ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η κόπωση φέρνει «αντίσταση» στα μέτρα

Υψηλό επίπεδο γνώσης σχετικά με τον κορωνοϊό, αλλά και μια φθίνουσα εμπιστοσύνη την κυβέρνηση και τις αρχές, αποτυπώνονται στην προδημοσίευση της πρώτης μελέτης αποτύπωσης των απόψεων, γνώσεων και στάσεων των Ηπειρωτών, ως προς την πανδημία του κορωνοϊού.

Η μελέτη εντάσσεται στην πρωτοποριακή Μελέτη Υγείας Ηπείρου, που έχει ξεκινήσει εδώ και 1,5 χρόνο περίπου με τη συμμετοχή εθελοντών Ηπειρωτών, και διερευνά την αιτιολογία χρόνιων πολυπαραγοντικών νοσημάτων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας των Ηπειρωτών και κατ’ επέκταση όλων των Ελλήνων.

Προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες, οι μελετητές αποφάσισαν να καταγράψουν τις γνώσεις και απόψεις των συμμετεχόντων σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού για το διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο αρχικά, και πώς αλλάζουν οι απόψεις αυτές σε σχέση με την ηλικία, το φύλο και την πορεία του χρόνου.

Στημελέτη αυτού του πρώτου διαστήματος –καθώς συνεχίζεται με νέα δεδομένα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην προδημοσίευση, μεταξύ των 563 συμμετεχόντων αποτυπώνεται μια καλή γνώση του τρόπου μετάδοσης και της σοβαρότητας της νόσου, σε ποσοστό που φτάνει έως το 90%.Η γνώση παραμένει σε υψηλό επίπεδο και στην πάροδο του χρόνου, αν και υπάρχει μια μείωση πολύ μικρότερη όμως σε σχέση με την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της Μελέτης Υγείας Ηπείρου, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Κώστα Τσιλίδη, το ενδιαφέρον είναι ότι η εμπιστοσύνη αυτή έφθινε με τον χρόνο, αλλά χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην «καμπύλη» της εξέλιξης της πανδημίας.

Η «απόλυτη εμπιστοσύνη» στις κυβερνητικές επιλογές έφτανε το 55% τον Μάρτιο-Απρίλιο, κάτι που προφανώς δικαιολογείται από καλά επιδημιολογικά στοιχεία στην πρώτη φάση της πανδημίας, και «έπεσε» στο 18% περίπου τον Αύγουστο, ενώ αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά και για τις υγειονομικές αρχές.

Ο ίδιος, αν και διευκρίνισε πως απαιτείται μελέτη από συμπεριφορικούς ερευνητές, αποδίδει αυτό το εύρημα στην κόπωση των πολιτών απέναντι στα μέτρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια «αντίσταση» απέναντι στα μέτρα. «Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό αλλά είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνο ως προς τη μη τήρηση των μέτρων, οπότε ενδεχομένως πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους για να βοηθήσουμε τους πολίτες», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα του καπνίσματος. Παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, το μέτρο που φάνηκε πιο αποτελεσματικό, ήταν η αύξηση της φορολογίας και όχι οι ενημερωτικές καμπάνιες.

«Οπότε είναι σημαντική η συνέχιση της επίσημης ενημέρωσης και ίσως αυτή να πρέπει να είναι διαφορετική ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες», σημείωσε, προσθέτοντας πως η εμπιστοσύνη ήταν χαμηλότερη στους νεότερους.

Η μελέτη αυτή θα συνεχιστεί και αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα αφορούν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ παράλληλα, θα υπάρξουν και νέες που δε θα αφορούν μόνο στάσεις και συμπεριφορές.

«Ήδη μετράμε αντισώματα σε ανθρώπους που συμμετέχουν στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου και στην πορεία θα μπορούμε να αναλύσουμε γιατί κάποια άτομα έχουν περισσότερα αντισώματα και ούτω κάθε εξής», σημείωσε, προσθέτοντας πως με την άρση των περιορισμών θα συνεχιστεί η προσέλευση όλων όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν.

«Πέραν από το ότι προσφέρουμε υπηρεσίες και δωρεάν έλεγχο υγείας, με τη συμμετοχή αυτό που επιτυγχάνουμε είναι η Ήπειρος να έχει τη δική της παρουσία στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη», σημείωσε ο κ. Τσιλίδης.

Σχετικά άρθρα

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου και τα νεότερα αποτελέσματά της

Στην Κόνιτσα η Μελέτη Υγείας Ηπείρου

Φως στο γενετικό υπόβαθρο της covid -19 με τη βοήθεια της Μελέτης Υγείας Ηπείρου