Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Πέντε χρόνια με αναστολή στην τέως εισαγγελέα για τις «χαμένες δικογραφίες»

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή, υπό τους όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και επιτήρησης από επιμελητή κοινωνικής αρωγής του τόπου κατοικίας της για τρία έτη, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων στην τέως εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας Μαρία Τατάκη, η οποία κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας κατ’ εξακολούθηση και για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων κατ’ εξακολούθηση.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με την εξαφάνιση χιλιάδων δικογραφιών, ένα μέρος των οποίων είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της στο χωριό Γαρούνα Κέρκυρας, ενώ άλλες στο σπίτι όπου διέμενε η ίδια. Αποτέλεσμα ήταν η παραγραφή αδικημάτων, κακουργημάτων και πλημμελημάτων. Την υπόθεση, είχε αποκαλύψει το 2019 η τότε εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας και τέως προϊσταμένη της, Βασιλική Χριστούλη, μετά από συστηματική έρευνα, κατόπιν καταγγελιών που έφταναν στο γραφείο της.
Η κ. Τατάκη άσκησε έφεση στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν εκτιμήθηκαν σωστά από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και κηρύχθηκε ένοχος για πράξεις, που δε διέπραξε.
Αθώα έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων την τέως αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμματείας της Εισαγγελίας, η οποία ήταν κατηγορούμενη για συνέργεια στην κακουργηματική πράξη.
Η Μαρία Τατάκη, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις 14 Απριλίου 2022, απολύθηκε από το Σώμα χωρίς δικαίωμα εργασίας.