rpt
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιμένει για διοικητικό κέντρο στο ΚΕΠΑΒΙ η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»

Την άμεση επανεκκίνηση της συζήτησης για τη συγκέντρωση των υπηρεσιών του δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ, αμφισβητώντας τις προθέσεις της δημοτικής αρχής για αίσια έκβαση των συνεννοήσεων με τη διοίκηση του Κέντρου, ζητά η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», καταθέτοντας στον δημόσιο διάλογο τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου.

Θεωρώντας πως οι εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή της παράταξης να προτείνει το κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ ως λύση για τη στέγαση του δημαρχείου, ο επικεφαλής Θωμάς Μπέγκας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι όχι μόνο δεν εξέλιξε τις συζητήσεις με τη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ, αλλά αντίθετα την «τορπίλισε», αναφερόμενος σε δηλώσεις του Νίκου Γκόντα.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε προσχηματική τη σύσκεψη των επικεφαλής που έγινε πριν λίγες ημέρες για το κτήριο του παλιού Πανεπιστημίου. «Η σύσκεψη έγινε μόνο και μόνο για να μας ανακοινωθεί ότι το κτίριο στη Δομπόλη θα μελετηθεί για τη στέγαση νέου δημαρχείου», τόνισε ο κ. Μπέγκας και επεσήμανε πως ο αποκλεισμός των υπόλοιπων πιθανών χωρών για τη δημιουργία ενός νέου δημαρχείου έγινε με έωλα επιχειρήματα και με το εκβιαστικό δίλημμα «αν θέλουμε δημαρχείο εδώ και τώρα ή όχι;».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπέγκας, ζήτησε την άμεση επανεκκίνηση της συζήτησης με τους μετόχους του ΚΕΠΑΒΙ, ξεκινώντας με τη λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, η οποία θα ενισχύσει τη θέση του δήμου στη διαπραγμάτευση μαζί τους.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της παράταξης για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου, την οποία παρουσίασε το μέλος της παράταξης Ελενα Σιόντη, τόνισε πως είναι ένα δείγμα της φιλοσοφίας της παράταξης για την ανάγκη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, ενώ, και σε αυτή την περίπτωση, προκρίνει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
«Καταθέτουμε την πρότασή μας για την αξιοποίηση του κτιρίου της οδού Δομπόλη, ανοίγοντας τον διάλογο με την κοινωνία, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας. Δε διεκδικούμε την παντογνωσία. Διεκδικούμε και πιστεύω ότι έχουμε αναγνωριστεί ως η πλέον υπεύθυνη δημοτική παράταξη απέναντι στους πολίτες».
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λιόντος, που εκπροσώπησε την παράταξη στην διαπαραταξιακή σύσκεψη, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για προχειρότητα, αλλά και έλλειψη σχεδίου. «Στον βωμό της βιασύνης και του “σφιχτού” χρονοδιαγράμματος, η δημοτική αρχή είναι παγιδευμένη στο ότι πήρε ένα κτίριο και στην ανάγκη να το αξιοποιήσει για να μην της μείνει στα χέρια, οδηγείται σε λάθος επιλογές, τις οποίες θα πληρώσει η πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση για το παλιό Πανεπιστήμιο

