ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μη αποδεκτή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η αξιολόγηση

Αμφισβητεί και δεν αποδέχεται τη βαθμολογική αξιολόγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ζητώντας περαιτέρω ενημέρωση και διευκρινήσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπής Περικλή Μήτκα, για την κατάταξη που δημοσιεύθηκε και θέλει το τοπικό ίδρυμα στη 17η θέση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται πάνω από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Η κατάταξη δεν προκύπτει με βάση τα έως τώρα αντικειμενικά κριτήρια, που αφορούν τον αριθμό των φοιτητών, τον αριθμό των μελών ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού που αναλογούν στους φοιτητές, αλλά με ποιοτικά κριτήρια. Επίσης, βάσει αυτής της αξιολόγησης, θα δοθεί και το 20% της χρηματοδότησης.

Η μοριοδότηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατανέμεται σε πέντε ενότητες. Η πρώτη αφορά τη συνεχή βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου και περιλαμβάνει συνολικά 16 δείκτες, η δεύτερη ενότητα έχει δέκα δείκτες και τιτλοφορείται «αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού». Μεταξύ των δεικτών περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση που έχει λάβει το ίδρυμα από ανταγωνιστικά έργα έρευνας και ανάπτυξης ανά μέλος ΔΕΠ, το μέσο πλήθος διδακτορικών διατριβών που ολοκληρώθηκαν ανά μέλος ΔΕΠ και το πλήθος των έργων του ιδρύματος που χρηματοδοτούνται από το European Research Council-ERC. Η τρίτη ενότητα έχει 11 δείκτες και τίτλο «διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης», και αφορά μεταξύ άλλων δείκτες για το ποσοστό ενεργών φοιτητών σε προγράμματα πρακτικής άσκησης, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ο συνολικός αριθμός των τεχνοβλαστών ή startups.

Η τέταρτη ενότητα αφορά τη διεθνοποίηση και συνυπολογίζονται, μεταξύ άλλων, το ποσοστό των αλλοδαπών φοιτητών στο σύνολο των ενεργών φοιτητών, το πλήθος των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, ο συνολικός αριθμός των εγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών τύπου «joint/dual degrees».

Τέλος, η πέμπτη ενότητα αφορά την ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος και μοριοδοτείται η αναλογία γυναικών – ανδρών στα μέλη ΔΕΠ, το ποσοστό αιθουσών προσβάσιμων από ΑμεΑ και το πλήθος επιστημονικών συνεδρίων που οργανώνονται από τους φοιτητές.

Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λαμβάνει συνολικά 1395 μόρια. Στην πρώτη ενότητα λαμβάνει 807 μόρια, στη δεύτερη 311 και στην πέμπτη 278, ενώ δεν λαμβάνει μόρια για την τρίτη και τέταρτη ενότητα.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο Πρυτανικό Συμβούλιο, αλλά και στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, με ένα από τα θέματα της συζήτησης να είναι και η αξιολόγηση, με τον κ. Αλμπάνη να σημειώνει ήδη τις ενστάσεις του επί της μοριοδότησης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, αφαιρούνται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και από άλλα πανεπιστήμια που ενσωμάτωσαν τμήματα των πρώην ΤΕΙ, 300 μονάδες από την πρώτη ενότητα, που αφορά τα ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς δεν υπάρχουν απόφοιτοι σε αυτά τα τμήματα.

Παράλληλα, βλέπει «δυσαναλογία» στη μοριοδότηση που αφορά την έρευνα, στην οποία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στην τέταρτη ή πέμπτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, με βάση τον αριθμό δημοσιεύσεων ανά μέλος ΔΕΠ ή τον αριθμό των αναφορών, και τέλος, στο θέμα του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, στο οποίο το Πανεπιστήμιο είναι επίσης χαμηλά, αν και βρίσκεται στην πρώτη θέση από περιβαλλοντικής άποψης, με βάση διεθνή κατάταξη.

Στην έκτακτη Σύνοδο θα τεθούν επίσης το θέμα της αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ μετά και την επιστολή της υπουργού Παιδείας για προτάσεις αναφορικά με την κατάργηση/συγχώνευση τμημάτων, η επιχορήγηση των ΑΕΙ με το 20% της χρηματοδότησης τους βάση αξιολόγησης και το σχέδιο για νόμο πλαίσιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί από το υπουργείο κατά την Σύνοδο των Πρυτάνεων στα Γιάννενα, τον Μάιο.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών