ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πού θα πάμε σε περίπτωση σεισμού;

Το… καρέ των Σχεδίων Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών του δήμου Ιωαννιτών ήρθε να συμπληρώσει το σχέδιο για την εκδήλωση σεισμού, που ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, σε συνέχεια αυτών που είχαν ήδη εγκριθεί για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών και χιονοπτώσεων- παγετού.

Στόχος του σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμού, αν και είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη του σχεδίου, αλλά χρειάζονται πόροι, προσωπικό και εκπαίδευση, όπως επισημάνθηκε.
Στο Σχέδιο, εκτός από το σύστημα κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, το οποίο περιλαμβάνει προπαρασκευαστικές δράσεις, δράσεις αυξημένης ετοιμότητας, δράσεις για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών μετά την εκδήλωσή τους και δράσεις για την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών που μπορεί να προκαλέσουν οι σεισμοί, γίνεται και καταγραφή των χώρων εναπόθεσης μπαζών, των χώρων συγκέντρωσης των πολιτών, καθώς και των χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών.
Η καταγραφή ειδικά των χώρων συγκέντρωσης αλλά και των χώρων καταυλισμού, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Σχεδίου και έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.). Οι χώροι προσδιορίστηκαν σε κάθε δημοτική ενότητα έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες σε όλο τον δήμο Ιωαννιτών. Όπως αποτυπώνεται και στα σχετικά παραρτήματα, ως χώροι συγκέντρωσης έχουν επιλεγεί κατά κύριο λόγο πλατείες, πάρκα, γήπεδα και σχολικές αυλές, ενώ ως χώροι καταυλισμών γήπεδα, ανοιχτά πάρκινγκ και άλλοι μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λώλης, άμεσα θα ενημερωθούν όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων για τις λεπτομέρειές του και για τους χώρους που έχουν καθοριστεί.
Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι του Σχεδίου είναι ο διαχωρισμός της πόλης σε τομείς. Κάθε τομέας έχει κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά στα κτίσματα, ενώ καταγράφηκαν και οι ιδιαιτερότητες των δρόμων. Ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Ζωγράφος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα συνοδευτεί από ένα χρηστικό χάρτη με όλα τα στοιχεία που θα είναι στη διάθεση όλων.
Για σχέδιο copy paste των σχεδίων του κεντρικού κράτους έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι έχει γίνει μια προσπάθεια εξειδίκευσης για τον δήμο Ιωαννιτών, που πρέπει να συνεχιστεί.
Την παράμετρο αν ο δήμος είναι έτοιμος να εφαρμόσει όσα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, έθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, με τον Λάζαρο Νάτση από την παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» να προσθέτει ότι η εφαρμογή απαιτεί προσωπικό. Το θέμα της στελέχωσης και της εκπαίδευσης έθεσε και ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», επισημαίνοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα συνεργασίας με το ΤΕΕ σε επίπεδο αντισεισμικής προστασίας.
«Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο δήμος έχει τέσσερα σχέδια διαχείρισης εκτάκτων φαινομένων, ενώ πριν υπήρχαν παλιόχαρτα. Όλα αυτά δεν έγιναν με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος», απάντησε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, απαντώντας στα περί αντιγραφής.
Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, παρέμβαση για την οποία έχει κατατεθεί σχετική πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Τέλος έκανε γνωστό ότι το σχέδιο θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Συμμάχους για την προσέλκυση διεθνών συνεδρίων βρίσκουν τα Γιάννενα

Αγαπημένος προορισμός χειμώνα – καλοκαίρι τα Γιάννενα

Πεντάμηνη ψηφιακή καμπάνια με στόχευση στο Ισραήλ