ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Όλο και πιο φιλόξενη η Παμβώτιδα

Τη σπουδαιότητα της λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχή προστασίας της βιοποικιλότητας ανέδειξαν οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών, που αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας με παγκόσμια εμβέλεια και πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στα μέσα Γενάρη σε πολλές χώρες του κόσμου υπό τον συντονισμό της Wetlands International και με υπεύθυνο φορέα για την Ελλάδα την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Στα Γιάννενα, η φετινή μέτρηση πραγματοποιήθηκε, για 13η συνεχόμενη χρονιά, στις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή συνολικά 17 παρατηρητών, υπό το συντονισμό του ορνιθολόγου Νικόλαου Μπούκα σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.
Συνολικά καταμετρήθηκαν 31 διαφορετικά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, ενώ ο συνολικός αριθμός ατόμων από όλα τα είδη ανήλθε στα 18.683. Τους μεγαλύτερους διαχειμάζοντες αριθμούς παρουσίασαν η Φαλαρίδα (Fulica atra) με 4.830 άτομα, και ο Κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) με 4.455 άτομα, ενώ το πιο πολυάριθμο είδος πάπιας, που διαχειμάζει στην Παμβώτιδα, ήταν το Κιρκίρι (Anas crecca) με 2.481 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τα τρία αυτά είδη η φετινή καταγραφή αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή. Επιπλέον, σημαντικούς αριθμούς παρουσίασαν ο Ασημόγλαρος (Larus michahellis) με 2.690 άτομα, ο Καστανοκέφαλος γλάρος (Chroicocephalus ridibundus) με 1.580 άτομα και το Σκουφοβουτηχτάρι (Podiceps cristatus) με 1104 άτομα.
Αριθμό ρεκόρ σε σύγκριση με προηγούμενα έτη παρουσίασαν οι Χουλιαρόπαπιες (Anas clypeata) με 534 άτομα, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση για τους Καλαμόκιρκους (Circus aeruginosus) με 25 άτομα. Οι Λαγγόνες (Microcarbo pygmeus) διατηρήθηκαν σε αντίστοιχα με πέρυσι υψηλά επίπεδα, οι Σταχτοτσικνιάδες (Ardea cinerea) έχουν σταθερή παρουσία στην περιοχή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκαν και άλλα είδη ερωδιών, που δεν είχαν παρατηρηθεί να διαχειμάζουν στην περιοχή, όπως ο Γελαδάρης (Bubulcus ibis) και ο Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax).
Στη Θεσπρωτία οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό και το προσωπικό φύλαξης της Μονάδας Διαχείρισης Ηπείρου του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας στις περιοχές αρμοδιότητάς του, όπως στην περιοχή του Καλαμά, Αχέροντα, Καλοδίκι, Έλη Προντάνη, Καρτέρι, Λίμνη Ψάκκα και Λίμνη Λιμνοπούλα.
Παρατηρήθηκαν πάνω από 50 είδη υδρόβιων πουλιών σε σύνολο 12.708 ατόμων για όλες τις περιοχές. Σημαντική ήταν η παρατήρηση της παγκοσμίως απειλούμενης βαλτόπαπιας (Aythya nyroca) μεταξύ άλλων χηνόμορφων όπως Ψαλίδα, Πρασινοκέφαλη Πάπια, Καπακλής, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι κ.ά., ενώ δεν έλειψαν και τα αρπακτικά όπως Γερακίνα, Καλαμόκοιρκος, Ψαραετός κ.α.
Τέλος, εξαιρετικό θέαμα προσφέρουν εκατοντάδες φοινικόπτερα, που τρέφονται σε όλες τις λιμνοθάλασσες του Δέλτα Καλαμά.