ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θα μείνουν στα χαρτιά εκατοντάδες επενδύσεις

Κίνδυνος να μείνουν σχέδια επί χάρτου σημαντικές επενδύσεις, που θα μπορούσαν να επιδράσουν θετικά στις τοπικές οικονομίες, δημιουργώντας πλούτο και θέσεις εργασίας, προκύπτει από τον μικρό σε σχέση με το ενδιαφέρον προϋπολογισμό του 5ου κύκλου του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4399), που αφορά τη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Το θέμα αναδεικνύει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζει «επιτακτική ανάγκη» την αύξηση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κύκλου, από 400 εκ. ευρώ σε 600 εκ. ευρώ.
«Σύμφωνα με στοιχεία από έγκυρες πηγές, οι θετικά εγκεκριμένες προτάσεις (έχουν αξιολογηθεί θετικά από τον Αξιολογητή του Υπουργείου – ΕΜΠΑ), που μένουν εκτός νόμου, ανέρχονται ήδη στα 100 εκ. ευρώ (Δημόσια Δαπάνη). Να σημειωθεί ότι δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα οι προτάσεις όλων των Περιφερειών, που σημαίνει ότι το ποσό αναμένεται να φθάσει τα 200 εκ. ευρώ. Συνεπώς προκύπτει ότι 200 εκ. ευρώ θετικά αξιολογημένα επενδυτικά σχέδια θα μείνουν εκτός Αναπτυξιακού Νόμου. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα παραπάνω ποσά αναφέρονται στα ποσά της Δημόσιας δαπάνης (επιχορήγηση κ.ά.), που σημαίνει ότι το πραγματικό κόστος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικής συμμετοχής (δάνειο ή και ίδια κεφάλαια), προσεγγίζει το 0,5 δισ. ευρώ. Συμπερασματικά, 0,5 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων, θετικά αξιολογημένες από τους καλύτερα πιστοποιημένους αξιολογητές του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα μείνουν στο αρχείο!», αναφέρει ο κ. Δημητρίου.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων εξηγείται από το ότι ο προϋπολογισμός των θετικά αξιολογημένων προτάσεων για την Ήπειρο υπολογίζεται σε 40 εκ. ευρώ περίπου, ενώ το διαθέσιμο ποσό είναι 19,8 εκ. ευρώ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνει τις επιχειρήσεις του κλάδου της πτηνοτροφίας (πτηνών πάχυνσης), οι οποίες, ενώ εντάσσονται για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο Αναπτυξιακό Νόμο, μετά μάλιστα από αίτημα δεκαετιών, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός, αν δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κύκλου.
«Παρακαλούμε όπως αξιολογήσετε με ιδιαίτερη σπουδή τα παραπάνω στοιχεία της επιστολής μας και λάβετε τις ανάλογες αποφάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την αύξηση των επενδύσεων και, τέλος, τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη δεκάδων επαγγελμάτων που πρόκειται να ενεργοποιηθούν ως συνεργαζόμενοι στα παραπάνω projects», καταλήγει η επιστολή.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων