ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μόνος προβληματισμός η διαδικασία ελέγχων

Για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων, που εκδόθηκε το Σάββατο, προετοιμάζονται οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αυτές τις ημέρες, μια εβδομάδα πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η ΚΥΑ περιλαμβάνει κάποιες ασάφειες και χρήζει διορθώσεων, με στόχο να μη μένουν «θολά» σημεία ως προς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία με τις καλύτερες συνθήκες, αλλά κυρίως ως προς τη διαδικασία του ελέγχου.
Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, όπως τόνισε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με στόχο να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, οφείλουν να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, από την ολοκλήρωση του οποίου να έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες, ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονωϊό δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.
Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, που θα διασυνδέει την πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι, με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.
Όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης, υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με τους ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται, διαβεβαιώνοντας ότι οι έλεγχοι θα γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, ενώ θα δοθούν και περαιτέρω διευκρινήσεις από το πανεπιστήμιο.
Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον πρύτανη, το ποσοστό των εμβολιασμένων κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό, καθώς φτάνει 80% στους φοιτητές, ενώ ξεπερνά το 93% στο διδακτικό προσωπικό. Βέβαια, για μια ακόμη φορά, έκανε έκκληση για εμβολιασμό και των υπολοίπων, με μια ειδική σύσταση προς τους πρωτοετείς.
Παράλληλα, τα ΑΕΙ δύνανται με ταχύτατες διαδικασίες να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό, που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό, με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να πρόκειται να λάβει 137.000 ευρώ και δρομολογεί ,με βάση και απόφαση της Συγκλήτου, προσλήψεις νοσηλευτών και βοηθητικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Την ίδια ώρα, το υπουργείο δρομολογεί την κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού από κενά που δημιουργήθηκαν λόγω αφυπηρετήσεων κατά το 2020.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών