Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια νέα Δημοτική Αγορά

Σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό και την ανάπλαση της Λαϊκής Αγοράς της Αγίας Μαρίνας, ώστε να ενσωματωθεί στον αστικό ιστό και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, θα προχωρήσει η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών, που ενέγραψε το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2024.

Υπενθυμίζεται πως και στην προηγούμενη θητεία του, ο Θωμάς Μπέγκας είχε επιλέξει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μελέτη της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας, μια μέθοδος που αξιοποιείται αρκετά για την ανάδειξη νέων ιδεών, την οποία όμως είχε απορρίψει ο διάδοχός του Μωυσής Ελισάφ, δεδομένων των δυσκολιών που δημιουργούνται κατά την οριστική μελέτη των έργων.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο σημείο, τη Λαϊκή Αγορά Αγίας Μαρίνας, είχε εκπονηθεί παλαιότερα από την δημοτική αρχή Γκόντα αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με στόχο την ανέγερση εκεί νέου δημαρχείου.
Σε κάθε περίπτωση, η νυν δημοτική αρχή προχωρά τις διαδικασίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού, γεγονός που επικρότησε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, προτείνοντας και διαγωνισμό ιδεών για την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων ακινήτων (κτιρίων, γηπέδων και οικοπέδων) εντός των ορίων του Δήμου.

Περιμένει η χρηματοδότηση

Με αφορμή το ζήτημα αυτό, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου έθεσε και το θέμα των Θρησκευτικών Διαδρομών και της σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ, που έχει «βαλτώσει» εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πάντως, η χρηματοδότηση του Υπουργείου Τουρισμού, που προβλεπόταν για το έργο αυτό, παραμένει στη διάθεση του Δήμου.
«Γνωρίζουμε τι ήταν αυτή η σύμβαση; Γνωρίζει κανείς; Ήταν μια προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ για να γίνει ο διαγωνισμός της μελέτης, δηλαδή για να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης, λες και δεν μπορούσαν οι υπηρεσίες να το κάνουν. Δε θέλω να επεκταθώ, αλλά προφανώς έχει τιναχτεί στον αέρα. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ, είναι ότι η χρηματοδότηση από το Υπουργείο είναι εκεί και μας περιμένει, και δε θα την αφήσουμε να πάει χαμένη», σημείωσε.

Ρυμοτομικά για Μάτσικα και Πέραμα

Επίσης, στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, έγινε γνωστό ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στη σύνταξη των ρυμοτομικών σχεδίων για τις περιοχές του Περάματος και του Μάτσικα, μια διαδικασία που δεν είχε ξεκινήσει ποτέ στο παρελθόν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα.
Για τη σύνταξη των σχεδίων υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2024 ύψους 30.000 ευρώ, ενώ ήδη η Πολεοδομία του δήμου ετοιμάζει τις σχετικές μελέτες.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Γιώτη στην εισήγηση του προϋπολογισμού, οι επεκτάσεις σε περιοχές όπως η Νέα Ζωή, οι Αμπελόκηποι, τα Καρδαμίτσια, αλλά και στην πόλη αποτελούν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Στο προϋπολογισμό εγγράφηκε επίσης ποσό 1.343.781,38 ευρώ για ρυμοτομίες, εκ των οποίων 300.000 για την αποζημίωση σε θιγόμενους από ρυμοτομία της οδού Ρώμα.

Στα 58,5 εκ. ευρώ τα ανείσπρακτα

Σε 58,5 εκ. ευρώ έχουν φτάσει οι ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο Ιωαννιτών, από πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς, ένα ποσό που ουσιαστικά μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο.
Η υπηρεσία, με βάση και τα δεδομένα του 2023, υπολογίζει ότι από αυτά θα εισπράξει περί τις 750.000 ευρώ, με τη δημοτική αρχή να αναζητά λύσεις, ώστε τουλάχιστον να υπάρξει μια πραγματική αποτύπωση, αν όχι να καταφέρει να εισπράξει μεγαλύτερο μέρος των οφειλών.
Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί όλες τις δημοτικές αρχές, οι οποίες, μεταξύ άλλων μέτρων, ζητούν από την πολιτεία να τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρούν σε ρυθμίσεις ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα.

Σχετικά άρθρα

Αφετηρία μιας μεγάλης ανάπλασης τα σχέδια για τη Δημοτική Αγορά

Απομακρύνθηκε ο αμίαντος, προς τοποθέτηση τα νέα στέγαστρα

Ξεκινούν οι εργασίες στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας