ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έπιασε δουλειά το drone του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας

Παρακολούθηση και καταγραφή σε τμήματα των καλαμώνων της λίμνης Παμβώτιδας για την ανίχνευση ειδών που αναπαράγονται στην περιοχή και των φωλιών τους, με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), πραγματοποίησε για πρώτη φορά το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Η παρακολούθηση ειδών ορνιθοπανίδας στην περιοχή ευθύνης του Φορέα εντάσσεται στο πλαίσιο του υποέργου της πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων» του ΕΠ–ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Η πτήση του drone έγινε από το επιστημονικό προσωπικό και εξωτερικό συνεργάτη, ειδικό επιστήμονα ορνιθολόγο, του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή όχλησης της άγριας πανίδας.
Κατά την επισκόπηση με drone, εντοπίστηκαν ενεργές φωλιές, αποτελούμενες κυρίως από είδη λαγγόνας (Phalacrocoraxpygmeus) και σταχτοτσικνιάδων (Ardeacinerea), αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα του εν λόγο ενδιαιτήματος.
Επισημαίνεται ότι η πτήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών / ΣμηΕΑ (drone) σε Προστατευόμενες Περιοχές απαιτεί ειδική άδεια από την υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, βάσει της υπουργικής απόφασης, οι πτήσεις ΣμηΕΑ απαγορεύονται σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από κάποιο αεροδρόμιο, σε απαγορευμένες περιοχές που έχουν οριστεί από κρατικούς φορείς και δημοσιεύονται σε απόφαση της Υ.Π.Α., σε στρατιωτικές περιοχές και εγκαταστάσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω από ιδρύματα όπως φυλακές, νοσοκομεία, σχολεία κλπ., σε περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας (Περιοχές NATURA 2000), πάνω από εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, πάνω από ανθρώπους και συγκεντρώσεις ατόμων.
Τονίζεται επίσης ότι, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προστατεύει τα άγρια πουλιά, τις φωλιές, τα αβγά και εν γένει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑΗ.Π. 37338/1807/Ε.103 (ΦΕΚ 1495/Β/06.09.2010) δυνάμει της οποίας μεταφέρεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών, προβλέπει στο άρθρο 6 αυτής ότι απαγορεύεται η σκόπιμη ενόχληση των άγριων πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησής τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεοσσών.

Δείτε  βίντεο εδώ

Σχετικά άρθρα

Θολό το τοπίο γύρω από το κλειστό ξιφασκίας

Αποστόλης Τζελέτας

Με ευχαριστίες και μηνύματα ο τελευταίος απολογισμός

Ξεκίνησε η «μάχη» για το νέο ξενοδοχείο στον Βοτανικό