ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε φοβούνται τον ανταγωνισμό, αλλά τους άνισους όρους

Παιχνίδι επί ίσοις όροις ζητούν οι ακαδημαϊκοί αναφορικά με την επικείμενη ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, γνωρίζοντας αφενός πως κάτι τέτοιο δε διασφαλίζεται από το κατατεθειμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και αφετέρου από την ελληνική εμπειρία.

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και θέσεις διατυπώθηκαν στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τους συλλόγους ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, διοικητικών υπαλλήλων και εργαζομένων με θέμα «60 χρόνια Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: προβληματισμοί και ανησυχίες για το μέλλον του».

Μέλη ΔΕΠ διατύπωσαν τη διαφωνία τους επί της αρχής με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ όσοι ακαδημαϊκοί δεν είναι εκ προοιμίου αντίθετοι, αναγνωρίζουν πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας έχει πολλά κενά.

Σε μια κομβική συγκυρία για το μέλλον των δημόσιων Πανεπιστημίων, στη συζήτηση ακούστηκαν όλες οι απόψεις, με κοινό παρονομαστή τα διαπιστωμένα προβλήματα υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στη λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά και το γεγονός πως τα δημόσια ΑΕΙ δεν έχουν να «φοβηθούν» τίποτα από τα ιδιωτικά, σε επίπεδο σπουδών και πολύ περισσότερο έρευνας.

Στις επιπτώσεις από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στα περιφερειακά ιδρύματα, όπως εκφράστηκε και από την Σύγκλητο του τοπικού Ιδρύματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Αλέξανδρος Τζάλλας, στην έναρξη της συζήτησης.

«Ως δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», ανέφερε ο αντιπρύτανης Ξενοφώντας Μπήτσικας, σημειώνοντας πως αυτό που είναι ωστόσο κρίσιμο, είναι ότι θα υπάρχουν απώλειες φοιτητών λόγω του κόστους ζωής στην περιφέρεια, με δεδομένο πως το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προέρχεται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα εξέφρασε τους προβληματισμούς του και για τη διαφορετική αντιμετώπιση δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά την επιλογή διδασκόντων καθηγητών αλλά και εισαχθέντων φοιτητών.

Αν και δήλωσε μη αντίθετος με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα, ο καθηγητής Σπύρος Κονιτσιώτης σημείωσε πως η τελική του τοποθέτηση, μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, είναι ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο και πως ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος για κάτι τέτοιο. «Έχουν γίνει και στο παρελθόν πολλές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν συνάδελφοί μου που λένε εξ ορισμού όχι σε όλα. Εγώ όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναρωτήθηκε εύλογα για το γεγονός πως δεν έχει δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση από την πλευρά των συνταγματολόγων για τη συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε δε πως αφού ήδη λειτουργούν κολλέγια, τα πτυχία των οποίων αναγνωρίζονται, αυτό που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο είναι η δυνατότητα αξιοποίησης της «ταμπέλας του πανεπιστημίου». Τόνισε, όμως, πως αυτό θα πρέπει να εξεταστεί με βάση τις ακαδημαϊκές ανάγκες. «Εμείς βγάζουμε πολύ περισσότερους αποφοίτους απ’ όσους χρειαζόμαστε. Γιατί να θέλουμε κι άλλους;», αναρωτήθηκε και, επικεντρώνοντας στον δικό του τομέα, την Ιατρική, αναφέρθηκε στις «διαρροές» που θέλουν έναν επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος διαθέτει μάλιστα νοσοκομεία, να επιδιώκει την ίδρυση Ιατρικής Σχολής. «Αυτό ξεκαθαρίζει αμέσως το πρόβλημα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Εμείς εδώ έχουμε πρόβλημα να προσελκύσουμε κλινικούς γιατρούς, υψηλού επιπέδου, με ειδικότητες χειρουργικές κλπ, επειδή δεν μπορούν να εξασκήσουν ιδιωτικό έργο σε μεγάλα νοσοκομεία στην επαρχία, άρα προτιμούν να μένουν στην Αθήνα. Φανταστείτε λοιπόν ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα, που θα δώσει τον τίτλο του καθηγητή στους γιατρούς που δουλεύουν ήδη στα ιδιωτικά νοσοκομεία που θα αποτελέσουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αυτής της Ιατρικής Σχολής. Θα πάρουν αμέσως τον τίτλο του καθηγητή, με διαδικασίες που δεν καθορίζονται, αρκεί ένα 80% να έχουν διδακτορικό και ένα 20% χωρίς καν, χωρίς τη διαδικασία που ισχύει για όλους εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα βήμα παραπάνω προχώρησε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, καθηγητής Αναστάσιος Τσίνας. Ο ίδιος τόνισε πως, εφόσον ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, «ας κερδίσει ο καλύτερος», τονίζοντας πως οι ορδές επιστημόνων, που αποφοίτησαν από τα δημόσια πανεπιστήμια τον καιρό της κρίσης και έφυγαν στο εξωτερικό, είναι ανάρπαστοι.