Στόχος της παράταξης μέσω της πρότασης που κατέθεσε, είναι το κτήριο να αξιοποιηθεί, αποτελώντας ένα «ζωντανό» κύτταρο πολιτισμού στο κέντρο της πόλης.
«Η προσέγγισή μας ως προς το παλιό Πανεπιστήμιο, έχει ως αφετηρία την αναγνώριση της αξίας του κτιρίου, καθώς και τη διερεύνηση της σημασίας του από πολεοδομική σκοπιά, με στόχο την καθιέρωση μιας πολιτιστικής ταυτότητας στη συλλογική μνήμη των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό», ανέφερε η κ. Σιόντη, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους άξονες της πρότασης ως προς το χωροταξικό πλαίσιο, τον συμβολισμό του κτιρίου, τις ενδεικτικές προτεινόμενες χρήσεις αλλά και τις διαχειριστικές στρατηγικές κατευθύνσεις.
Ως προς την κτιριολογική προσέγγιση, η παράταξη θεωρεί ότι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι αυτή που θα αναδείξει τον αρχικό χαρακτήρα του κτιρίου, με όλες τις εφαρμογές των αρχών του κινήματος του μοντερνισμού, όπως σχεδιάστηκε.
Ως προς τη χρήση, η πρόταση κινείται σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο μικτών χρήσεων, mixed use σύμφωνα με την πολεοδομική ορολογία, με αξιοποίηση του κτιρίου ως ενός πυκνωτή δραστηριοτήτων, που θα απευθύνεται σε τοπικό, αλλά και υπερτοπικό κοινό, εξασφαλίζοντας τη δυναμική ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης. «Η κεντρική ιδέα αντιμετωπίζει το κτήριο του παλιού Πανεπιστημίου ως έναν χώρο συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης του πολιτισμού με την εκπαίδευση, έναν πυρήνα καινοτομίας και δημιουργικής ιστορικής εξέλιξης».
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται επιγραμματικά η μεταφορά του ΔΗΠΕΘΙ, μαζί με το βεστιάριο και τους διοικητικούς χώρους του, καθώς και της Δημοτικής Πινακοθήκης, και η δημιουργία ενός χώρου εστίασης, συσχετισμένου με τη θέα, με τη λογική των αντίστοιχων παραδειγμάτων από σύγχρονα κέντρα πολιτισμού.
Διατηρώντας τους δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προτείνεται η δημιουργία antennas των τεσσάρων Μουσείων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τυπογραφίας, Εκμαγείων, Ιατρικής και Λαογραφίας) και η οργάνωση χώρου εκθέσεων για τη δημιουργική κοινότητα του Πανεπιστημίου,
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να στεγαστεί ένα διαδραστικό μουσείο μικρής κλίμακας με θεματολογία τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής και την άυλη κληρονομιά, που θα είχε τη δυναμική να προσελκύσει εκπαιδευτικά προγράμματα, σχολικούς περιπάτους, καθώς και εργαστήρια διεθνών συνεργασιών, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες επιλογές δικτύωσης για παράδειγμα με μεγάλα μουσεία, αλλά και με φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και επαγγελματικές ομάδες για την διοργάνωση εκθέσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Ζητά τη μελέτη για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Για αιφνιδιασμό, αλλά και έλλειψη διαβούλευσης με την κοινωνία, κατηγορεί τη δημοτική αρχή η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με αφορμή την υποβολή της πρότασης ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό εννέα εκατομμυρίων ευρώ.
Ο επικεφαλής της παράταξης Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και την έγκριση της υποβολής της πρότασης, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει, έστω και εκ των υστέρων, μια ολοκληρωμένη μελέτη, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να μπορέσει να την αξιολογήσει και πιθανά να προτείνει βελτιώσεις.
Όπως τόνισε, οι σύγχρονοι δήμοι δεν προχωρούν μπροστά χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία» και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είχε ξεκινήσει, η μείζονα αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση, με την οποία απεφεύχθη η «γηπεδοποίηση» του πάρκου, όπως υποστήριξε ότι θα συνέβαινε με βάση την αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής.
«Από εκεί και μετά όμως η διοίκηση του δήμου επιλέγει να κινηθεί στο σκοτάδι. Εκτός από τρεις σημειακές φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την έγκριση της μελέτης από Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, ουδείς γνωρίζει την πλήρη μελέτη για το Πάρκο. Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Οικονομική Επιτροπή με μια εισήγηση λίγων γραμμών για την έγκριση τριών μελετών και την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Μπέγκας, προσθέτοντας πως, παρόλα αυτά και επειδή η παράταξη δε θέλει να σταθεί εμπόδιο, υπερψήφισε την υποβολή.
«Στη λογική ότι εμείς σε καμία περίπτωση δε θα είμαστε εμπόδιο για την εξέλιξη του τόπου, υπερψηφίσαμε την εισήγηση, τονίζοντας όμως ότι οι σύγχρονοι δήμοι δεν μπορούν να πάνε μπροστά χωρίς την επαφή και τη διαβούλευση με την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό απαιτούμε την παρουσίαση της μελέτης από τη δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο για μια, έστω και των εκ υστέρων, αξιολόγηση και πιθανή βελτίωσή της».
Για προχειρότητα έκανε λόγο από την πλευρά του και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λίοντος, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για μια παρέμβαση αυτού του προϋπολογισμού, παρουσίασε μια τεχνική έκθεση μόλις τριών σελίδων.

Σχετικά άρθρα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Συμφωνία για συνέργειες στην τουριστική προβολή

Γεωργία Χαλάτση

Σε αναζήτηση νέας στέγης για τη Β’ τοπική διεύθυνση του ΕΦΚΑ