ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε αναζήτηση συναίνεσης για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι συζητήσεις με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για την από κοινού με τον Δήμο αξιοποίηση του συνόλου σχεδόν της έκτασης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη επιχειρησιακά αναγκαία, ενώ σύντομα το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις.

Η δημοτική αρχή φαίνεται να έχει τη βούληση να προχωρήσεις τις διαδικασίες και να μη χάσει χρόνο, αναμένοντας τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, μετά και την «διπλή» ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που προφανώς έπαιξε ρόλο στην απόδοση μεγαλύτερου μέρους από αυτό που αρχικά εξέταζε το ΤΕΘΑ, Αυτό εξάλλου, πέρα από το πολιτικό όφελος μιας διαδικασίας που επανεκκίνησε ο εκλιπών δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, θα σήμαινε μια καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών.
Ζητούμενο βέβαια είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με δεδομένο πως πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα για την πόλη, για το οποίο προφανώς μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και προτάσεις, ιδιαίτερα σε μια προεκλογική περίοδο.
Ήδη, οι επικεφαλής των παρατάξεων έχουν λάβει τον φάκελο της αλληλογραφίας του Δήμου Ιωαννιτών με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ θα ακολουθήσει σχετική σύσκεψη των επικεφαλής με τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου, πριν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Βασική σημείο και το νεότερο στοιχείο που τέθηκε στη συζήτηση, είναι η πιθανή εξεύρεση ισοδύναμης και ισάξιας έκτασης σε πολεοδομημένη γη για τη μεταφορά μέρους ή του συνόλου των δικαιωμάτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, εν είδει ανταλλαγής, αλλά και η υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, που επίσης έχει δεσμευθεί να συμβάλλει.
Της διαδικασίας θα προηγηθεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα εμπλεκόμενα μέρη.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια διαδικασία που θα κρατήσει αρκετό χρόνο, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά, θα απαιτηθεί επίσης πολύς χρόνος για τη μελέτη ή επικαιροποίηση τυχόν παλαιότερων μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού και αναβάθμισης της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Σύντομα η επανέναρξη του διαλόγου για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Το συζητά, αλλά με ανταλλάγματα το ΤΕΘΑ

Από το τμήμα στο όλον χωρίς εχέγγυα