ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διερευνητικές επαφές με αμφίβολη συνέχεια

Θέμα Δημαρχείου άνοιξε ξαφνικά ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος, αναφερόμενος σε έργα- στόχους για την επόμενη περίοδο, αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, που προφανώς αφορά τη μετατροπή του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας σε πυρήνα διοικητικής και λειτουργικής ενοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών.

Μια πρόταση που δεν είναι νέα και είχε συζητηθεί έντονα επί δημαρχιακής θητείας Θωμά Μπέγκα, ωστόσο η αίσθηση ήταν ότι στην πορεία το σχέδιο αυτό έχει εγκαταλειφθεί, καθώς τον αρχικό ενθουσιασμό γρήγορα διαδέχθηκαν δεύτερες σκέψεις για το κόστος του όλου εγχειρήματος.
Η αναφορά του δημάρχου Ιωαννίνων στο δελτίο ειδήσεων της Βήμα Τηλεόραση μάλλον έγινε εν τη ρύμη του λόγου, καθώς ναι μεν έγινε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΕΠΑΒΙ Παύλο Κούργια και τον αντιπρόεδρο Νίκο Γκόλα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει η ετοιμότητα για να προχωρήσει ένα αναμφίβολα μεγαλεπήβολο εγχείρημα.
Όσο και αν φαντάζει ως η πλέον ιδανική λύση η αξιοποίηση ενός κτιρίου που δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί στον επιθυμητό βαθμό από τους αργυροχόους, η μετατροπή του σε δημαρχείο κρύβει μεγάλες δυσκολίες, που προφανώς έγιναν αντιληπτές από την προηγούμενη δημοτική αρχή στην πορεία και σιωπηρά το έβγαλε από το κάδρο των προτεραιοτήτων της.
Η ιστορία της μετατροπής του ΚΕΠΑΒΙ σε ένα «ευφυές» κτίριο ως πυρήνα διοικητικής και λειτουργικής ενοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών ξεκινά ουσιαστικά στα τέλη του 2016, όταν εγγράφηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ιωαννιτών για το 2017 πίστωση 90.000 ευρώ για τη μελέτη. Αρωγός ήρθε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ανέλαβε να χρηματοδοτήσει και να χορηγήσει στον δήμο το σύνολο των μελετών για την ενεργειακή, κατασκευαστική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ. Βέβαια, οι μελέτες που παραδόθηκαν, πόρρω απέχουν από το να καθιστούν απόλυτα ώριμο το έργο για να διεκδικήσει την ένταξή του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, γεγονός που αποτελεί την πρώτη δυσκολία στο όλο εγχείρημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα απαιτηθεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να εκπονηθούν στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, και φυσικά αρκετός χρόνος.
Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το κόστος της μετατροπής του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ σε δημαρχείο. Για «λογαριασμό πολλών εκατομμυρίων» έκανε λόγο η προηγούμενη δημοτική αρχή σε ανακοίνωσή της προεκλογικά, δείχνοντας ότι και τα στελέχη της είχαν αρχίσει να αμφιβάλουν για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος. Από την αρχή είχε τονιστεί πως η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος θα είναι πολυδάπανη, ενώ μικρό δε θα είναι και το κόστος διαμόρφωσης των χώρων σε γραφεία, αφού το κτίριο είναι σχεδιασμένο για εντελώς διαφορετική λειτουργία. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι προβλέπεται η «συμβίωση» του δημαρχείου με τα διάσπαρτα στον χώρο εργαστήρια αργυροχοΐας, το εκθετήριο- κατάστημα λιανικής πώλησης και τη Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας Τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας, θα πρέπει να γίνει μια εκ βάθρων κτιριακή αναδιάρθρωση.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσμετρηθεί και η δεδομένη πολυπλοκότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς η ΚΕΠΑΒΙ ΑΕ είναι μια πολυμετοχική εταιρεία, που θα πρέπει να συμφωνήσουν πολλά μέλη για να ανοίξει ο δρόμος για μια ουσιαστική αλλαγή χρήσης.
Αλλά ακόμη κι αν όλες αυτές οι δυσκολίες ξεπεραστούν, η δημοτική αρχή θα πρέπει να απαντήσει και που θα βρει τους απαιτούμενους πόρους. Στο «Αντ. Τρίτσης» υπάρχει σχετική πρόσκληση, ωστόσο μέχρι το τέλος Μαρτίου είναι αδύνατον να υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης, οπότε η μόνη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα, είναι αυτή του δανεισμού.
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα αν αξίζει τον κόπο ο δήμος Ιωαννιτών να δανειστεί για να προχωρήσει σε μια λύση που μοιάζει ακριβή ή θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες πιθανές λύσεις. Άλλωστε, η παράταξη «Γιάννενα. Νέα Εποχή», στην πρώτη της προγραμματική ανακοίνωση προεκλογικά, ανέφερε ότι «η ριζική επισκευή του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ είναι μια λύση, ίσως όχι η μοναδική». Ειδικά από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε η ωρίμανση του έργου από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε βαθμό που να είναι δυνατή η αξιοποίηση της πρόσκλησης του «Αντ. Τρίτσης».

Σχετικά άρθρα

Ανταλλαγή προτάσεων για την ανάδειξη του ΚΕΠΑΒΙ ως τοπόσημο

Επιμένει για διοικητικό κέντρο στο ΚΕΠΑΒΙ η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»

Διά της εις άτοπον απαγωγής στο παλιό πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση