ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καλούνται να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά

Τον «γρίφο» της κατάργησης και ενσωμάτωσης των Νομικών Προσώπων και Κοινωφελών Επιχειρήσεων στους δήμους ή της εξαίρεσης τους, που δημιούργησε ο νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών εν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών, καλούνται να λύσουν οι νυν και νέες δημοτικές αρχές.

Ο νέος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα εξαιρέσεων σε μεγάλα κυρίως Νομικά Πρόσωπα, ειδικής κατηγορίας και σκοπού, έως τις 15 Νοεμβρίου, που σημαίνει πως πολύ σύντομα θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Στον Δήμο Ιωαννιτών ήδη υπάρχουν επαφές μεταξύ της σημερινής δημοτικής αρχής και της επόμενης του Θ. Μπέγκα, που θα αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου του 2024, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Δ. Παπαγεωργίου, σε δήλωσή του, η δημοτική αρχή συνεχίζει με ευθύνη τη διοίκηση του Δήμου μέχρι τη λήξη της θητείας της, ενώ το επόμενο διάστημα θα πρέπει και το συγκεκριμένο θέμα να έρθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν αξιοποιηθεί η δυνατότητα εξαιρέσεων, οι οποίες βέβαια αφορούν μεγάλους δήμους και σε ελάχιστες περιπτώσεις τους μικρότερους, η συνολική διαδικασία είναι εξαιρετικά επίπονη, μακρόχρονη και δύσκολη, χωρίς να λείπει ο προβληματισμός για την «υπερσυγκέντρωση» δραστηριοτήτων στους δήμους, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού. Αυτό τόνισαν και οι οικονομολόγοι Στέργιος και Θάνος Καραγιλάνης, σε ημερίδα με θέμα «Οι αλλαγές στο σύστημα Διοίκησης των Δήμων και η ενσωμάτωση (κατάργηση) των ΝΠΔΔ – Κοινωφελών Επιχειρήσεων στους Δήμους (Ν. 5056/23)», που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να διασαφηνιστούν αρκετά σημεία για τα οποία υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του Ν.5056/23 και τις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται από τους Δήμους, είτε αποφασίσουν την ενσωμάτωση από 1/1/2024 των Νομικών Προσώπων είτε επιθυμούν να ζητήσουν τη διατήρησή τους.

Όπως σημείωσε ο Στέργιος Καραγιλάνης, πρόκειται για έναν «μικρό Καλλικράτη», η διαδικασία για τον οποίο διήρκησε περίπου δύο χρόνια. «Σήμερα οι δήμοι έχουν λιγότερο προσωπικό, υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε είτε κάποια ΝΠΔΔ να εξαιρεθούν είτε θα πρέπει να γίνει μεταφορά προσωπικού, κάτι που είναι επίσης δύσκολο», σημείωσε.

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε τον προβληματισμό του για υπερσυγκεντρωτικά μοντέλα, απέναντι στην τάση δημιουργίας μικρών και ευέλικτων μονάδων, κάτι που υπογράμμισε και ο Θάνος Καραγιλάνης. «Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μεγάλοι υδροκέφαλοι οργανισμοί, που δε θα μπορούν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες, κατά βάση κοινωνικές, και εγκυμονεί ο κίνδυνος να περιοριστούν ή να πάψουν αυτές οι αρμοδιότητες. Αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με οργάνωση και λύσεις κατά περίπτωση», τόνισε. «Ευχή και ζητούμενο είναι να μπορέσουν να διατηρηθούν οι δράσεις, γιατί υπάρχει ανάγκη από την κοινωνία για αυτές», πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν έχει συζητήσει και λάβει θέση επί του νέου νόμου, καταγγέλλοντας ως προσχηματικό τον διάλογο του ΥΠΕΣ, στον οποίο προσκλήθηκε μια ημέρα πριν.

Όπως τόνισε εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, από τις «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις», ο Νίκος Μπινιώρης, αποτελεί πάγιο αίτημα όλοι οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στον οργανισμό των δήμων, με την προϋπόθεση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Σε τοπικό επίπεδο, υπέρ της εφαρμογής του άρθρου 27 του ν.5056/2023 τάσσεται ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του και προσφέρεται να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ομαλή και αναγκαία αυτή μετάβαση, δομών και εργαζομένων, με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, αλλά κυρίως της πόλης και των δημοτών της.

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, ως νόμιμος εκφραστής και εκπρόσωπος των εργαζόμενων καθηγητών και μουσικών στο Δημοτικό Ωδείο, στη Συμφωνική Ορχήστρα και στη Φιλαρμονική, κάνει λόγο για οφέλη που θα προκύψουν και αφορούν την εξυγίανση των δομών, οικονομικά και διοικητικά, τη δημιουργία ολοκληρωμένων και σύγχρονων οργανογραμμάτων, τα οποία καμία δημοτική αρχή δεν νομιμοποιούνταν να καταρτίσει έως τώρα, και οργανικών θέσεων, οι οποίες έως τώρα ήταν προσωποπαγείς, με αποτέλεσμα να εξαλείφονται κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς τη δυνατότητα επαναπροκήρυξης για την κάλυψη των αναγκών.

Επίσης, τονίζει πως η εφαρμογή του νόμου θα ενισχύσει τον ρόλο του πολιτισμού στην πόλη σε συνδυασμό και με την αναβάθμιση του νέου κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου, που θα αποτελέσει «κόσμημα» για τη βορειοδυτική Ελλάδα. «Άλλωστε, η ραχοκοκαλιά της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, στα οποία στηρίζεται και λειτουργεί, τόσο σε οικονομικά όσο και καλλιτεχνικά δεδομένα, είναι το Δημοτικό Ωδείο και τα δύο μεγάλα μουσικά σύνολα, Συμφωνική Ορχήστρα και Φιλαρμονική», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Σχετικά άρθρα

Διά πάσα νόσον… οι Δήμοι

Για τους δήμους και την απόφαση ΣτΕ

Νίκος Αλμπανόπουλος

Με πειραγμένο Zastava

Τάσος Κούτλας