Καθημερινά

Μια συναυλία… αλά Κεμαντζέ Ρουμί

Η εκδήλωση για τη μουσική της Ηπείρου τον 19ο αιώνα, που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα «Δημ. Χατζής» του πολιτιστικού χώρου στα Παλαιά Σφαγεία, ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες του είδους της.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο και κυρίως από νέους ανθρώπους, που μερικοί μάλιστα καθόταν σταυροπόδι στο πάτωμα, σαν τον παλιό καιρό. Το σημαντικό ήταν ότι το κοινό δεν το αποτελούσαν μόνο Γιαννιώτες κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικού στρώματος, αλλά και ξένοι. Η ατμόσφαιρα γέμισε με παραδοσιακές μουσικές από το συγκρότημα Ala Rum, πρωτόγνωρες ίσως και πρωτάκουστες για πολλούς. Και τούτο γιατί τα όργανα από τα οποία έβγαιναν οι ήχοι, δεν ήταν τα γνωστά. Πρωταγωνιστής, θα μπορούσαμε να πούμε, ήταν το πολύχορδο όργανο τύπου βιόλας ντ΄ αμόρε, που φέρνει την ονομασία Κεμαντζέ Ρουμί. Ένα όργανο του οποίου η χρήση στην Ήπειρο ανακαλύφθηκε από τον εθνομουσικολόγο Σωτήρη Κατσούρα, ο οποίος ήταν και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης. Με βαθιά γνώση του αντικειμένου του σχετικά με την παραδοσιακή μουσική, με μεράκι κι αγάπη για τον ιστορικό του τόπο (εν προκειμένω το Σούλι τόπο καταγωγής του, όπως με περηφάνια δήλωσε), έκανε γνωστά στο κοινό τα μουσικά όργανα του προηγούμενου αιώνα. Η ομιλία του, διανθισμένη από διαφάνειες, μεταφραζόταν από τον γιο του και στην αγγλική γλώσσα, καθώς ανάμεσα από το κοινό ξεχώριζαν άνθρωποι που ήρθαν από μακριά, που αγαπούν και μελετούν το συγκεκριμένο είδος της παραδοσιακής μας μουσικής. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν σιγοτραγουδώντας τα λόγια των ηπειρώτικων σκοπών. Ήταν συγκινητικό να ακούς το διπλανό σου να κουνιέται στους ρυθμούς «της παπαδιάς» και του «μάγια μού ‘χεις καμωμένα και τρελαίνομαι η για σένα», κοιτώντας στα χείλη τον ερμηνευτή Γιάννη Παπακώστα.

Εξήγησε ο ομιλητής και την ονομασία του συγκροτήματος Ala Rum από τη λέξη αλά, (αλά γκρεκ, και ραμ από το ρωμιός, όπως και το ρουμί). Εξαιρετικοί οι μουσικοί παίζοντας Κεμαντζέ Ρουμί, ταμπουρά, τζαμάρα, λαούτο και ντέφι. Να σημειωθεί ότι σπανίζουν οι ηπειρώτες μουσικοί σήμερα, που παίζουν τα συγκεκριμένα όργανα.

Ο ενθουσιασμός περίσσευε σ΄ αυτή τη συναυλία. Το κοινό στο τέλος συνέχιζε να αποθεώνει τους μουσικούς με θερμό χειροκρότημα. Κι ήταν σαν να έδειχνε κατά κάποιο τρόπο, ότι στα πρόσωπα και στην τέχνη τους, αποθέωναν την ίδια την ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική και το ηχόχρωμά της.

Σχετικά άρθρα

Οι Ala Rum παρουσιάζουν τη μουσική του Kemangeh Roumy

Ηπειρώτικη μουσική βραδιά με τους «Ala Rum» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ηπειρωτικός Αγών