Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Αφετηρία μιας μεγάλης ανάπλασης τα σχέδια για τη Δημοτική Αγορά

Το πρώτο βήμα για μια ολοκληρωμένη ανάπλαση μιας γειτονιάς παραμελημένης και εγκαταλελειμμένης εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τη Δημοτική Αγορά της Αγίας Μαρίνας, που περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της ομώνυμης οδούς, αλλά την πλατεία στο Τζαμί Καλούτσανης.

Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που θα αφορά σε πρώτη φάση την καταγραφή ιδεών, αναμένεται στο επόμενο δίμηνο, ενώ, προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες και προβλήματα του παρελθόντος, η δημοτική αρχή με τις αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν, μέσω της διακήρυξης και των προϋποθέσεων που θα τεθούν, να «θωρακίσουν» τη διαδικασία.
«Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών θα μας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, με βάση τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, για τον συνολικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων. Δεν αποτελεί τελική μελέτη ούτε μελέτη εφαρμογής. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ως παράταξη ότι πιστεύουμε στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ως ένα σύγχρονο εργαλείο ωρίμανσης έργων, που αφορούν κυρίως αστικές παρεμβάσεις σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας.
Η πίστωση, που διατίθεται για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ανέρχεται σε 57.000 ευρώ, ποσό που αφορά κυρίως τα έπαθλα των νικητών, ενώ ο μελετητής/μελετητές που θα λάβουν το πρώτο βραβείο, θα είναι σύμβουλοι του δήμου για την πορεία προς την τελική μελέτη.
Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία και η εκπόνηση των οριστικών μελετών, πάνω στις κατευθύνσεις που θα έχει δώσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αξιοποιώντας, ιδανικά, το κονδύλι των 670.000 ευρώ από το Υπουργείο Τουρισμού, που δεν αξιοποιήθηκε για το έργο των Θρησκευτικών Διαδρομών, που επίσης περιελάμβανε ανάπλαση, μικρής κλίμακας, της δημοτικής αγοράς. Μετά και τις οριστικές μελέτες, θα αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε μέχρι το τέλος του 2025 το έργο να έχει δημοπρατηθεί.
«Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι ενδεικτικό, αν και όχι μακριά από την πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι για ένα σύνθετο έργο τέτοιας εμβέλειας, χρειάζεται καλή προετοιμασία, χωρίς επιπόλαια βήματα, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην υλοποίηση. Όπως και σε άλλες εμβληματικές παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε, δε θα βιαστούμε. Έχω πει ξανά ότι το 2024 θα είναι η χρονιά της σποράς. Η χρονιά της σωστής προετοιμασίας και ωρίμανσης έργων, που φιλοδοξούμε να αφήσουν το αποτύπωμα τους στην πόλη για τις επόμενες δεκαετίες. Κάποια από αυτά ίσως να μην ολοκληρωθούν καν μέχρι το τέλος αυτής της δημοτικής θητείας, το έχουμε δει εξάλλου και σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Είμαστε, όμως, εδώ για να σχεδιάσουμε για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας.

Οι παρεμβάσεις

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η ολική αναβάθμιση της περιοχής από το Πνευματικό Κέντρο έως και το Τζαμί της Καλούτσιανης, με στόχο όχι μόνο την εμπορική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, αλλά και την ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, ως τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη δημιουργία ενός ευρύτερου τουριστικού πόλου έλξης, που θα ξεκινά από τις παλιές στρατιωτικές φυλακές έως το Τζαμί της Καλούτσιανης και το Πάρκο στα Λιθαρίτσια.
Έτσι, αντικείμενο του διαγωνισμού και θεματολογία του, αποτελούν οι τρεις παρεμβάσεις. Αρχικά, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Πνευματικού Κέντρου. «Δημιουργούμε έναν νέο ανοιχτό χώρο, λειτουργικό και ζωντανό ο οποίος θα αποδοθεί στους πολίτες τόσο για ανάπαυση όσο και για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά το Δημοτικό πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια και αναδεικνύουμε το Βελή τζαμί και τον Μεντρεσέ του σε σπουδαία τουριστικά αξιοθέατα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
Δεύτερο ζητούμενο είναι η πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Μαρίνας από το ύψος της σημερινής Δημοτικής αγοράς μέχρι το τζαμί της Καλούτσιανης. Στόχος είναι η τόνωση των επιχειρήσεων και η δημιουργία μιας περιπατητικής διαδρομής από το Πνευματικό Κέντρο έως το Τζαμί, που επίσης βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης και ανάδειξης.
Κεντρικός πυρήνας της όλης παρέμβασης είναι η Δημοτική Αγορά της πόλης, που βρίσκεται σε χώρο έξι στρεμμάτων.
«Οραματιζόμαστε μια νέα Δημοτική Αγορά σύγχρονη, φιλική στους παραγωγούς και τους εμπόρους, ευχάριστης και ελκυστικής για τους επισκέπτες. Μια Δημοτική αγορά τοπόσημο. Μια Δημοτική Αγορά, που δε θα έχει τον αυστηρά αμιγή εμπορικό χαρακτήρα, αλλά θα συνδυάζει το εμπόριο με την ψυχαγωγία και την ανάπαυση. Μια Δημοτική αγορά τουριστικό πόλο έλξης, στα πρότυπα πολλών άλλων ελληνικών αλλά και Ευρωπαϊκών πόλεων. Μια Δημοτική Αγορά ζωντανή, πολύχρωμη και πολύβουη, με τους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους, με καταστήματα εστίασης αλλά και προβολής των τοπικών προϊόντων, πράσινη και ανοιχτή, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης καθώς και τις αρχές του βιοκλιματικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού», τόνισε ο κ. Γιωτίτσας.
Τα οφέλη, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα είναι πολλαπλά, καθώς αναμένεται εμπορική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς για τους παραγωγούς και εμπόρους, προσθήκη νέων κοινόχρηστων, πράσινων χώρων, μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή και ανάδειξη των πολιτιστικών – θρησκευτικών μνημείων.

Σχετικά άρθρα

Προς τροποποίηση η μελέτη για την ανάπλαση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια νέα Δημοτική Αγορά

Στο δρόμο για τις εκλογές: Μια οφειλόμενη απάντηση

Θωμάς Γιωτίτσας