ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές

«Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» είναι το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, στον οποίο συμμετέχουν και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ηπείρου. Στόχος της φετινής θεματικής είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάδειξη του ενεργού ρόλου των πολιτών σε θέματα προστασία της ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Στο πλαίσιο του εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα. Το πρώτο, με τίτλο «Αρχαίες και σύγχρονες χρήσεις της βελανιδιάς», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Οικία του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και απευθύνεται σε μαθητές Ε-ΣΤ Δημοτικού. Περιλαμβάνει παρουσίαση με διαδραστικό τρόπο των ποικίλων χρήσεων της βελανιδιάς στην Ήπειρο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ελένη Βασιλείου, Βασιλική Γιαννάκη, Έλενα Ζιάβρα, Χριστίνα Κωτσοπούλου σε συνεργασία με την ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας Καλλιόπη Στάρα. Σε περίπτωση κακοκαιρίας το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (αίθουσα Δωδώνης).
Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τίτλο «Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και Φυσικό Περιβάλλον» και θα πραγματοποιηθεί επίσης την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων θα περιηγηθούν στον Κάστρο, με στόχο να γνωρίσουν την ιστορία και τα μνημεία του, καθώς και το ιδιαίτερο φυσικό του περιβάλλον, που αποτελούσε διαχρονικά, πηγή ζωής της καστροπολιτείας. Η περιήγηση θα καταλήξει στο Ιτς Καλέ, όπου οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση με συμβολικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Σοφία Κίγκα και Μάτα Κορτζή.
Στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς εντάσσσεται και η εκθεσιακή δράση «Η Δύναμη των 4», που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου (Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας- Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας-Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων-Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης), εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες, ενώνουν τις δυνάμεις τους, όπως συνέβη στο παρελθόν με τους Ηπειρώτες, ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Από 24 Σεπτεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα φιλοξενηθούν λίθινο ενεπίγραφο βάθρο από την Αμβρακία, τμήμα μαρμάρινης σαρκοφάγου με παράσταση εμπνευσμένη από τα Τρωικά από την περιοχή της Καστροσυκιάς και σύνολο πήλινων σφραγισμάτων από τα Γίτανα Θεσπρωτίας. Η επιλογή των εκθεμάτων καθορίστηκε από τη διασύνδεσή τους με τη δυναστεία των Αιακιδών και τους Ηπειρώτες γενικότερα.
Τέλος, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Ιτς Καλέ θα παρουσιάζεται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου η έκθεση φωτογραφίας «Κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», στο πλαίσιο του Photometria International Photography Festival 2022. Περιλαμβάνει φωτογραφίες που προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με όψεις από το έργο της διαφύλαξης των αρχαιοτήτων των Συλλογών του στις παραμονές της Κατοχής της Αθήνας, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας: Δράσεις για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες θα διεξαχθούν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον εορτασμό του θεσμού, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στα χρόνια που το νερό λεγόταν ύδωρ», απευθυνόμενο σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (9:00-10:30 και 11:00-12:30). Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων θα γίνει κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης, θα κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας (facebook, youtube) ένα ενημερωτικό βίντεο με θέμα τον Άραχθο.
Ακόμη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά. Τα καινοτόμα προγράμματα της ΕΦΑ Άρτας». Μέσα από ολιγόλεπτες ανακοινώσεις, θα παρουσιαστούν τα έργα καινοτομίας που υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και εξειδικευμένους στις νέες τεχνολογίες φορείς, με σκοπό να γίνει κατανοητή η συμβολή της τεχνολογίας στην προστασία και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ημερίδα ξεκινά στις 7 το απόγευμα με την εναρκτήρια ομιλία από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου και θα ακολουθήσει η ομιλία με θέμα «Το ερευνητικό πρόγραμμα “Αποικία” και η συμβολή του στη μελέτη της πληθυσμιακής ανασύστασης της αρχαίας Αμβρακίας στο πλαίσιο του κορινθιακού αποικισμού» από την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Άρτας Δήμητρα Παπακώστα. ΘΑ ακολουθήσει η παρουσίαση του προγράμματος Inspire, «Οι προηγμένες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στην υπηρεσία του πολιτισμού» από την αρχαιολόγο Θεοφανώ Παπαβασιλείου και τον πολιτικό μηχανικό της ΕΦΑ Άρτας Ιωάννη Παπαλέξη. Το πρόγραμμα «BESSARION: Βυζαντινός ηλεκτρονικός φορητός λόγιος– Αυτόματη ανάλυση, μεταγραφή και μετάφραση επιγραφών» θα παρουσιάσει η αρχαιολόγος -συντηρήτρια ΕΦΑ Άρτας Πηνελόπη Κίτσιου και το πρόγραμμα «VOESKA: Μία σύγχρονη ψηφιακή προσέγγιση στην τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα» θα παρουσιάσει η αρχαιολόγος ΕΦΑ Άρτας Λαμπρινή Παπαστράτου.
Τέλος, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στο βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας: Δύο εκπαιδευτικές δράσεις στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας έχει προγραμματίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας
Η πρώτη, με τίτλο «Παιχνίδια μέσα στον χρόνο», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (9.00-10.30 / 10.30-12.00), και απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Α΄- Γ΄ Δημοτικού. Βασικός στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το παιχνίδι στην αρχαία Ελλάδα, να μάθουν την προέλευση των αρχαίων παιχνιδιών, να συνειδητοποιήσουν την έννοια της διαχρονικότητας αλλά κυρίως να παίξουν, χρησιμοποιώντας αντίγραφα και ελεύθερες ανακατασκευές πήλινων παιχνιδιών και ομαδικά παιχνίδια στον αύλειο χώρο του μουσείου.
Η δεύτερη δράση έχει τίτλο «Ένα εύρημα μια ιστορία», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου (11.00-13.00) και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 120 λεπτών, συνοδοί και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις μικρές ιστορίες που μας αφηγούνται επιλεγμένες ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και να ανακαλύψουν με έναν ευχάριστο τρόπο πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Θεσπρωτών: την οργάνωση και τη λειτουργία της Αγοράς στην αρχαιότητα, εστιάζοντας στον εμπορικό της ρόλο και στον τρόπο πραγματοποίησης των ανταλλαγών, τον ρόλο του Πρυτανείου, ενός δημόσιου κτηρίου στην αρχαία πόλη των Γιτάνων Θεσπρωτίας, τον χώρο ενός αρχαίου μαγειρείου με αναφορές στα σκεύη και τις διατροφικές συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα και τέλος το λουτρό και την προσωπική υγιεινή κατά την αρχαιότητα και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Μέγιστος αριθμός παιδιών και συνοδών: 30 (ένας ή δύο συνοδοί και έως δύο παιδιά, ηλικίας 8 έως 12 ετών, ανά οικογένεια). Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 οικογένειες.
Για συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2665021417, 28539, 29177. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τέλος, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης