Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Στην τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης, που εγκρίθηκε τη Μεγάλη Τρίτη, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, για την κατασκευή νέας μονότοξης γέφυρας δίπλα από την παλιά γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, οδηγεί το αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να συμμετάσχει.

Όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, έλαβε σχετικό αίτημα από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, προκειμένου να συμμετέχει, επίσης με το ποσό των 100.000 ευρώ, όπως και οι υπόλοιποι φορείς, στη μελέτη και εν γένει το εγχείρημα.
Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί εν μέρει και την περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», που τόσο στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, όπου ελήφθη η απόφαση, όσο και με ανακοίνωσή της, ζήτησε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα, όμως, ζήτησε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ανακατασκευής του παλιού γεφυριού, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γέφυρας Πλάκας, ενώ υπενθυμίζει ότι αντίστοιχες αποφάσεις είχαν ληφθεί ήδη από το 2019, επί κυβερνήσεως Αλ. Τσίπρα, αλλά εγκαταλείφθηκαν από την επόμενη κυβέρνηση.
Ο τότε υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αφού είχε προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για την προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, το Ε.Μ.Π, τους περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας και τους δημάρχους Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας, ενώ είχαν δεσμευθεί 16,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου και την ανάπλαση της περιοχής.
«Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια απραξίας από την κυβέρνηση και κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα από τη βουλευτή Άρτας Όλγας Γεροβασίλη για να αποφασιστεί η ανακατασκευή του ιστορικού γεφυριού, σε διαφορετική θέση από την αρχική. Χαιρετίζουμε, έστω και τώρα, την απόφαση αυτή και δώσαμε θετική ψήφο στην Περιφερειακή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη και η συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θα επιθυμούσαμε, ωστόσο, να υπάρξει αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου στην αρχική της θέση, όπως έγινε με τη Γέφυρα Πλάκας που κατέρρευσε από πλημμύρες στις 02.02.2015, αλλά με την προσωπική προσήλωση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που τάχιστα προέβη σε κάθε αναγκαία ενέργεια και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου, με την αφοσίωση και το μεράκι όλων όσων εργάστηκαν για την αποκατάστασή του (επιστημόνων, τεχνικών και τεχνιτών) εν τέλει αναστηλώθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου