ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προστιθέμενη αξία μέσω πιστοποίησης

Τυποποίηση, πιστοποίηση, έρευνα και καινοτομία αποτελούν τα «κλειδιά» για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ειδικά για την Ήπειρο, που διαθέτει ποιοτική πρώτη ύλη.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την πιστοποίηση ως προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης για το Κασκαβάλι Πίνδου και το Τσαλαφούτι Τζουμέρκων (και Αγράφων στην περιφέρεια Θεσσαλίας), μια συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου και του αντιπρύτανη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην προέδρου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν.

Οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων αναμένεται να κατατεθούν τους πρώτους μήνες του 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία εξέτασης, ο οποία ωστόσο είναι πολύμηνη, ίσως και πολύχρονη σε κάποιες περιπτώσεις.

Πάντως, όπως είναι γνωστό και από την περίπτωση της φέτας, αλλά και άλλων ΠΟΠ προϊόντων, η πιστοποίηση επιφέρει αναγνώριση και προστιθέμενη αξία. «Θα σας πω μόνο ότι μετά την πιστοποίηση της φάβας Σαντορίνης, το προϊόν πωλείται 7,5 ευρώ το κιλό στις αγορές, ενώ άλλες φάβες πωλούνται 1,5-2 ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρουτουνιάν, με αφορμή την ημερίδα για τα παραδοσιακά και καινοτόμα τυροκομικά προϊόντα της Ηπείρου, που διοργάνωσε η περιφέρεια σε συνεργασία το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος του ΕΛΓΟ Δήμητρα και τον δήμο Ιωαννιτών.

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, ενώ τα στελέχη του Ινστιτούτου παρουσίασαν τα ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με το Τσαλαφούτι, το Κασκαβάλι και την αξιοποίηση αίγειου γάλακτος με την παρασκευή φρέσκου μαλακού και ημίσκληρου τυριού.

Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύνδεση των αυτοφυών μανιταριών της περιοχής με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα στελέχη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων παρουσίασαν τη μελέτη για τη συλλογή, αναγνώριση, ταυτοποίηση και αξιοποίηση αυτοφυών μανιταριών της Ηπείρου, με έμφαση στη διερεύνηση της περιεκτικότητας βιοδραστικών πολυσακχαριτών (β-γλυκανών), τη γενετική συγγένεια άγριων μανιταριών Ηπείρου για εμπορική εκμετάλλευση και τη δημιουργία νέων λειτουργικών γαλακτοκομικών προϊόντων με προσθήκη β- γλυκάνης ή σκόνης εδωδίμων φαρμακευτικών μανιταριών».

Παραγωγικός «κόμβος» στον Κατσικά

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην ημερίδα, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στα τρία ερευνητικά Κέντρα, που πρόκειται να δημιουργηθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος, ένα Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων (ντόπιες φυλές) και ένα Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.

Τα δύο τελευταία πρόκειται να εγκατασταθούν στην έκταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην παλιά Γεωργική Σχολή στον Κατσικά. Την έκταση 660 περίπου στρεμμάτων καθάρισε πρόσφατα η περιφέρεια και ανέλαβε την έκδοση οικοδομικών αδειών για τα κτίρια που υπάρχουν. Στον ίδιο χώρο, η περιφέρεια εξετάζει τη λειτουργία αγοράς παραγωγών, ένα θέμα που προσπαθεί αρκετά χρόνια, αλλά υπάρχουν νομοθετικά κωλύματα. «Τα προϊόντα θα είναι πιστοποιημένα και τυποποιημένα και θα είναι ένα βήμα για να ενισχύσουν οι παραγωγοί το εισόδημά τους», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Το τρίτο Κέντρο σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή Άρτας-Πρέβεζας, στην Φιλιππιάδα, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

«Άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ…»

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στο θέμα της φέτας και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΛΓΟ Δήμητρα για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε γαλακτοβιομηχανία της Δυτικής Μακεδονίας, στην παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π. «Άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ… Στην προσπάθειά μας είχαμε σύμμαχο και τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Ήδη έχει υποβληθεί η πρώτη μήνυση και έχουν επιληφθεί οι δικαστικές αρχές. Υπήρξε για πολλά χρόνια ασυδοσία με τις εισαγωγές γάλακτος για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, αλλά το πρόβλημα εντάθηκε μετά το εμπάργκο κατά της Ρωσίας». «Ο δρόμος ήταν δύσκολος και ήταν εύκολο να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Όμως έτσι θα καταστρέφοταν η κτηνοτροφία» πρόσθεσε.

Στο ίδιο θέμα, όπως και στο θέμα των μειονεκτικών περιοχών αναφέρθηκε και η αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Υπαίθρου Πρωτογενούς Τομέα και Προστασίας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Βάσω Μέγα.

«Ο δήμος Ιωαννιτών πιστεύει ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα, να πιέσουμε την κεντρική εξουσία να μη κλείνει τα μάτια σε ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τις παράνομες εισαγωγές γάλακτος, τις ελληνοποιήσεις, την πιστοποίηση κ.λ.π. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα παραδοσιακά τοπικά τυροκομικά προϊόντα της περιοχής μας, δίνοντας έτσι υπεραξία στο γάλα του κάθε κτηνοτρόφου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας