ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Εργαστήρι κατασκευής με συμπιεσμένο χώμα από τους “Τζουμέικερς”

Ένα εργαστήρι κατασκευής με συμπιεσμένο χώμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 και το Σαββατοκύριακο 11-12 Σεπτεμβρίου, στο εργαστήριο των «Τζουμέικερς» στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Καλεντζίου.

Το εργαστήριο θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής με μια παρουσίαση με τίτλο «Πρακτικές δόμησης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και χωμάτινες κατασκευές» και τις δύο επόμενες μέρες, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, θα υλοποιηθεί η κατασκευή. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν σε εξωτερικό χώρο καθιστικό από συμπιεσμένο χώμα (rammed earth). Πρόκειται για τεχνική φυσικής δόμησης που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, κατά την εφαρμογή της οποίας νωπό χώμα συμπιέζεται σε στρώσεις μέσα σε καλούπι, έως ότου γίνει απόλυτα συμπαγές και διαμορφωθεί. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Σπύρου Καραγιάννη του γραφείου SUBU και της αρχιτέκτονος Ευαγγελίας Φραγγεδάκη, ερευνήτριας του ΕΜΠ. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου μέσω της σελίδας των «Τζουμέικερς» στο facebook ή στο e-mail tzoumakers@protonmail.com.
Στο μεταξύ, το εργαστήριο των «Τζουμέικερς» θα φιλοξενήσει στον χώρο του την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου την εσωτερική συνάντηση των συντελεστών της kalomathe.gr, μιας ανοικτής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.
«Οι Τζουμέικερς» είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο, στο οποίο μια κοινότητα ανθρώπων συνεργατικά σχεδιάζει και κατασκευάζει εργαλεία για αγροτική παραγωγή (και όχι μόνο) μικρής κλίμακας. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6932124260 (Αλέκος Πανταζής).

Σχετικά άρθρα

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των Τζουμέικερς;

Ανταλλαγή ιδεών και νέα εργαλεία στο Κοινοτικό Εργαστήριο «Οι Τζουμέικερς»