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κατάφεραν και βγήκαν στον αφρό. Καλύτερη απόδειξη για την ποιότητα των σπουδών δεν υπάρχει», τόνισε και διερωτήθηκε αν οι κανόνες θα είναι πράγματι ίδιοι για όλους. «Αυτό που γίνεται σήμερα, είναι ότι όλοι είμαστε κάτω από την ίδια σκέπη. Ό,τι ισχύει για το ένα πανεπιστήμιο, ισχύει και για το άλλο. Τι θα γίνει όμως αύριο; Ο νομοθέτης γίνεται ταυτόχρονα και ο “σχολάρχης” μου, άρα, όπως ο ιδιωτικός σχολάρχης θα παίρνει σε δύο ημέρες την απόφαση και θα την κάνει πράξη, το ίδιο απαιτώ και εγώ. Nα μη μου βάζει δήθεν δικλίδες ασφαλείας και διαφάνειας, που καλό είναι να υπάρχουν, αλλά να μη φτάνουμε στο άλλο άκρο και να κάνουμε ένα διαγωνισμό για υπολογιστές και να ολοκληρώνεται 2,5 χρόνια μετά, όταν αυτά που ζητούσα θα είναι παρωχημένα», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ακαδημαϊκοί, παρά τα μελανά σημεία, θα παραμείνουν «πιστοί» στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Μια από τις πιο έξυπνες τοποθετήσεις ήταν αυτή του κοσμήτορα της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ευριπίδη Γλαβά, ο οποίος «κατέφυγε» στη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για να βρει επιχειρήματα υπέρ των ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων. «Tα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος. Η βασική τους προτεραιότητα είναι η οικονομική απόδοση, όχι η εκπαιδευτική αρτιότητα», ήταν ένα από τα πρώτα τα επιχειρήματα του Chat GPT, με τον κ. Γλαβά να σχολιάζει: «Ζούμε σε μια κοινωνία που το κέρδος είναι καλό, άρα μπορεί να είναι καλό επιχείρημα. Πιθανώς το κέρδος είναι το σωστό, όχι η ποιότητα της εκπαίδευσης, άρα απλώς έχει δίκαιο η κυβέρνησή μας. Εγώ δε θα πάρω θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε με την «αντίστροφη αποδόμηση» και άλλων επιχειρημάτων υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων του Chat GPT, όπως ότι «το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ενδυναμώνει τις ανισότητες» και «ενέχει ένα πρόσθετο κίνδυνο για την ακαδημαϊκή ελευθερία». «Δηλαδή εμείς θέλουμε ένα πανεπιστήμιο όπου η Πρύτανης και η Σύγκλητος θα βγάζουν μια απόφαση σαν αυτή που έβγαλαν προχθές και θα μένουν ατιμώρητοι;», ανέφερε δηκτικά.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών