Απόψεις

Στο δρόμο για τις εκλογές: Μια οφειλόμενη απάντηση

Ο Θωμάς Γιωτίτσας, νυν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, απαντά στο άρθρο του Δημήτρη Πάνου με τίτλο Η «χειρότερη Δημοτική Αρχή ever»

Πάντα είχα την βαθιά πεποίθηση ότι ο δημόσιος διάλογος και η αναπόφευκτη δημόσια κριτική στην εκάστοτε διοίκηση οφείλει να γίνεται, πρωτίστως, μέσα στα δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά όργανα. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό στην εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, πολλές φορές υποκαθιστώντας μάλλον άκομψα και χωρίς μέτρο αυτά ακριβώς τα θεσμικά όργανα. Οι αιρετοί, συνεπώς, πρέπει να αποφεύγουν να πέφτουν στην παγίδα της συνεχούς επίκλησης των πολυάριθμων και ενίοτε υπερβολικών σχολίων που αναπτύσσονται με περισσή αμετροέπεια στα κοινωνικά δίκτυα. Παγίδα που δεν απέφυγε ο αγαπητός συνάδελφος Δημήτρης Πάνου, προσπαθώντας στο πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα σας, να απαντήσει (;) σε ποιους άραγε και με ποιον τρόπο (;), για κάποια από τα πεπραγμένα ή μη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.

Ανατρέχοντας στα τέσσερα αυτά χρόνια της «Νέας Εποχής», προσπαθώ να ανασύρω από τη μνήμη μου για ποια από τα σημαντικά ζητήματα που θίγει έχει πάρει την πρωτοβουλία η Δημοτική Αρχή να τα εισάγει για συζήτηση εκεί που όφειλε. Στο Δημοτικό Συμβούλιο φυσικά. Μάταια. Τίποτα από όλα αυτά δεν τέθηκε στην κρίση του ανώτατου οργάνου του Δήμου. Ποτέ δεν πάρθηκε μια απόφαση μετά από διαβούλευση με τους πολίτες. Όλα έγιναν παρακάμπτοντας συνειδητά και συστηματικά από την πρώτη μέρα διοίκησης τα θεσμικά όργανα ή τις παρατάξεις. Λες και θα έκλεβαν τη «δόξα» των λίγων που τα γνώριζαν όλα και τώρα δεσμεύουν με απόλυτα επιζήμιο για την πόλη τρόπο τις επόμενες γενιές σε τόσα πολλά. Η απόφαση για τον οδοφωτισμό είναι η πιο χαρακτηριστική. Παραδίδουν σε λίγους μήνες χωρίς να έχει αλλαχθεί ούτε ένας λαμπτήρας στην πόλη. Όλα τα άλλα είναι για φτηνή επικοινωνιακή προπαγάνδα.

Όμως αυτά θα τα πούμε και πιο αναλυτικά όσο πλησιάζουμε στον Οκτώβρη. Σκοπός τούτης της παρέμβασης είναι να δοθεί μια απάντηση στις πλείστες ανακρίβειες του αγαπητού συναδέλφου, ο οποίος προσπαθεί να αναδείξει τα όποια επιτεύγματα της «Νέας Εποχής» στο δρόμο προς τις εκλογές. Η στόχευση είναι σαφής και ξεκάθαρη, από την αρχή αυτής της θητείας. Μηδενισμός του έργου των προηγούμενων (πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Σχολείου Αναπήρων Παίδων όπου παραλείπει να απολογηθεί για το ότι ενώ η Δημοτική Αρχή παρέλαβε την έκταση παραχωρημένη από το Υπουργείο Υγείας, της πήρε τρία ολόκληρα χρόνια για να κάνει μια απλή διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου), οικειοποίηση έργων άλλων (αλήθεια, ποια η εμπλοκή του Δήμου στα Plasmata όταν είναι τοις πάση γνωστό ότι ήταν μια αποκλειστικά ιδιωτική πρωτοβουλία?), απόκρυψη της αλήθειας (μπορεί να μας προσκομίσει η Δημοτική Αρχή την απόφαση με την οποία το Στρατόπεδο Βελισαρίου παραχωρείται στον Δήμο, και με ποιους όρους;)

Μήπως αντί να μας βομβαρδίζουν με ανύπαρκτα έργα μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί στο Πάρκο Πυρσινέλλα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει αναπλαστεί ακόμη ούτε μια σπιθαμή του χώρου? Αλήθεια, γιατί αποκρύπτεται ότι μόλις το 2017, και μετά από έναν τεράστιο αγώνα, κατάφερε η Δημοτική Αρχή του Θωμά Μπέγκα να φέρει πίσω στο Δήμο το πάρκο;

Ή γιατί δεν έχουν αλλάξει ούτε έναν λαμπτήρα με το καταστροφικό έργο που έχουν δρομολογήσει και που θα το πληρώνουν οι Γιαννιώτες με δεκάδες εκατομμύρια από τις δικές τους τσέπες για 12 ολόκληρα χρόνια.

Γιατί παραπλανούσαν προεκλογικά συνειδητά τους πολίτες για την ανάπλαση της πλατείας, και τώρα υλοποιούν ακριβώς αυτό που ξόρκιζαν, έχοντας μάλιστα χάσει τη χρηματοδότηση των 5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ;

Μπορούν άραγε να πουν στους Γιαννιώτες με ειλικρίνεια αν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την αναστήλωση του παλιού Πανεπιστημίου; Αναρωτήθηκαν άραγε αν η πόλη χρειάζεται εκεί το νέο Δημαρχείο; Χωρίς καμία κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη στάθμευση των εκατοντάδων επιπλέον αυτοκινήτων που θα στραγγαλίσουν μια ήδη κυκλοφοριακά επιβαρυμένη περιοχή.

Η παράταξη μας «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» προσπάθησε ως αντιπολίτευση να αναδείξει όλα αυτά, και πολλά άλλα, σπουδαία θέματα, πάντα όμως καταθέτοντας και προτάσεις. Δεν μηδενίζουμε, αλλά κρίνουμε αυστηρά. Γιατί στο τέλος μιας θητείας δεν μετράει τόσο το τι έκανες, αλλά το αν ήσουν συνεπής με όσα έλεγες και αν έκανες όσα περισσότερα μπορούσες.

Δεν ξέρω αν η απερχόμενη Δημοτική Αρχή ήταν η χειρότερη που έχει περάσει. Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες σε λίγες εβδομάδες. Ξέρω με σιγουριά, όμως, ότι παρά τα μεγάλα λόγια, είναι η Δημοτική Αρχή που απέτυχε όσο καμία άλλη να ανταποκριθεί στις τεράστιες προσδοκίες που η ίδια είχε καλλιεργήσει και η μόνη Δημοτική Αρχή που απερίσκεπτα ακύρωσε με καταστροφικές συνέπειες το έργο της προηγούμενης.

Η πόλη πρέπει να αλλάξει σελίδα. Ο κ. Δήμαρχος έβαλε το ψευτοδίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε αποφασιστικά και με τη δύναμη της αλήθειας σε αυτό το δίλημμα. Και στο τέλος, αδέκαστος κριτής ο Γιαννιώτικος λαός θα μας κατατάξει εκεί που πρέπει.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών