ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Βρέχει» αθλητικά έργα και εμείς κρατάμε… ομπρέλα

«Ομπρέλα» σε μια περίοδο που συνεχίζει να «βρέχει» αθλητικές υποδομές φαίνεται να κρατούν τα Γιάννενα, που είναι δίχως καμιά αμφισβήτηση η πόλη με τον μικρότερο αριθμό κλειστών εγκαταστάσεων ανά αριθμό κατοίκων.

Σε ένα λεκανοπέδιο πλέον των 120.000 ανθρώπων, υπάρχουν ένα κλειστό γυμναστήριο, που πλησιάζει να «πενηνταρίσει», ενώ η μόνη σύγχρονη αθλητική υποδομή που προστέθηκε στην περιοχή από τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες είναι ένα μικρό νέο κλειστό γυμναστήριο, ανάλογα των οποίων χρησιμοποιούνται από ομάδες ως προπονητήρια και σίγουρα όχι ως χώροι για αγώνες. Όσα «λίφτινγκ» κι αν γίνουν, όσες προσπάθειες για ενίσχυση του εξοπλισμού τους, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης σε προπονητήρια για τα αθλήματα σάλας, αλλά και για ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο, ικανό να φιλοξενήσει αγώνες σε υψηλό επίπεδο.

Μπορεί η συζήτηση που κρατά χρόνια, να «πάγωσε» το τελευταίο διάστημα λόγω του ότι υπήρξε ανατροπή στα σχέδια συμμετοχής του ΠΑΣ Γιάννινα στην Α2 εθνική κατηγορία του μπάσκετ, αλλά και λόγω του κορωνοϊού που ανέστειλε σχεδόν το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων, ωστόσο το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα ξαφνικά, μετά την προσπάθεια της περιφέρειας Ηπείρου να αποκτήσει μια πρώην αποθήκη της Αγροτικής Τράπεζας, ώστε στη συνέχεια, μαζί με την Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, να τη μετατρέψουν σε προπονητήριο.
Η προσπάθεια, όπως είναι γνωστό, δεν ευοδώθηκε, αν και ενδεχομένως η πρώην αποθήκη να αξιοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό, αφού ο ιδιώτης που πλειοδότησε, έχει εμπλακεί χορηγικά στο αθλητικό γίγνεσθαι της πόλης και ενδεχομένως να έχει ανάλογα σχέδια με τους συνεργάτες του. Αυτό ευχήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, ο οποίος έδωσε το έναυσμα στην περιφέρεια να διεκδικήσει το συγκεκριμένο ακίνητο, αν και μίλησε για «ήττα της περιφέρειας συνολικά» που δεν μπόρεσε να το αποκτήσει.

Ήττα από ήττα, όμως, διαφέρει και το πρόβλημα δεν είναι ότι χάθηκε αυτή η ευκαιρία. Άλλωστε, με τα ίδια ή έστω λίγα περισσότερα χρήματα η περιφέρεια μπορεί να φτιάξει ένα προπονητήριο σε δημόσια ή δημοτική έκταση από αυτές που υπάρχουν σε αφθονία στο λεκανοπέδιο. Το είπε, άλλωστε, και ο κ. Ζάψας, καθώς πέραν της έκφρασης της απογοήτευσής του για την ατυχή κατάληξη που είχε για την περιφέρεια Ηπείρου η πλειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση των αποθηκών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, ζήτησε η «ήττα» αυτή να μη σημάνει και την εγκατάλειψη των προσπαθειών για ένα αθλητικό κέντρο- πολυπροπονητήριο. «Κανείς δε μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Το Δημόσιο και ο δήμος έχουν μακράν το πλουσιότερο Ε9. Δεν θα μπούμε σε ανταγωνισμό με τους επιχειρηματίες της πόλης. Η περιφέρεια δεν κάνει μπίζνες και real estate», σημείωσε, αναφέροντας ως εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές που υπάρχουν στο Βοϊδολίβαδο ή τον χώρο που ήταν η αγορά των Ρωσοπόντιων.

Ήττα είναι το ότι η πόλη ολόκληρη συζητά επί χρόνια την ανάγκη για νέους αθλητικούς χώρους, αλλά δεν έχει κάνει βήμα μπροστά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ως καίριες παρεμβάσεις η αντικατάσταση δέκα φωτιστικών σε ένα σχολικό γυμναστήριο, που θα έπρεπε να γίνει χωρίς να χρειάζονται παρεμβάσεις και ανάδειξη του θέματος από τα ΜΜΕ. Ήττα είναι ότι ένας πρωθυπουργός (πρώην) εξήγγειλε το 2ο κλειστό γυμναστήριο, έστω και προεκλογικά, αλλά κανείς δεν πίεσε την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί την εξαγγελία, που στο κάτω- κάτω δεν ήταν χαριστική, καθώς τα Γιάννενα δικαιούνται και με το παραπάνω όχι ένα, αλλά περισσότερα κλειστά γυμναστήρια.
Ήττα είναι και το ότι εδώ και έναν χρόνο μπήκαμε σε μια ιστορία διεκδίκησης ενός λυόμενου κλειστού από αυτά που πρέπει να φύγουν από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, το οποίο όλο έρχεται και όλο στο ίδιο σημείο είναι.

Αλλά η μεγαλύτερη ήττα είναι η έλλειψη στρατηγικής και ενός σχεδίου όχι μόνο για τις αθλητικές υποδομές που χρειαζόμαστε, αλλά και ποιος τρόπος είναι ο προσφορότερος για να τις αποκτήσουμε. «Την κύρια ευθύνη την έχει η περιφερειακή αρχή. Αυτή πρέπει να σχεδιάσει και αν θέλει να μας κάνει συμμέτοχους», ανέφερε ο Γ. Ζάψας, επιχειρώντας να απεντάξει τη δική του πρωτοβουλία από τις τόσες άλλες αποσπασματικές που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν μπορεί να φταίει μόνο η περιφερειακή αρχή. Ακόμη και αδιάφορη να ήταν –που δεν είναι καθώς έχει βάλει πλάτη με πολλούς τρόπους και για το Νέο Κλειστό και για τη συντήρηση των αθλητικών υποδομών- θα έπρεπε να καλυφθεί το κενό από τον δήμο, τα αθλητικά σωματεία, τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ.

Και όσο εμείς μετράμε ήττες και χαμένες ευκαιρίες, διαπιστώνεται ότι σε άλλες περιοχές, χωρίς να υπάρχει υστέρηση αθλητικών υποδομών στον βαθμό των Ιωαννίνων, μπαίνουν υπογραφές για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Μόλις πριν λίγα 24ωρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στο Τυμπάκι, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη άλλη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για σειρά παρεμβάσεων στις εγκαταστάσεις του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Πατρών, που περιλαμβάνει το κλειστό γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος», το κλειστό κολυμβητήριο «Αντώνιος Πεπανός», το κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι «Κώστας Πετρόπουλος», τις εγκαταστάσεις της Αγυιάς και στο Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου, με το κεντρικό στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση