μέλλον που μπορεί να έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως ζωντανός οργανισμός που υπηρετεί την επιστήμη, σέβεται την δεοντολογία, παράγει γνώση και καλλιεργεί αξίες, είναι να αποτελεί εστία εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας και πολιτισμού, φυτώριο ελεύθερων ανθρώπων με κριτική σκέψη και δημοκρατικό ήθος», κατέληξε η κ. Μπατιστάτου, στην παρουσίασή της.
Στο σχέδιο ανάπτυξης του πρυτανικού σχήματος υπό την κ. Μπατιστάτου περιλαμβάνεται ως άμεση προτεραιότητα η καθολική χαρτογράφηση της ακαδημαϊκής πραγματικότητας όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό όλων των κατηγοριών, τους χώρους και τον εξοπλισμό, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, η ενίσχυση της ελκυστικότητας των τμημάτων και σχολών του πανεπιστημίου, η ενίσχυση της έρευνας αξιοποιώντας και ενισχύοντας το Δίκτυο Εργαστηρίων Υποστήριξης Έρευνας, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας κ.ά.
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε, είναι η σύσταση Γραφείου Αρωγής για την αναζήτηση προκηρύξεων προγραμμάτων, καθώς και η λειτουργία Γραφείου Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας με στόχο την αποτελεσματική σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας του Ιδρύματος με τον παραγωγικό ιστό, αλλά και μια σειρά ακόμη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της διεθνούς ερευνητικής χρηματοδότησης.
Ειδική αναφορά έκανε η κ. Μπατιστάτου και στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και της οικονομία, με τη θεσμοθέτηση, μεταξύ άλλων, νέων μορφών εξωστρέφειας, όπως η Εβδομάδα Ανοιχτών Πυλών. Σε επίπεδο καινοτομίας, τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία η υποστήριξη των ερευνητικών ομάδων στη διαδικασία ίδρυσης και ανάπτυξης εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off), όπως και η ενίσχυση και η πιο οργανωμένη συνεργατική έρευνα και καινοτομία μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το σχέδιο του Σταύρου Νικολόπουλου

Στην εδραίωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα «ως ένα πρωτοπόρο ίδρυμα έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμικής δημιουργίας, και ως σημείο πνευματικής αναφοράς και πηγή έμπνευσης, στοχασμού και οραματισμού» συνόψισε το όραμά του ο έτερος υποψήφιος πρύτανης Σταύρος Νικολόπουλος.
Οι στόχοι που έθεσε ο κ. Νικολόπουλος, στην παρουσίασή του, είναι να καταστεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο με κύρος στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. «Οραματιζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο που θα πρωτοστατεί στην έρευνα και την εκπαίδευση, εντός και εκτός Ελλάδας, και που θα αποτελεί πυλώνα γνώσης και προσφοράς για την Ήπειρο. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε, αν και φιλόδοξο, είναι υλοποιήσιμο και θα έχει άμεσα και απτά αποτελέσματα. Το πρόγραμμά μας θα αξιολογείται διαρκώς, μέσω συγκεκριμένων δεικτών και μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασης με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ανατροφοδότηση που θα παίρνουμε από αυτήν. Τα μέλη του προτεινόμενου πρυτανικού σχήματος διαθέτουν πολυετή πείρα στη διοίκηση, την εκπαίδευση και την έρευνα, και κατέχουν τα εχέγγυα ήθους, αμεροληψίας, ανιδιοτέλειας και αποτελεσματικότητας, που θα τους επιτρέψουν να εργαστούν σκληρά για το καλό του Πανεπιστημίου και των ανθρώπων του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος.
Στους αναπτυξιακούς στόχους εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η προσφορά ποιοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών προγραμμάτων σπουδών, η επίτευξη αριστείας στη διδασκαλία και διασφάλιση σύγχρονων μορφών εκπαίδευσης, η ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η αύξηση της ερευνητικής χρηματοδότησης και η διασύνδεση της έρευνας με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας, η ενίσχυση της διεθνοποίησης και εξωστρέφειας κ.ά.
Μεταξύ των προτάσεων του κ. Νικολόπουλου, βρίσκεται η δημιουργία «Πράσινου Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος», η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η δημιουργία και διατήρηση μιας σύγχρονης «Κοινωνίας Γνώσης» εντός και εκτός Πανεπιστημίου με στόχο τη Δια Βίου Μάθηση, αλλά και το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην πόλη και την κοινωνία με τη διασύνδεση με τους αποφοίτους και με κοινωφελή ιδρύματα και την ομογένεια.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών