ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

“Όχι άλλα δέντρα” η απάντηση των Δασαρχείων

«Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε». Αυτή είναι η απάντηση των Δασαρχείων και των Διευθύνσεων Δασών στη δυνατότητα οριοθέτησης εκτάσεων για να αναδασωθούν, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος αναδασώσεων που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πολιτική βούληση του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε εκτεταμένες αναδασώσεις σε διαταραγμένα οικοσυστήματα, με προτεραιότητα σε περιοχές που γειτνιάζουν με οικιστικές ζώνες ή περιοχές με ισχυρή ανθρώπινη παρουσία, σε περιοχές όπου υπάρχει δυσκολία στη φυσική αναγέννηση του οικοσυστήματος –ή όπου αυτό επανέρχεται σε χαμηλότερη ποιότητα– και σε περιοχές που έχουν έντονο ανάγλυφο και απειλούνται από φαινόμενα διάβρωσης.
Η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε το έργο απογραφής εκτάσεων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, εντόπισε τις περιοχές που κάηκαν από δασικές πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία και κατέληξε σε 13 περιοχές κατανεμημένες σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας περί τις 500.000 στρέμματα γης. Καμία από αυτές δεν είναι στην Ήπειρο, κάτι αναμενόμενο, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην περιοχή.
Ωστόσο, από την επικεφαλής του εθνικού σχεδίου αναδασώσεων Μαρία Κοζυράκη, συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ζητήθηκε από όλες τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να καταθέσουν από μία έως πέντε προτάσεις ανά περιφερειακή ενότητα, ιεραρχημένες ως προς τη σπουδαιότητά τους, με στόχο να συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς αναδάσωση περιοχών και να οριοθετηθούν με ακρίβεια, ώστε να υπάρξουν μελέτες για κάθε περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες της.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η επιτροπή συντονισμού του εγχειρήματος, που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου, θα καταλήξει μέχρι το τέλος του χειμώνα στις εκτάσεις που τελικώς θα ενταχθούν στο εθνικό σχέδιο αναδασώσεων. Παράλληλα, το υπουργείο θα επικαιροποιήσει τις προδιαγραφές των μελετών και έργων αναδάσωσης. «Η πρόθεση του υπουργείου είναι να προκηρυχθούν έως το καλοκαίρι από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλοι οι διαγωνισμοί για τις μελέτες και τις εργασίες αναδάσωσης και να συμβασιοποιηθούν μέσα στο 2022, με την ύπαρξη «σφιχτού» χρονοδιαγράμματος να αποτελεί όρο του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο το υπουργείο φιλοδοξεί να εξασφαλίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ για το εγχείρημα. Ακόμη 390 εκατ. εκτιμάται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω ΕΣΠΑ, προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλες πηγές.
Το σχετικό έγγραφο έφτασε και στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας, με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αναστάσιο Τσουμάνη να απευθύνεται με τη σειρά του στα Δασαρχεία Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Μετσόβου, καθώς και στις Διευθύνσεις Δασών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν εκτάσεις προς αναδάσωση.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για αναδασώσεις στον νομό», τόνισε μιλώντας στον Η.Α. ο διευθυντής του Δασαρχείου Ιωαννίνων Χρήστος Λαγός, εξηγώντας ότι με βάση τους δασικούς χάρτες, ο νομός Ιωαννίνων έχει δασοκάλυψη σε ποσοστό 80% και μόνο οι οικισμοί και κάποιες λίγες καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι εκτός.
Χαρακτηριστικό δείγμα για το ότι δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο αναδάσωσης στην περιοχή, είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση εκχερσώσεων για την κατασκευή μεγάλων έργων που προβλέπεται αναδάσωση σε άλλη έκταση, αυτό στην περιοχή μας δεν είναι δυνατόν και σε αντιστάθμισμα εκτελούνται ειδικά δασοτεχνικά έργα.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη

Ηπειρωτικός Αγών

Παραμένει η εκκρεμότητα ως προς τον νέο δήμαρχο