ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

Στασιμότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα γύρω από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, με τα χρονικά περιθώρια να έχουν αρχίσει να στενεύουν, με δεδομένο ότι μέρος του έργου χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει στενά χρονικά πλαίσια.

Όπως είναι γνωστό, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του κορωνοϊού, με στόχο την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ΕΕ, τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας, τη στήριξη της πράσινης μετάβασης, την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030 και την ψηφιακή μετάβαση. Με βάση τις προβλέψεις του, όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2026 το αργότερο.
Ένα σαφές «καμπανάκι» για το αν υπάρχουν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια, καθώς ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» η χρηματοδότηση του έργου, ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση και κατασκευή του, κρούει ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο Στ. Καλογιάννης έχει εκφράσει γενικότερες διαφωνίες με το όλο εγχείρημα, υποστηρίζοντας ότι ο ακολουθούμενος σχεδιασμός είναι αποσπασματικός και εκτός κάθε πλαισίου, με τον ίδιο να αντιπροτείνει τη δημιουργία «Τεχνόπολης», στο πλαίσιο πρότασης που έχει καταθέσει.
Εκτός του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ο κ. Καλογιάννης αναφέρεται και στο επίσης χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Ιωαννιτών, η μελέτη του οποίου, προϋπολογισμού 1,95 εκατ. ευρώ, έχει προκηρυχθεί από το ΤΕΕ (όπως άλλωστε για όλους τους Δήμους της χώρας), με ημερομηνία υποβολής προσφορών την 1η Σεπτεμβρίου. Ο πρώην βουλευτής επισημαίνει ότι πρέπει να ανατεθούν και ολοκληρωθούν οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (πολεοδομική μελέτη, μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οριοθέτησης ρεμάτων) του Δήμου Ιωαννιτών και όλων των υπόλοιπων Δήμων της χώρας, ώστε να εκδοθούν στη συνέχεια τα Προεδρικά Διατάγματα έγκρισής τους.
Ο τρόπος, με τον οποίο διατυπώνει τις ανησυχίες του ο κ. Καλογιάννης, μπορεί να εκληφθεί και ως μια έμμεση προτροπή για απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας.
«Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, το Υπ. Οικονομικών πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα του Κανονισμού ΜΑΑ, την επιλεξιμότητα και την ωριμότητα των χρηματοδοτούμενων έργων/δράσεων […]. Η έγκαιρη και ορθολογική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική πρόσκληση για τη χώρα μέχρι το 2026. Καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά, για την επίτευξη των στόχων απαιτείται προώθηση των απολύτως ώριμων έργων και δράσεων, ευλαβική τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία βημάτων, απόλυτος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων», αναφέρει.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του περιφερειάρχη Ηπείρου στον Στ. Καλογιάννη, ωστόσο με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ενημέρωση για το αν υπάρχουν βήματα προόδου στη συμφωνία με το τραπεζικό ίδρυμα, που θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σχετικά άρθρα

«Show me the money» λέει η Περιφέρεια στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ»

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος