ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των Τζουμέικερς;

Στην αναζήτηση ενός μοντέλου βιωσιμότητας βρίσκεται το ανοιχτό εργαστήριο Τζουμέικερς, με στόχο να συνεχίσει τις δράσεις του και μετά τον Ιούνιο του 2023, όταν ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ερευνητικής ομάδας P2P Lab, που στηρίζει σήμερα τη λειτουργία του.

Οι Τζουμέικερς ξεκίνησαν το 2018 στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με σκοπό την ανάδειξη ενός διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης, που θα επικεντρώνεται στην τοπική κοινωνία και περιβάλλον. Σε τέσσερα χρόνια -δύο από αυτά μες στην πανδημία- πέτυχαν αρκετά. Κατασκευάστηκαν πρωτότυπα εργαλεία και μηχανές για τους τοπικούς αγρότες, διοργανώθηκαν ανοιχτές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και θερινά σχολεία, που προσέλκυσαν κοινό από όλο τον πλανήτη, και δημιουργήθηκαν ή ενδυναμώθηκαν τοπικές επιχειρήσεις ενισχύοντας ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα κοινωνικής οικονομίας.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2023, το P2P Lab μαζί με μέλη των Τζουμέικερς θα υποστηρίξει δύο διεθνή ακαδημαϊκά θερινά σχολεία, θα προχωρήσει στην κατασκευή τηλεκατευθυνόμενου εξοπλισμού για υδρογραφικές εφαρμογές και σκαπτικού χειρός, θα ολοκληρώσει το τριβείο αρωματικών φυτών, θα αναλάβει τη διερεύνηση αναγκών με προσανατολισμό την κατασκευή λύσης θερισμού και αλωνίσματος, θα ενεργοποιήσει ομάδα καταγραφής ανοιχτών λύσεων και θα προχωρήσει σε μία έρευνα πεδίου για τον εντοπισμό επιτηδευματιών, που θα μπορούσαν να εμπλακούν στους Τζουμέικερς σε ένα πλαίσιο αποκεντρωμένων συνεισφορών.
Με το πέρας των παραπάνω δράσεων, τον Ιούνιο του 2023, το P2P Lab θα διοργανώσει μια ανοιχτή συνέλευση, στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον των Τζουμέικερς, της κοινότητας αλλά και του φυσικού χώρου που λειτουργεί στο κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλεντζίου.
Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλους να σκεφτούν πώς μπορεί το κοινό εγχείρημα να περάσει στα χέρια της τοπικής κοινωνίας, με την ελπίδα να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο δράσης «για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε, μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα μέλη του P2P Lab Χρήστος Γιωτίτσας, Ιφιγένεια Δουβίτσα, Μίνα Κουβάρα, Βασίλης Κωστάκης, Βασίλης Νιάρος, Άλεξ Παζαΐτης, Αλέκος Πανταζής, Χριστίνα Πριάβολου, Νικηφόρος Τσιούρης και Κατερίνα Τρουλλάκη.

Σχετικά άρθρα

Διαδικτυακή εκδήλωση για το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας»

Ηπειρωτικός Αγών

Εργαστήρι κατασκευής με συμπιεσμένο χώμα από τους “Τζουμέικερς”

Ανταλλαγή ιδεών και νέα εργαλεία στο Κοινοτικό Εργαστήριο «Οι Τζουμέικερς»