ΟικονομίαΑίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Χωρίς ενίσχυση μεγάλος αριθμός επαγγελματιών

Εκτός κάθε προγράμματος ενίσχυσης έχει μείνει καθ’ όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δε φρόντισε να τις συμπεριλάβει στα μέτρα που ανά διαστήματα ανακοινώνει.

Εξίσου σοβαρό, όμως, είναι το πρόβλημα και για άλλες επιχειρήσεις, που ενώ θεωρητικά ανήκουν στις κατηγορίες εκείνες που μπορούν να τύχουν υποστήριξης, τελικά διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να τύχουν των ευεργετημάτων, λόγω κάποιων κριτηρίων αποκλεισμού.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτών των αδικιών αποτελούν οι τουριστικές επιχειρήσεις του Νησιού των Ιωαννίνων. Αν και η λειτουργία τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε ανασταλεί, στην ουσία παρέμεναν κλειστές, αφού κανείς δεν επισκέπτεται αυτό το διάστημα το Νησί, ούτε φυσικά οι ντόπιοι θα μπορούσαν να τις στηρίξουν αγοράζοντας γλυκά του κουταλιού και ασημικά.
Την περίπτωση αυτή αναδεικνύει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με τον πρόεδρό του να απευθύνεται με επιστολή στους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ζητώντας να λάβουν μέριμνα για ειδικές περιοχές όπως το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας. Όπως αναφέρει, μόνο λίγες επιχειρήσεις του Νησιού βρίσκονται στο καθεστώς της αναγκαστικής αναστολής με κρατική εντολή (εστίαση) και αρκετές από τις υπόλοιπες οι περισσότερες, πληττόμενες, άλλοτε ανοιχτές και άλλοτε κλειστές. «Επί της ουσίας όμως κλειστές για αρκετούς μήνες, λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων από άλλες περιοχές της χώρας και λόγω του απαγορευτικού του ωραρίου που ισχύει και στα Ιωάννινα μέχρι και σήμερα. Συνεπώς, από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ακόμη και τα μέτρα click away και click in shop δεν είχαν και δεν έχουν εφαρμογή στις επιχειρήσεις της νήσου», σημειώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, καθώς δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστη στήριξη- επιχορήγηση από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η διαφορετικότητα της νήσου της Παμβώτιδας Ιωαννίνων και να συμπεριληφθούν σε ειδικό καθεστώς με χρηματοδότηση μέσω μιας νέας ειδικής μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, με κεφάλαιο κίνησης ανάλογα με τα έξοδα του 2019 με μηδενικό επιτόκιο έως το 50% των παγίων τους, με υπαγωγή σε πρόγραμμα χρηματοδότησης αντίστοιχο με αυτό που υλοποιούν οι περιφέρειες της χώρας για όλες τις επιχειρήσεις καθώς και σε όσες έχουν υποβάλλει στο τρέχον πρόγραμμα και θα απορριφθούν, με επιδότηση εργαζομένου τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης μετά την προβλεπόμενη έναρξη του τουρισμού 14 Μαΐου, καθώς και με επιδότηση πετρελαίου κίνησης μέσω μειωμένου συντελεστή φορολογίας επί των τιμολογίων αγοράς ή επιδότηση συγκεκριμένων λίτρων πετρελαίου κίνησης για το 2021 για τα πλωτά μέσα των λεμβούχων της κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων συγκριτικά με τις ποσότητες του 2019.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μελετήσετε ιδιαιτέρως τα παραπάνω αιτήματα, όπως συνδιαμορφώθηκαν με τους βαθύτατα πληττόμενους επιχειρηματίες–αυτοαπασχολούμενους της κοινότητας Νήσου, και θα δώσετε τις λύσεις στα ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί, με απώτερο στόχο τη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των οικογενειών τους», καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου στην επιστολή τους προς τους τέσσερις υπουργούς.

Παρέμβαση Μ. Κεφάλα για τις επιχειρήσεις εστίασης μικρών οικισμών

Ζήτημα έχει προκύψει και με το κριτήριο του κύκλου εργασιών των 200 ευρώ σε κανονικές συνθήκες που περιλαμβάνεται στις προϋποθέσεις για την ένταξη στο μέτρο των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Με ερώτησή της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα εξηγεί την υφιστάμενη κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες γύρω από τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης σε μικρές ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με λίγους κατοίκους, τονίζοντας ότι εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν σε κανονικές συνθήκες να πετύχουν τον κύκλο εργασιών που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα να έχουν απορριφθεί από την 6η επιστρεπτέα.
Η κ. Κεφάλα ζητά την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος αυτών των μικρών επιχειρήσεων με την εξαίρεσή τους από το συγκεκριμένο κριτήριο-κόφτη.

Στήριξη των μικροπωλητών ζητά ο Στ. Καλογιάννης

Τη στήριξη των μικροπωλητών ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή.
«Οι μικροπωλητές έχουν τον ίδιο ΚΑΔ (4781000) με τους πωλητές των λαϊκών αγορών. Ενώ όμως οι πωλητές των λαϊκών αγορών, ως πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή, οι μικροπωλητές και πλανόδιοι έμποροι δεν τη δικαιούνται», αναφέρει και ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να διερευνήσουν τη δυνατότητα στήριξης της δραστηριότητας των μικροπωλητών.

Σχετικά άρθρα

Ανοίγει ο δρόμος για να βρεθούν λύσεις στην παραλίμνια περιοχή

Αποστόλης Τζελέτας

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση