ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοβουλίες αυτοπροβολής με τις ευλογίες του Δήμου Ιωαννιτών

Ό,τι δεν έγινε 40 χρόνια για την παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να γίνει δυο μήνες πριν τις εκλογές ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, εμπλέκοντας σε ένα προσωπικό παιχνίδι προβολής και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Στ. Καλογιάννης εκτιμά ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος προκειμένου να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο απόφαση παραχώρησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη των Ιωαννίνων και αξιοποίησης της έκτασής του προς όφελος των πολιτών μας, με απόλυτη διασφάλιση των αναγκών του ΥΠΕΘΑ. Και την άποψή του αυτή τη στηρίζει αφενός στο ότι οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συρρικνωθεί, αφετέρου στο ότι επίκειται η ανάθεση εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον Δήμο Ιωαννιτών, που θα καθορίσει το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του Δήμου για την επόμενη 15ετία, συνεπώς πρέπει ο νέος σχεδιασμός να περιλάβει και την έκταση του Στρατοπέδου.
Για τον λόγο αυτό, με επιστολή του, με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου, προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τους βουλευτές Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ/ΤΗ, το Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, προτείνει συνάντηση το συντομότερο δυνατό, με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, όχι απλώς για να γίνει συζήτηση, αλλά για να ληφθεί απόφαση παραχώρησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη των Ιωαννίνων, προκειμένου να μετατραπεί σε Πάρκο πρασίνου, πολιτισμού και διοικητικό Κέντρο.
Όπως προκύπτει και από τα έγγραφα, που επισυνάπτει ο κ. Καλογιάννης, η συζήτηση για την παραχώρηση μετρά χρόνια. Ήδη το 2001, όταν ο ίδιος ως νεοεκλεγείς βουλευτής τότε κατέθετε σχετικές ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, αναγνώριζε ότι «εδώ και μια δεκαπενταετία συζητείται μεταξύ της δημοτικής αρχής και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η μεταφορά σε άλλο χώρο του Στρατοπέδου Βελισσαρίου».
Το αίτημα τίθεται σε όλους σχεδόν τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας όλων των κυβερνήσεων εδώ και 20 χρόνια. Χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει εξέλιξη, αν και το 2008, επι δημαρχίας Νίκου Γκόντα, είχε ανακοινωθεί κατ’ αρχήν συμφωνία του ΥΠΕΘΑ με τον Δήμο Ιωαννιτών για παραχώρηση στον Δήμο ποσοστού 62% της έκτασης του Στρατοπέδου, αλλά από την επόμενη δημοτική αρχή Φ. Φίλιου δεν έγιναν τα επόμενα βήματα, καθώς επικράτησε η άποψη διεκδίκησης παραχώρησης του συνόλου της έκτασης.
Από τότε και επί σειρά ετών, κάθε φορά που έμπαινε θέμα παραχώρησης, η απάντηση ήταν αποτρεπτική για να υπάρξει συνέχεια, με αιτιολογία ότι το στρατόπεδο εξυπηρετεί ανάγκες του Στρατού.
Μέχρι τα τέλη του 2021, όταν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διερεύνηση της δυνατότητας να παραχωρηθεί προς χρήση ένα τμήμα του στρατοπέδου, προκειμένου να διέλθει ποδηλατόδρομος, που θα ενώνει τον ποδηλατόδρομο της Νιάρχου με αυτόν του παραλιμνίου, άνοιξε ξανά συζήτηση για παραχώρηση ενός σημαντικού τμήματος του Στρατοπέδου. Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ και ακολούθησαν δύο συναντήσεις με τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, η πρώτη τον Φεβρουάριο του 2022 όταν και του παραδόθηκε η μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2008 και η οποία αποτέλεσε βάση των συζητήσεων, και η δεύτερη στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών ότι τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία έχουν την πρόθεση να παραχωρήσουν το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου στον Δήμο (το τμήμα που είναι ανενεργό), όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο «πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης» που εκπονήθηκε. Σχέδιο που μελετάται από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.
Το γεγονός ότι επί τόσα χρόνια δεν έχει καταστεί δυνατή η ικανοποίηση του αιτήματος παραχώρησης, δείχνει από μόνο του πως το θέμα δεν είναι τόσο απλό, ούτε προφανώς είναι απλά ζήτημα μιας υπογραφής από τον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει ο Στ. Καλογιάννης. Κι αυτό γιατί στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, που διαχρονικά έχει αποδείξει πως δεν είναι εύκολο στις παραχωρήσεις, ζητώντας ανταλλάγματα, τα οποία πολλές φορές είναι και δύσκολο να ικανοποιηθούν. Άλλωστε, το θέμα έχει ξανατεθεί στον κ. Παναγιωτόπουλο και πριν δύο χρόνια, από τον σημερινό υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, χωρίς να δείξει με κάποιο τρόπο ενεργό ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Αυτοακυρώνεται η δημοτική αρχή

Σε συνέχεια της επιστολής του και βλέποντας προφανώς ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε από τους φορείς ούτε και από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Στ. Καλογιάννης επισκέφθηκε σήμερα και το Δημαρχείο Ιωαννίνων, όπου είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο – αναπληρωτή δημάρχου Βαγγέλη Πήχα. Μια συνάντηση, μάλιστα, στην οποία δόθηκε και επισημότητα, καθώς κλήθηκαν τα συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών και έγιναν και δηλώσεις από τους κ.κ. Πήχα και Καλογιάννη.
«H δημοτική αρχή θα πρέπει να δει εναλλακτικές χρήσεις παραχώρησης οικοπέδων και στα πρόθυρα ανάθεσης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θεωρώ αδιανόητο να μην συμπεριληφθεί στο σύνολό της η έκταση του στρατοπέδου», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική τη συγκυρία, ενώ, κληθείς να σχολιάσει, το ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια διαβούλευση του Δήμου Ιωαννιτών με το Υπουργείο, είπε πως ελπίζει ότι και ο Δήμος Ιωαννιτών βλέπει θετικά την πρόταση για συνολική παραχώρηση και το θέμα μπορεί να ξεπεραστεί, με την προϋπόθεση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διασφαλιστεί για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι είναι εύκολο να βρεθούν εκτάσεις για τη μεταφορά του στρατοπέδου Βελισσαρίου, καθώς έχει υπάρξει η σχετική προεργασία στο παρελθόν.
Πολλά ερωτηματικά, ωστόσο, προκύπτουν από τη δήλωση του αντιδημάρχου Β. Πήχα, ο οποίος αναπληρώνει τον δήμαρχο στη διάρκεια της ασθένειάς του, συνεπώς εκφράζει την άποψη της δημοτικής αρχής. Ερωτηματικά τα οποία συνίστανται στο περιεχόμενο της δήλωσής του, καθώς έδειξε να υιοθετεί την πρόταση Καλογιάννη για συνολική διεκδίκηση του στρατοπέδου, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αναφορά στην αρχική συμφωνία του Μ. Ελισάφ με τον Ν. Χαρδαλιά και τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος του στρατοπέδου στον Δήμο και την εκπόνηση ενός σχεδίου «πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης».
«Αυτό το οποίο θέλουμε τη βοήθειά του, που μου ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, είναι ότι πρέπει όλη η έκταση κι όχι μέρος αυτής. Είναι σημαντικό αυτό για την πόλη και με τη βοήθεια πιστεύω τόσο του κ. Καλογιάννη όσο και της πολιτικής ηγεσίας, οποιαδήποτε κι αν είναι, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή», ανέφερε επί λέξει.

Σχετικά άρθρα

Σύντομα η επανέναρξη του διαλόγου για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

Σε αναζήτηση συναίνεσης για το στρατόπεδο Βελισσαρίου