ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διά της εις άτοπον απαγωγής στο παλιό πανεπιστήμιο

Ως μοναδική λύση για να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών και να αποτελέσει νέο δημαρχείο φαίνεται πλέον το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, με τη διαδικασία παραχώρησης να φτάνει, αργά αλλά σταθερά, προς το τέλος της.

Την πραγματική διάθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη μεταφορά του δημαρχείου στο κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ αμφισβήτησε μέρος της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι δεν εξάντλησε όλα τα «διαπραγματευτικά μέσα» προκειμένου να πείσει τη γενική συνέλευση του ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να μη συνεχιστεί ο διάλογος για την παραχώρηση του κτιρίου, ώστε να στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου. «Δεν ήταν μία απόφαση διαφωνίας επί των σημείων αλλά μία ολιστική απόρριψη», ανέφερε ο δήμαρχος.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας αμφισβήτησε τη βούληση της δημοτικής αρχής, ώστε να πετύχει η συνεργασία. «Είναι ξεκάθαρο από τον τρόπο που το διαχειριστήκατε, ότι δεν το πιστέψατε. Φροντίζατε μάλιστα κατά το κρίσιμο διάστημα να σπέρνετε και ‘’καινά δαιμόνια’’ εναντίον των ανθρώπων αυτών», σημείωσε και, παράλληλα, προέτρεψε τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει το ζήτημα σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ και τους μετόχους του, ώστε να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία, ειδικά τώρα που θα τρέξουν σημαντικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
«Αν δεν ήθελε η δημοτική αρχή, δε θα εξαντλούσε κάθε περιθώριο διαλόγου και συζήτησης με το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΠΑΒΙ, ενημερώνοντας κάθε φορά πλήρως το δημοτικό συμβούλιο», σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε, ότι η γενική συνέλευση δε δέχεται καμία συζήτηση.
Το θέμα της χωροθέτησης νέου δημαρχείου στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας, σχέδιο που υπήρχε επί δημαρχίας Ν. Γκόντα, επανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, αλλά και ο κ. Γκόντας, καλώντας όλους να συμβάλουν με «προτάσεις και όχι στείρα αντιπολιτευτική λογική». Μάλιστα, η κ. Καλογιάννη ρώτησε για απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που αφορά στον χαρακτηρισμό εκ νέου της έκτασης ως δημοτική αγορά, το 2020.
Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος απαντώντας, η απόφαση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Αγοράς ακυρώθηκε από το ΣτΕ, διότι οι κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου επισημαίνουν ότι πρέπει να παραμείνει ως Αγορά.
Αναφερόμενος στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, στην Δομπόλη, υπογράμμισε ότι η διαδικασία για την παραχώρηση στον δήμο ολοκληρώνεται. «Μία από τις εναλλακτικές λύσεις είναι να γίνει δημαρχείο», επανέλαβε.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Επικαιροποίηση της δέσμευσης για διακριτή παρουσία στο παλιό Πανεπιστήμιο

Ξαναγίνεται σημείο αναφοράς της πόλης

Γεωργία Χαλάτση